Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρόνιες παθήσεις: Πότε πρέπει να κάνετε αλλαγέςΑν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μπορεί να πρόκειται για αλλαγές στη φαρμακευτική σας αγωγή, κάποιο καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής—πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε αυτές τις αλλαγές;
Προφανώς, καμία αλλαγή σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία σας δεν πρέπει να γίνει αν δεν εγκριθεί πρώτα από τον γιατρό σας. Αλλά ας δούμε μερικές έξυπνες συμβουλές για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ζωή σας…

Βάζουμε πάντα ρεαλιστικούς στόχους
Αν είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αλλαγές, πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί, και έπειτα να χωρίσουμε την δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε απλούς, εφικτούς στόχους.

Ψυχραιμία και υπομονή
Δεν γίνεται να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε εν μια νυκτί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στην υγεία μας, ούτε στην διατροφή, ούτε στη γυμναστική. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά, βήματα για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Από την στιγμή που ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας, η αναμονή αξίζει—όπως και η σκληρή δουλειά.

Δεν τα παρατάμε
Ναι, μερικές φορές η αλλαγή χρειάζεται πολύ καιρό για να γίνει εμφανής—ίσως και μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στα παρασκήνια έστω, δεν συμβαίνουν θετικά πράγματα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στην απογοήτευση και να τα παρατήσουμε.

Δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες
Πολλές φορές, από τη φύση μας, ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές όταν τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται καλύτερα. Αν, για παράδειγμα, έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε θετικές αλλαγές πάνω μας, αν δούμε πως εμφανίζονται λιγότερες εξάρσεις ή συμπτώματα της χρόνιας πάθησής μας, είναι πολύ εύκολο να σταματήσουμε αυτές τις καλές συνήθειες που μας οδήγησαν εκεί, πιστεύοντας πως όλα πλέον είναι καλά. Και κάπως έτσι ξεκινά από την αρχή εκείνος ο φαύλος κύκλος.

Δεν ξεχνάμε ότι η ψυχολογία παίζει ρόλο
Για παράδειγμα, τα placebo effect και nocebo effect. Το πρώτο είναι όταν λαμβάνουμε ένα “φάρμακο” που δεν περιέχει κάποια δραστική ουσία, αλλά πιστεύοντας ότι στην πραγματικότητα λαμβάνουμε κανονικό φάρμακο, νιώθουμε καλύτερα. Το δεύτερο είναι αυτό που συμβαίνει όταν λαμβάνουμε κανονική φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μας έχει προειδοποιήσει για πιθανές παρενέργειες και εμείς νομίζουμε ότι τις βιώνουμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ψυχολογία μας και οι προσδοκίες μας μπορούν ενεργά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις
Πρέπει να κάνουμε τακτικά στον εαυτό μας ερωτήσεις, για να μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα αν κάτι που επιλέγουμε είναι βοηθητικό, αν έχει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα:
Πώς με βοηθά αυτό που κάνω;
Ποιες – έστω μικρές – αλλαγές έχω παρατηρήσει;
Αισθάνομαι καλύτερα, σε συναισθηματικό, σωματικό ή ψυχολογικό επίπεδο;
Αν δεν βλέπω αποτελέσματα, μπορεί να έχω μεγάλες προσδοκίες ή οι στόχοι μου να μην είναι ρεαλιστικοί;

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας