Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς δεν θα χάσετε τον δρόμο σας στις υπηρεσίες Υγείας




Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια φροντίδα, οικογενειακός γιατρός, ΤοΜΥ, ΠΕΔΥ, ΕΟΠΥΥ...
Είναι έννοιες που βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, διαμορφώνοντας μία περίπλοκη για πολλούς κατάσταση για όσους θέλουν να κινηθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Οι αλλαγές που προωθούνται στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα βάζουν...δύσκολα ακόμη και σε όσους γνωρίζουν πώς να κινούνται στους διαδρόμους του.

Το Iatronet επιχειρεί να περιγράψει τη νέα αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με όσα ισχύουν σήμερα και την ορολογία που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι.
Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως το σύστημα Υγείας παρέχει υπηρεσίες σε τρεις κλίμακες:
Η πρωτοβάθμια καλύπτει καθημερινά προβλήματα και παρέχεται εκτός νοσοκομείων. Ένας απλός πυρετός ή ένα μικρό χτύπημα ή μία ίωση πρέπει να αντιμετωπίζονται εκτός νοσοκομείων, δηλαδή σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας και ο οικογενειακός γιατρός.
Η δευτεροβάθμια αφορά τη νοσηλεία σε γενικά νοσοκομεία, για προβλήματα υγείας που αξιολογούνται ως πιο σοβαρά. Η παραπομπή στα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να γίνεται από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας και να μην αποφασίζουμε οι ίδιοι πως πρέπει να πάμε στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, εκτός εάν πρόκειται για κάτι επείγον.
Η τριτοβάθμια περίθαλψη παρέχεται από εξειδικευμένα νοσοκομεία ή ειδικά τμήματα νοσοκομείων.

Σήμερα
Στην περίπτωση που ένας ασθενής αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας, μπορεί σήμερα να κάνει τα εξής:
Εάν πρόκειται για κάτι ήπιο, μπορεί να απευθυνθεί σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ (κατάλογος εδώ) ή σε Κέντρο Υγείας ή ιατρείο του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ λειτουργούν και στην Αθήνα και οι πολίτες μπορούν να τα βρουν στις ιστοσελίδες των Υγειονομικών Περιφερειών της Αθήνας (εδώ) ή άλλων Περιφερειών.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί εξετάζουν δωρεάν και παραπέμπουν για εξετάσεις ή χορηγούν φάρμακα μέσω του ειδικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του Οργανισμού. Δικαίωμα χορήγησης συνταγής και παραπομπής για εξέταση έχουν και μη συμβεβλημένοι γιατροί, οι οποίοι είναι “πιστοποιημένοι” στον ΕΟΠΥΥ, στους οποίους ωστόσο πληρώνουμε την επίσκεψη.
Σε περίπτωση που πρόκειται για επείγον περιστατικό, καλεί το ΕΚΑΒ και διακομίζεται με ασθενοφόρο ή όπως αλλιώς υποδειχθεί από τον γιατρό υπηρεσίας του “166”. Προσοχή, δεν καλούμε το “166” εάν πρόκειται για μη επείγον περιστατικό.
Για χρόνια ή πιο εξειδικευμένα περιστατικά, μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού σε τακτικό εξωτερικό ιατρείο δημόσιων νοσοκομείων (τηλέφωνο 1535) ή με γιατρό σε απογευματινό ιατρείο νοσοκομείου στο οποίο πληρώνουμε οι ίδιοι.

Αλλαγές
Το παραπάνω σύστημα αλλάζει με νομοσχέδιο (εδώ) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας και πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.
Οι αλλαγές που επέρχονται στο σύστημα είναι οι εξής:
Δημιουργούνται σε ολόκληρη τη χώρα 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε επίπεδο γειτονιάς (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία).
Σε αυτές, θα υπάρχουν “οικογενειακοί γιατροί”, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίας, όπως και οι συναδέλφοί τους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται πως κάθε οικογενειακός γιατρός θα καλύπτει πληθυσμό 2.000 ενηλίκων και ο οικογενειακός παιδίατρος 1.500 παιδιών.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα έχουν ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ηµέρα και ανά εβδοµάδα. Θα αµείβονται κατά κεφαλή για τον πληθυσµό ευθύνης τους βάσει συντελεστή ηλικιακής οµάδας.

Παραπομπή
Με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάθε πολίτης πρέπει να εγγράφεται σε οικογενειακό γιατρό της επιλογής του, ο οποίος θα βρίσκεται στην περιοχή του. Το δικαίωμα αφορά ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες.
Η επιλογή δεν είναι δεσμευτική σε περίπτωση απουσίας του συγκεκριμένου γιατρού.
Ο οικογενειακός γιατρός θα διατηρεί το ιστορικό κάθε πολίτη και θα είναι αυτός που θα τον παραπέμπει στη δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια φροντίδα. Καθίσταται πλέον το πρώτο σηµείο εισόδου του πολίτη στο σύστημα Υγείας.

Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά και το εύλογο επιχείρημα είναι πως οι λήπτες υπηρεσιών υγείας είναι προτιμότερο να προσέρχονται στις εν λόγω δομές, αντί να συρρέουν στα Τµήµατα Εξωτερικών Ιατρείων ή Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκοµείων.
Η παραποµπή από τον οικογενειακό ιατρό καθίσταται αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και τις δηµόσιες µονάδες δευτεροβάθµιας και τριτοβάθµιας φροντίδας, µε εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...