Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης στο σώμαΟ διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο με πιο άμεση επίδραση την άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο σώμα. Όμως, μπορεί να επηρεάσει επίσης και άλλα μέρη του σώματος.

Είναι σημαντικό να κρατήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης ή αν είναι απαραίτητο και με λήψη φαρμάκων για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Είσοδοι και έξοδοι
Το σώμα μετατρέπει το φαγητό που τρώμε σε γλυκόζη, ένα σάκχαρο που χρησιμοποιείται απλά ως ενέργεια. Το πάγκρεας, ένα από τα βοηθητικά όργανα του πεπτικού συστήματος, παράγει την ινσουλίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με τη γλυκόζη και τη μεταφέρει στα κύτταρά σας. Σε άτομα με διαβήτη τύπου Ι, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά ο οργανισμός δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Χωρίς την ινσουλίνη, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη αποτελεσματικά και η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή υπεργλυκαιμία. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πως όλα τα κύτταρά σας αρχίζουν να «πεινάνε» για ενέργεια. Εάν η υπεργλυκαιμία δεν διορθωθεί και ελεγχθεί, τότε μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, την καρδιά, τα μάτια και τα νεύρα.

Αποτυχία φιλτραρίσματος
Ο διαβήτης είναι η πιο συχνή αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νεφρικής νόσου. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή πίεση του αίματος και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν βλάβες στους μηχανισμούς φιλτραρίσματος των νεφρών. Αυτό προκαλεί μικρές ποσότητες λευκωματίνης, μιας πρωτεΐνης του αίματος, που διαρρέει στα ούρα και προκαλεί περαιτέρω βλάβη στα νεφρά. Τελικά, τα νεφρά είναι ανίκανα να φιλτράρουν τα απόβλητα από το σώμα. Συνήθως χρειάζονται 15 με 25 χρόνια για τα άτομα που ζουν με διαβήτη χωρίς έλεγχο, για να επηρεαστούν σημαντικά τα νεφρά.

Πληγώνει την καρδιά
Οι ενήλικες με διαβήτη έχουν δύο με τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο απ’ ό,τι οι ενήλικες χωρίς διαβήτη, γεγονός που καθιστά τις καρδιακές παθήσεις κύρια αιτία πρόωρου θανάτου για τους διαβητικούς. Δεν είναι η ίδια η πάθηση που προκαλεί καρδιακές παθήσεις, αλλά οι παράγοντες κινδύνου που συχνά έρχονται μαζί με τον διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν επίσης υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή πίεση του αίματος και είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Θέματα ματιών
Ο συνδυασμός υψηλής γλυκόζης στο αίμα και υψηλής πίεσης του αίματος σε διαβητικούς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον οφθαλμό. Οταν τα αιμοφόρα αγγεία είναι κατεστραμμένα, διογκώνονται και επιτρέπουν στο υγρό να διαρρεύσει στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί θολή όραση και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση. Επίσης, οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη και γλαύκωμα.

Μούδιασμα των νεύρων
Παρατεταμένα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να βλάψουν τις απολήξεις των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν αίμα και οξυγόνο στα νεύρα. Οταν τα νεύρα υποστούν βλάβη, τα σήματά τους μπορεί να γίνουν καθυστερημένα ή ακόμα και να σταματήσουν εντελώς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, αδυναμία ή πόνο στα χέρια και τα πόδια. Η διαβητική νευρική βλάβη ή η διαβητική νευροπάθεια, επηρεάζει το 50% των ατόμων με διαβήτη.

Συνέπειες της νευρικής βλάβης
Η νευρική βλάβη που προέρχεται από τον διαβήτη, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία να αισθανθεί κανείς πόνο, ζέστη ή κρύο. Το αποτέλεσμα είναι να μην γνωρίζει ο διαβητικός τις αλλαγές που συντελούνται στο δέρμα του ποδιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ελκών στα πόδια ή και λοιμώξεις. Αν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το νεύρο που ελέγχει την κυκλοφορία των τροφών μέσω της πεπτικής οδού επηρεαστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροπάρεση. Η γαστροπάρεση χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου και προκύπτουν καούρα, ναυτία, κοιλιακό φούσκωμα, απώλεια βάρους, έλλειψη όρεξης και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…