Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς ξεχωρίζουμε τις υγιεινές τροφές από το junk food



Για να εντοπίσει κανείς ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες δεν είναι, υπάρχει μια ποικιλία από στρατηγικές. Ο διαχωρισμός δεν είναι πάντα απόλυτος αλλά υπάρχουν αποκλίσεις.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι υγιεινές τροφές περιέχουν συνήθως περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, χαμηλότερα επίπεδα νατρίου και χημικών πρόσθετων και πιο υγιή λίπη και έλαια. Οι διατροφικές ετικέτες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να προσδιορίσει κανείς αν μια τροφή είναι υγιεινή ή όχι. Αν τα διατροφικά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα, τότε ορισμένες οπτικές ενδείξεις και μερικοί απλοί κανόνες, μπορούν να βοηθήσουν εξίσου.

Το πρόχειρο φαγητό είναι γενικά γνωστό πως είναι φαγητό πλούσιο σε θερμίδες και φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές οι τροφές συνήθως προσφέρουν πολλές θερμίδες από ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη. Το πρόχειρο φαγητό είναι επίσης φορτωμένο με χημικά, γλυκαντικές ουσίες που προσθέτουν θερμίδες και νάτριο. Τα γλυκά και τα σνακ είναι επίσης πιθανό να ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λιπαρό κρέας συνήθως εξαιρούνται από αυτή την κατηγορία, παρόλο που δεν είναι κι αυτά με τη σειρά τους ιδιαίτερα υγιεινά.

Τα τρόφιμα στα περισσότερα κράτη φέρουν διατροφικές ετικέτες με πληροφορίες, για το περιεχόμενό τους, ωστόσο τα λαχανικά τα κρέατα και άλλα ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα προϊόντα συνήθως εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση. Οταν οι ετικέτες είναι παρούσες είναι εύκολο να κάνει κανείς το διαχωρισμό υγιών τροφίμων και junk food. Η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να παρέχει βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι τροφές με υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, νατρίου ή θερμίδων από πρόσθετα γλυκαντικά είναι πιο πιθανό να χαρακτηριστούν junk food.

Εάν οι ετικέτες δεν είναι παρούσες, ορισμένοι απλοί γενικοί κανόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξεχωρίσετε το υγιεινό από το junk food. Τα φυσικά τρόφιμα είναι συνήθως πιο υγιεινά από αυτά που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται σχεδόν πάντα υγιεινά τρόφιμα. Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά, όπως αυτά με πλούσιο πράσινο χρώμα, μωβ ή κόκκινες αποχρώσεις που συνήθως παράγονται από χημικές ενώσεις και έχουν πολλά, σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο οπτικός έλεγχος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος στο να γίνει η διάκριση μεταξύ υγιών και ανθυγιεινών τροφών όταν τρώει κανείς έξω. Το χρώμα παραμένει ένας χρήσιμος οδηγός όταν θα πρέπει να αξιολογηθεί η ευρωστία των λαχανικών. Τα τρόφιμα που λάμπουν κάτω από ένα στρώμα λίπους είναι πιο πιθανό να χαρακτηριστούν junk food. Τα υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά όπως τα σακχαρούχα αναψυκτικά και το αλκοόλ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται ως junk food, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και λίγα (εάν υπάρχουν) θρεπτικά συστατικά.

Tα δαχτυλίδια κρεμμυδιού (onion rings) είναι ξεκάθαρα junk food
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τεχνικές επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα μπορεί να τα τοποθετούν είτε στη μία, είτε στην άλλη κατηγορία. Ενώ σίγουρα τα μήλα ανήκουν στην υγιεινή διατροφή, παύουν να είναι τέτοια όταν καλύπτονται από μια στρώση καραμέλας. Ένα κρεμμύδι είναι απόλυτα χρήσιμη πηγή φυτικών ινών, αλλά είναι ολέθριο όταν παναριστεί ή τηγανιστεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε