Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλοκαιρινές διατροφικές παγίδες & πώς θα τις αποφύγετε

  

Οι μήνες του καλοκαιριού χαρακτηρίζονται για τους περισσότερους από μια νότα χαλάρωσης και πολλές φορές απελευθέρωσης.
Από το πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η διατροφή μας. Έτσι, για πολλούς το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να το ρίξουν λίγο έξω και... διατροφικά.
Αγαπημένοι προορισμοί του καλοκαιριού είναι η παραλία, το θερινό σινεμά, κάποιο beach bar κ.ά.. Προορισμοί που κρύβουν όμως και μικρές διατροφικές παγίδες, οι οποίες μπορεί να μας δώσουν κρυφές θερμίδες και μη επιθυμητά συστατικά. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τουλάχιστον ποιες είναι αυτές και, αν είμαστε διατεθειμένοι, να τις αποφύγουμε ή τουλάχιστον να τις «εξυγιάνουμε».

Παγωτό
Το γλυκό του καλοκαιριού. Η επιλογή των περισσοτέρων. Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Α στον οργανισμό. Τα είδη των παγωτών που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται σε τυποποιημένα και «χύμα». Στην κατηγορία των τυποποιημένων ανήκουν αυτά που διατίθεται σε κυπελάκι, χωνάκι ή ξυλάκι, οι γρανίτες, τα σορμπέ φρούτων και αυτά που χαρακτηρίζονται ως διαιτητικά ή τύπου 0%. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της «γραμμής» τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. 

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα. Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το παγωτό, και κάνει τους λάτρεις του να χαίρονται, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβάλλουν μια λελογισμένη κατανάλωση του. Έχει τις θερμίδες του και η μεγάλη κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα λιπαρά και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη, παράγοντες που μπορεί να έχουν κακό αντίκτυπο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Όσο αφορά τα χύμα παγωτά, εκείνα που έχουν γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ οι γεύσεις φρούτων αποδίδουν τις λιγότερες θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες.

Αλκοολούχα ποτά
Το αλκοόλ είναι επίσης συνυφασμένο και με το καλοκαίρι. Πόσοι από εσάς δεν καταφεύγετε σε ένα δροσερό κοκτέιλ για να δροσιστείτε! Αυτό που ωστόσο είναι σίγουρο είναι ότι το αλκοόλ μας δίνει πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Ένα γραμμάριο αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες.

Πατατάκια
Μικρή συσκευασία, πολλές θερμίδες. Ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες! Ταυτόχρονα δίνει πολύ αλάτι και τα λεγόμενα τρανς λιπαρά, τα οποία παράγονται κατά το τηγάνισμα σε λάδι και είναι ιδιαίτερα βλαβερά. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν και την πιο ιδανική επιλογή και καλό θα είναι να ελέγχεται η κατανάλωσή τους.

Nachos
Τα nachos αποτελούν προϊόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν αρκετό αλάτι και λιωμένο τυρί. Τα χαρακτηριστικά τους αυτά τους προσδίδουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, οι οποίες προέρχονται από τρανς λιπαρά λόγω του τηγανίσματος και κορεσμένα λιπαρά από το τυρί. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι είναι πηγή κακών λιπαρών. Εάν συνυπολογίσουμε και το αλάτι καλό είναι να προσέχουμε την υπερβολή στην κατανάλωσή τους.

Tips
- Επιλέξτε ποτά με λίγο αλκοόλ (και άρα λίγες θερμίδες) και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η μπίρα και το κόκκινο κρασί.
- Προσοχή στην ποσότητα. Μην το παρακάνετε γιατί, πέρα από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι συνδέεται και με αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Εμμονική αγάπη

Έρωτες με ανταπόκριση ή χωρίς, που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό την εμμονή… Ο έρωτας δημιουργεί συναισθήματα αγάπης για τον άλλο, ενώ η εμμονή αφορά την έντονη προσκόλληση σε ένα πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, είτε πριν την έναρξη μιας σχέσης, είτε κατά τη διάρκεια της σχέσης, είτε μετά τη διακοπή αυτής της σχέσης. Η επίμονη ενασχόληση με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, τα έντονα και ανεξέλεγκτα συναισθήματα, η έντονη εξιδανίκευση του άλλου, με αποτέλεσμα να χάνουμε την πραγματική εικόνα του ατόμου που έχουμε απέναντί μας είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του ατόμου που αναπτύσσει εμμονές ως προς τον τρόπο που αισθάνεται και λειτουργεί απέναντι στο άλλο άτομο. Είναι πολύ πιθανό ακόμη και η επιλογή του άλλου να στηρίχθηκε στις εμμονές που είχε το άτομο, χωρίς να αφήσει το περιθώριο να γνωρίσει ποτέ πραγματικά τον άλλο. Οι εμμονές στην αγάπη, ο φόβος της απώλειας της αγάπης, η έντονη ζήλια και κτητικότητα συνοδεύουν συνήθως έναν «εμμονικό έρωτα», που θα εξελιχθεί σε ...

Όλο και πιο πολλούς σκοτώνει…ο τσιγαρόβηχας!

   Όλο και πιο πολλούς σκοτώνει…ο τσιγαρόβηχας!Στην 3η αιτία θανάτου και στην 5η αιτία αναπηρίας θα έχει εξελιχθεί έως το 2020 η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως νόσος των καπνιστών. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι σήμερα η ΧΑΠ ευθύνεται για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη, το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών! Τι είναι η ΧΑΠ Όπως επεσήμανε  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, “…η ΧΑΠ είναι μια συχνή νόσος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια (προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα). Οι παροξύνσεις της νόσου και τα συνοδά νοσήματα συνεισφέρουν στη βα...