Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορθοστασία v/s καθιστική εργασία: Ποια είναι χειρότερη για την καρδιά



Η καθιστική ζωή έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών ερευνών, οι οποίες συμφωνούν ότι έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Η ορθοστασία όμως φαίνεται ότι είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- βλαβερή για την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι δουλειές που απαιτούν πολλές ώρες ορθοστασίας είναι χειρότερες για την καρδιά από αυτές που απαιτούν από τον εργαζόμενο να κάθεται.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εργασίας και Υγείας στο Τορόντο, παρακολούθησαν 7.320 άτομα (μισοί άνδρες, μισές γυναίκες) για μία περίοδο 12 χρόνων, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τον τύπο εργασίας τους και χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία για να προσδιορίσουν την καρδιακή νόσο. Συνολικά, το 3,4% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν καρδιακές παθήσεις. Το ποσοστό ήταν 4,6% στους άνδρες και 2,1% στις γυναίκες.
Οι τύποι εργασίας χωρίστηκαν με βάση την καθιστική εργασία, την εργασία που απαιτεί ορθοστασία και ένα συνδυασμό των δύο.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν σε μόνιμα όρθια στάση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με όσους έκαναν καθιστική εργασία. Ο κίνδυνος παρέμενε ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, άλλες σωματικές δραστηριότητες, απαιτήσεις της εργασίας κλπ.
Έτσι, ο κίνδυνος παρέμενε για επαγγέλματα όπως πωλητές, μάγειρες ή χειριστές μηχανημάτων.
Ο κίνδυνος οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στη συγκέντρωση του αίματος στα κάτω άκρα και την αυξημένη προσπάθεια που καταβάλλει η καρδιά για να αντλήσει το αίμα.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όσους κάνουν δουλειά που απαιτεί ορθοστασία, να κάνουν συχνά διαλείμματα για να κάθονται για λίγα λεπτά όταν αισθάνονται κουρασμένοι.

Φυσικά η καθιστική εργασία δεν αποτελεί εχέγγυο υγείας. Ίσως η καλύτερη λύση είναι να κάνει κανείς καθιστική εργασία με συχνά διαλείμματα ορθοστασίας ή μικρών περιπάτων. Η έρευνα έδειξε ότι τα επαγγέλματα που συνδυάζουν στάσεις, καθιστή, όρθια και περπάτημα, είναι τα καλύτερα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες που έκαναν δουλειά που συνδύαζε όρθια και καθιστή θέση ήταν 39% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες που έκαναν καθιστική εργασία. Αντίθετα, οι γυναίκες είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη δεν μπορεί να απαντήσει γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στα δύο φύλα. Για τους άνδρες, οι συνδυασμένες θέσεις εργασίας αφορούν επαγγέλματα όπως οδηγοί ταχυμεταφορών και πωλητές λιανικής, ενώ στις γυναίκες επαγγέλματα όπως νοσηλεύτριες, νηπιαγωγοί, δασκάλες και ταμίες, που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις μετακίνησης και επίπεδα άγχους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...