Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η κολονοσκόπηση και ποια είναι η διαδικασία της


  
Η κολονοσκόπηση είναι μία ημι-επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή νάρκωση, στη διάρκεια της οποίας ένας γιατρός εξετάζει οπτικά το κόλον ενός ασθενούς.

Ενας γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει κολονοσκόπηση εάν ένας ασθενής βιώνει γαστρεντερικά προβλήματα ή συμπτώματα. Επιπλέον, πολλοί γιατροί συνιστούν ετήσια ορθοσκόπηση για ασθενείς που είναι πάνω από 50 ετών ως έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Θεωρείται σωστό κάθε άνθρωπος που θα φτάσει στην ηλικία των 50 ετών, ακόμα κι αν μέχρι τότε δεν έχει παρουσιάσει κανένα εντερικό πρόβλημα να κάνει την πρώτη του κολονοσκόπηση.

Τυπικά η κολονοσκόπηση εκτελείται από έναν γαστρεντερολόγο ή έναν γιατρό που ειδικεύεται στο γαστρεντερικό σύστημα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός εύκαμπτου σωλήνα μήκους 120 εκατοστών, μέσω του πρωκτού. Αυτό είναι το ενδοσκόπιο, το οποίο σταδιακά και αργά προωθείται προς το ορθό και στη συνέχεια προς το σιγμοειδές κόλον. Κατά τη διαδικασία εισαγωγής εισάγεται αέριο -διοξείδιο του άνθρακα- που φουσκώνει το έντερο, ώστε να επιτρέψει στο γιατρό να βλέπει καλύτερα τις εικόνες που μεταφέρονται στην οθόνη ενός υπολογιστή. Ο γιατρός εξετάζει με τον τρόπο αυτό τα τοιχώματα του εντέρου προχωρεί σε όλο το μήκος του και σταματά μόλις φτάσει στο άνοιγμα του λεπτού εντέρου. Τότε αρχίζει η διαδικασία εξόδου του ενδοσκοπίου, οπότε ο γιατρός εξετάζει για δεύτερη φορά τα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Μετά το τέλος της διαδικασίας και για περίπου μία ώρα ο ασθενής δεν αποκλείεται να παρουσιάσει κάποιο πόνο ή φούσκωμα που όμως είναι παροδικό.

Τα συχνότερα προβλήματα που ανιχνεύονται με μία κολονοσκόπηση περιλαμβάνουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή την ελκώδη κολίτιδα. Αν κατά την εξέταση ο γιατρός εντοπίσει κάποιον πολύποδα θα τον αφαιρέσει προκειμένου να προλάβει την πιθανή εξέλιξή του σε καρκίνο. Ο πολύποδας στη συνέχεια θα εξεταστεί στο μικροσκόπιο για να φανεί αν παρουσιάζει σημάδια καρκίνου. Ο γιατρός μπορεί επίσης να πάρει προς εξέταση (βιοψία) και δείγματα ιστών που μπορεί να φαίνονται παθολογικοί, προκειμένου να τα εξετάσει για να δει αν παρουσιάζουν κάποια πάθηση.

Η κολονοσκόπηση γίνεται σε κλινικό περιβάλλον. Οι ασθενείς πρέπει να ετοιμαστούν για την κολονοσκόπηση ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σύνολο οδηγιών που παρέχονται από το γιατρό τους εκ των προτέρων. Η προετοιμασία για μία κολονοσκόπηση περιλαμβάνει τον καθαρισμό των εντέρων, προκειμένου να βελτιωθεί η προβολή. Στους περισσότερους ασθενείς συνιστάται ειδική διατροφή χωρίς φυτικές ίνες δύο ημέρες πριν την κολονοσκόπηση και στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσουν για ένα 24ωρο μία δίαιτα με διαυγή υγρά (χωρίς κόκκινες χρωστικές ουσίες) πριν από την προγραμματισμένη διαδικασία και οφείλουν να λάβουν επίσης μία μορφή καθαρτικού σε προγραμματισμένες δόσεις. Αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη για αρκετούς ασθενείς καθώς θα πρέπει να πιουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τουλάχιστον 3 λίτρα καθαρτικού (φακελάκια διαλυμένα σε νερό) που έχει αρκετά απωθητική γεύση. Το διάλυμα θα πρέπει να το πίνουν σε διαστήματα, σχεδόν κάθε τέταρτο την ώρα κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να πηγαίνουν πολύ συχνά στην τουαλέτα. Θεωρείται ότι το καθαρτικό έχει δράσει όταν ο ασθενής θα φτάσει στο σημείο να αφοδεύει σκέτο νερό. Οι γιατροί επισημαίνουν ιδιαίτερα έντονα τη σημασία που έχει το να ακολουθήσει ο ασθενής τις οδηγίες προετοιμασίας με προσοχή, καθώς αν αποτύχει να το πράξει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανακριβή και η όλη διαδικασία να είναι ανεπιτυχής.

Η πλειονότητα των ασθενών δεν αναφέρουν σοβαρές επιπλοκές μετά την κολονοσκόπηση, αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Επειδή η κολονοσκόπηση δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους δυσάρεστα συναισθήματα, λόγω της μεγάλης και δύσκολης προετοιμασίας της, ενώ και η ιδέα της εισαγωγής του ενδοσκοπίου στον πρωκτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερα… ευχάριστο, κάποιοι δεν είναι πρόθυμοι να την κάνουν και προτιμούν την εξέταση των κοπράνων τους (για παρουσία αίματος) που αν γίνει μία φορά το χρόνο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω...