Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς μπορεί ο βήχας να μας κάνει κακό στο σώμαΟ βήχας, όπως λέει η παροιμία, δεν κρύβεται. Και συνήθως είναι ενοχλητικός. Για εμάς που βήχουμε και νιώθουμε ότι ο λαιμός μας αποφάσισε να μας τιμωρήσει για κάποιο αποτρόπαιο έγκλημα που δεν θυμόμαστε να διαπράττουμε, και για τους άλλους, που θέλοντας και μη εισπνέουν τα μικρόβια που απελευθερώνουμε.
Ο μέσος βήχας διαρκεί περίπου 18 ημέρες, και αν διαρκέσει για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες, θεωρείται χρόνιο πρόβλημα, και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Γνωρίζατε, όμως, ότι ο βήχας μπορεί να προκαλέσει κακό στον οργανισμό μας; Επειδή μερικές φορές συμβαίνουν απροσδόκητα πράγματα, και ο χρόνιος βήχας μπορεί να συνδέεται με αυτά.

Μυϊκοί πόνοι
Ο χρόνιος βήχας μπορεί να προκαλέσει χρόνιους μυϊκούς πόνους, καθώς η πίεση που ασκείται στους μύες τακτικά είναι τεράστια.

Κάταγμα στα πλευρά
Συμβαίνει πιο συχνά σε γυναίκες, και επηρεάζει περισσότερο τα μεσαία οστά της περιοχής. Η οστική πυκνότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, αλλά έχουν παρατηρηθεί και κατάγματα σε άτομα με υγιή οστά.

Βλάβη σε αιμοφόρα αγγεία
Ο πολύ έντονος βήχας μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία, συνήθως στην μύτη και στον πρωκτό, κάνοντάς τα να σπάσουν και να αιμορραγήσουν.

Κάταγμα στο διάφραγμα
Το διάφραγμα συστέλλεται όταν βήχουμε. Σπρώχνεται προς τα πάνω, ενώ τα πλευρά προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος κατάγματος.

Κήλη στην κοιλιά
Είναι σπάνιο να προκληθεί βλάβη στο τοίχωμα της κοιλιάς μετά τον έντονο βήχα, αλλά μπορεί να συμβεί. Η κήλη είναι εύκολο να διαγνωστεί, και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Βλάβες στους ιστούς του λαιμού
Ο συνεχής βήχας μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στον λαιμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και στο υπόλοιπο σώμα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν φλεγμονές στους ιστούς του λαιμού.

Αίμα από το στόμα
Η αιμόπτυση, όπως λέγεται, είναι αυτό που πιστεύετε: Όταν βήχετε έντονα, μικρές ποσότητες αίματος εκτοξεύονται από το στόμα, και σημαίνουν ότι υπάρχει αιμορραγία στους πνεύμονες.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας