Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς μπορεί ο βήχας να μας κάνει κακό στο σώμαΟ βήχας, όπως λέει η παροιμία, δεν κρύβεται. Και συνήθως είναι ενοχλητικός. Για εμάς που βήχουμε και νιώθουμε ότι ο λαιμός μας αποφάσισε να μας τιμωρήσει για κάποιο αποτρόπαιο έγκλημα που δεν θυμόμαστε να διαπράττουμε, και για τους άλλους, που θέλοντας και μη εισπνέουν τα μικρόβια που απελευθερώνουμε.
Ο μέσος βήχας διαρκεί περίπου 18 ημέρες, και αν διαρκέσει για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες, θεωρείται χρόνιο πρόβλημα, και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Γνωρίζατε, όμως, ότι ο βήχας μπορεί να προκαλέσει κακό στον οργανισμό μας; Επειδή μερικές φορές συμβαίνουν απροσδόκητα πράγματα, και ο χρόνιος βήχας μπορεί να συνδέεται με αυτά.

Μυϊκοί πόνοι
Ο χρόνιος βήχας μπορεί να προκαλέσει χρόνιους μυϊκούς πόνους, καθώς η πίεση που ασκείται στους μύες τακτικά είναι τεράστια.

Κάταγμα στα πλευρά
Συμβαίνει πιο συχνά σε γυναίκες, και επηρεάζει περισσότερο τα μεσαία οστά της περιοχής. Η οστική πυκνότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, αλλά έχουν παρατηρηθεί και κατάγματα σε άτομα με υγιή οστά.

Βλάβη σε αιμοφόρα αγγεία
Ο πολύ έντονος βήχας μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία, συνήθως στην μύτη και στον πρωκτό, κάνοντάς τα να σπάσουν και να αιμορραγήσουν.

Κάταγμα στο διάφραγμα
Το διάφραγμα συστέλλεται όταν βήχουμε. Σπρώχνεται προς τα πάνω, ενώ τα πλευρά προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος κατάγματος.

Κήλη στην κοιλιά
Είναι σπάνιο να προκληθεί βλάβη στο τοίχωμα της κοιλιάς μετά τον έντονο βήχα, αλλά μπορεί να συμβεί. Η κήλη είναι εύκολο να διαγνωστεί, και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Βλάβες στους ιστούς του λαιμού
Ο συνεχής βήχας μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στον λαιμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και στο υπόλοιπο σώμα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν φλεγμονές στους ιστούς του λαιμού.

Αίμα από το στόμα
Η αιμόπτυση, όπως λέγεται, είναι αυτό που πιστεύετε: Όταν βήχετε έντονα, μικρές ποσότητες αίματος εκτοξεύονται από το στόμα, και σημαίνουν ότι υπάρχει αιμορραγία στους πνεύμονες.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…