Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την οστεοπόρωση


  
Οστεοπόρωση στην κυριολεξία σημαίνει «πορώδη οστά» και είναι μια ασθένεια που προκαλεί μείωση στην πυκνότητα των οστών με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται λεπτά και εύθραυστα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται όταν το ασβέστιο, το φώσφορο και άλλα μέταλλα χάνονται από τα οστά. Αν και πρόκειται για μια ασθένεια που είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν κάποιον να έχει αυτή την ασθένεια, όπως είναι οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι καυκάσιες ή ασιατικής καταγωγής, με λεπτή κατασκευή και οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Καθώς τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να παρουσιάσουν μια ποικιλία τρόπων εμφάνισης, οι επιδράσεις της οστεοπόρωσης κυμαίνονται από απλά θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής μέχρι τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι επιπτώσεις της οστεοπόρωσης δεν είναι πάντα άμεσα αντιληπτές, καθώς πολλές περιπτώσεις της νόσου είναι ασυμπτωματικές. Οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μπορούν να αντιληφθούν την ασθένεια μόνο όταν υποβληθούν σε κάποια επέμβαση ρουτίνας για οστεοπόρωση ή όταν υποφέρουν από οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Αυτά τα κατάγματα επηρεάζουν συχνότερα τα οστά που είναι επιφορτισμένα να αντέχουν το βάρος, όπως είναι το ισχίο και η σπονδυλική στήλη. Τα κατάγματα του καρπού προκύπτουν επίσης συχνά, από πτώσεις.

Οι επιπτώσεις της οστεοπόρωσης που έχουν να κάνουν με κατάγματα ισχίου, τείνουν να είναι πιο σοβαρές και μάλιστα πολλές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της συγκεκριμένης κατάστασης. Στη συνέχεια οι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την ακινησία και μπορεί να περιλαμβάνουν φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, πνευμονία και φθορά των μυών. Οι χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αναπηρίας, ακόμα και θανάτου, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Ομοίως, οι επιπτώσεις της οστεοπόρωσης που προκύπτουν από τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικές. Αυτά τα κατάγματα μπορούν να συμβούν χωρίς οποιονδήποτε τραυματισμό ή πτώση. Μπορούν απλά να προκύψουν από την εξασθένηση των οστών της πλάτης που ονομάζονται σπόνδυλοι. Αν οι σπόνδυλοι αποδυναμωθούν, η συμπίεσή τους μπορεί να προκαλέσει συμπιεστικά κατάγματα.

Συχνά τα συμπιεστικά κατάγματα είναι πολύ επώδυνα και μπορούν να προκαλέσουν μια σπονδυλική παραμόρφωση, γνωστή ως κύφωση. Η επιπλοκή αυτή μπορεί να αφαιρέσει αρκετά εκατοστά από το ύψος του ασθενή και να προκαλέσει την εμφάνιση «καμπούρας». Επιπλέον η κύφωση μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό των εσωτερικών οργάνων, με αποτέλεσμα δυσκολίες στην αναπνοή.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αποτροπή πολλών από τις συνέπειες της οστεοπόρωσης. Αυτές περιλαμβάνουν ορμονοθεραπεία, διφωσφονικά (έχουν εγείρει ωστόσο ανησυχίες επειδή  μπορεί να προκαλέσουν σε κάποια άτομα στομαχικές διαταραχές και φλεγμονή), ταμοξιφαίνη, ραλοξιφαίνη (evista), καθώς και αρκετές άλλες θεραπείες και φάρμακα. Οι ασθενείς μπορούν, επίσης, να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που θα τούς βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης ή στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την πρόσληψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D, μέσω μιας πιο υγιεινής διατροφής και συμπληρωμάτων, τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...