Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς ξεχωρίζουμε τις υγιεινές τροφές από το junk food



Για να εντοπίσει κανείς ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες δεν είναι, υπάρχει μια ποικιλία από στρατηγικές. Ο διαχωρισμός δεν είναι πάντα απόλυτος αλλά υπάρχουν αποκλίσεις.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι υγιεινές τροφές περιέχουν συνήθως περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, χαμηλότερα επίπεδα νατρίου και χημικών πρόσθετων και πιο υγιή λίπη και έλαια. Οι διατροφικές ετικέτες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να προσδιορίσει κανείς αν μια τροφή είναι υγιεινή ή όχι. Αν τα διατροφικά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα, τότε ορισμένες οπτικές ενδείξεις και μερικοί απλοί κανόνες, μπορούν να βοηθήσουν εξίσου.

Το πρόχειρο φαγητό είναι γενικά γνωστό πως είναι φαγητό πλούσιο σε θερμίδες και φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές οι τροφές συνήθως προσφέρουν πολλές θερμίδες από ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη. Το πρόχειρο φαγητό είναι επίσης φορτωμένο με χημικά, γλυκαντικές ουσίες που προσθέτουν θερμίδες και νάτριο. Τα γλυκά και τα σνακ είναι επίσης πιθανό να ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λιπαρό κρέας συνήθως εξαιρούνται από αυτή την κατηγορία, παρόλο που δεν είναι κι αυτά με τη σειρά τους ιδιαίτερα υγιεινά.

Τα τρόφιμα στα περισσότερα κράτη φέρουν διατροφικές ετικέτες με πληροφορίες, για το περιεχόμενό τους, ωστόσο τα λαχανικά τα κρέατα και άλλα ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα προϊόντα συνήθως εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση. Οταν οι ετικέτες είναι παρούσες είναι εύκολο να κάνει κανείς το διαχωρισμό υγιών τροφίμων και junk food. Η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να παρέχει βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι τροφές με υψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, νατρίου ή θερμίδων από πρόσθετα γλυκαντικά είναι πιο πιθανό να χαρακτηριστούν junk food.

Εάν οι ετικέτες δεν είναι παρούσες, ορισμένοι απλοί γενικοί κανόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξεχωρίσετε το υγιεινό από το junk food. Τα φυσικά τρόφιμα είναι συνήθως πιο υγιεινά από αυτά που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται σχεδόν πάντα υγιεινά τρόφιμα. Τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά, όπως αυτά με πλούσιο πράσινο χρώμα, μωβ ή κόκκινες αποχρώσεις που συνήθως παράγονται από χημικές ενώσεις και έχουν πολλά, σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο οπτικός έλεγχος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος στο να γίνει η διάκριση μεταξύ υγιών και ανθυγιεινών τροφών όταν τρώει κανείς έξω. Το χρώμα παραμένει ένας χρήσιμος οδηγός όταν θα πρέπει να αξιολογηθεί η ευρωστία των λαχανικών. Τα τρόφιμα που λάμπουν κάτω από ένα στρώμα λίπους είναι πιο πιθανό να χαρακτηριστούν junk food. Τα υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά όπως τα σακχαρούχα αναψυκτικά και το αλκοόλ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται ως junk food, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και λίγα (εάν υπάρχουν) θρεπτικά συστατικά.

Tα δαχτυλίδια κρεμμυδιού (onion rings) είναι ξεκάθαρα junk food
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τεχνικές επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα μπορεί να τα τοποθετούν είτε στη μία, είτε στην άλλη κατηγορία. Ενώ σίγουρα τα μήλα ανήκουν στην υγιεινή διατροφή, παύουν να είναι τέτοια όταν καλύπτονται από μια στρώση καραμέλας. Ένα κρεμμύδι είναι απόλυτα χρήσιμη πηγή φυτικών ινών, αλλά είναι ολέθριο όταν παναριστεί ή τηγανιστεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Εμμονική αγάπη

Έρωτες με ανταπόκριση ή χωρίς, που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό την εμμονή… Ο έρωτας δημιουργεί συναισθήματα αγάπης για τον άλλο, ενώ η εμμονή αφορά την έντονη προσκόλληση σε ένα πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, είτε πριν την έναρξη μιας σχέσης, είτε κατά τη διάρκεια της σχέσης, είτε μετά τη διακοπή αυτής της σχέσης. Η επίμονη ενασχόληση με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, τα έντονα και ανεξέλεγκτα συναισθήματα, η έντονη εξιδανίκευση του άλλου, με αποτέλεσμα να χάνουμε την πραγματική εικόνα του ατόμου που έχουμε απέναντί μας είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του ατόμου που αναπτύσσει εμμονές ως προς τον τρόπο που αισθάνεται και λειτουργεί απέναντι στο άλλο άτομο. Είναι πολύ πιθανό ακόμη και η επιλογή του άλλου να στηρίχθηκε στις εμμονές που είχε το άτομο, χωρίς να αφήσει το περιθώριο να γνωρίσει ποτέ πραγματικά τον άλλο. Οι εμμονές στην αγάπη, ο φόβος της απώλειας της αγάπης, η έντονη ζήλια και κτητικότητα συνοδεύουν συνήθως έναν «εμμονικό έρωτα», που θα εξελιχθεί σε ...

Όλο και πιο πολλούς σκοτώνει…ο τσιγαρόβηχας!

   Όλο και πιο πολλούς σκοτώνει…ο τσιγαρόβηχας!Στην 3η αιτία θανάτου και στην 5η αιτία αναπηρίας θα έχει εξελιχθεί έως το 2020 η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως νόσος των καπνιστών. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι σήμερα η ΧΑΠ ευθύνεται για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη, το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών! Τι είναι η ΧΑΠ Όπως επεσήμανε  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, “…η ΧΑΠ είναι μια συχνή νόσος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια (προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα). Οι παροξύνσεις της νόσου και τα συνοδά νοσήματα συνεισφέρουν στη βα...