Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πετάει το μάτι μας – και 3 ακόμη μυστήρια του ανθρώπινου σώματος!




Είναι αρκετά ενοχλητικό όμως λίγοι γνωρίζουν πού οφείλεται, πώς ονομάζεται και γιατί
εκδηλώνεται.

Το φαινόμενο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως μυοκυμία βλεφάρου. Είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί στο κάτω βλέφαρο και οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου. Η κούραση, το στρες και η καφεΐνη αυξάνουν τις πιθανότητες να το πάθουμε. Το ίδιο συμβαίνει αν κουράζουμε πολύ τα μάτια μας, δεν τρεφόμαστε σωστά, πίνουμε πολύ αλκοόλ και έχουμε αλλεργίες. Φυσικά δεν είναι επικίνδυνο και μπορούμε να τα αποφύγουμε μειώνοντας τον καφέ και τα αλκοόλ που καταναλώνουμε και αφιερώνοντας αρκετές ώρες στον ύπνο.
Δείτε την απάντηση σε τρία ακόμη συχνά ερωτήματα που μας απασχολούν εδώ και χρόνια!

- Γιατί δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;
Όταν κόβουμε το κρεμμύδι, τα κύτταρα του λαχανικού απελευθερώνουν ένζυμα που παράγουν ένα αέριο (propanethial sulfoxide). Όταν το αέριο έρθει σε επαφή με τα μάτια, αντιδρά με τα δάκρυα ώστε να παραχθεί θειικό οξύ. Η αντίδραση αυτή προκαλεί ήπιο πόνο. Έτσι, ο εγκέφαλός μας αποστέλλει σήματα στους αδένες του ματιού για να παραχθούν περισσότερα δάκρυα που θα απομακρύνουν την ουσία. Η αντίδραση αυτή είναι ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας για το σώμα μας. Μπορούμε να βάλουμε για λίγο το κρεμμύδι στο ψυγείο πριν το κόψουμε, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση του ενζύμου.

- Γιατί ανατριχιάζουμε;
Οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο αυτό τριχανόρθωση και συμβαίνει όταν κρυώνουμε ή φοβόμαστε. Ένας μικροσκοπικός μυς στη βάση κάθε τρίχας συστέλλεται και μοιάζει με ένα μικρό εξόγκωμα στην επιδερμίδα μας.

- Τι προκαλεί το μούδιασμα
Ονομάζεται επίσημα παραισθησία και οφείλεται στην απόφραξη της ροής του αίματος σε ένα πιεσμένο νεύρο. Εάν καθόμαστε για πολλή ώρα σε μία στάση (π.χ. σταυροπόδι) μπορεί να ασκήσουμε υπερβολική πίεση σε ένα νεύρο, εμποδίζοντας την αποστολή σημάτων στον εγκέφαλο.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ