Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρόνιες παθήσεις: Πότε πρέπει να κάνετε αλλαγές



Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μπορεί να πρόκειται για αλλαγές στη φαρμακευτική σας αγωγή, κάποιο καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής—πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε αυτές τις αλλαγές;
Προφανώς, καμία αλλαγή σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία σας δεν πρέπει να γίνει αν δεν εγκριθεί πρώτα από τον γιατρό σας. Αλλά ας δούμε μερικές έξυπνες συμβουλές για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ζωή σας…

Βάζουμε πάντα ρεαλιστικούς στόχους
Αν είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αλλαγές, πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί, και έπειτα να χωρίσουμε την δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε απλούς, εφικτούς στόχους.

Ψυχραιμία και υπομονή
Δεν γίνεται να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε εν μια νυκτί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στην υγεία μας, ούτε στην διατροφή, ούτε στη γυμναστική. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά, βήματα για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Από την στιγμή που ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας, η αναμονή αξίζει—όπως και η σκληρή δουλειά.

Δεν τα παρατάμε
Ναι, μερικές φορές η αλλαγή χρειάζεται πολύ καιρό για να γίνει εμφανής—ίσως και μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στα παρασκήνια έστω, δεν συμβαίνουν θετικά πράγματα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στην απογοήτευση και να τα παρατήσουμε.

Δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες
Πολλές φορές, από τη φύση μας, ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές όταν τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται καλύτερα. Αν, για παράδειγμα, έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε θετικές αλλαγές πάνω μας, αν δούμε πως εμφανίζονται λιγότερες εξάρσεις ή συμπτώματα της χρόνιας πάθησής μας, είναι πολύ εύκολο να σταματήσουμε αυτές τις καλές συνήθειες που μας οδήγησαν εκεί, πιστεύοντας πως όλα πλέον είναι καλά. Και κάπως έτσι ξεκινά από την αρχή εκείνος ο φαύλος κύκλος.

Δεν ξεχνάμε ότι η ψυχολογία παίζει ρόλο
Για παράδειγμα, τα placebo effect και nocebo effect. Το πρώτο είναι όταν λαμβάνουμε ένα “φάρμακο” που δεν περιέχει κάποια δραστική ουσία, αλλά πιστεύοντας ότι στην πραγματικότητα λαμβάνουμε κανονικό φάρμακο, νιώθουμε καλύτερα. Το δεύτερο είναι αυτό που συμβαίνει όταν λαμβάνουμε κανονική φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μας έχει προειδοποιήσει για πιθανές παρενέργειες και εμείς νομίζουμε ότι τις βιώνουμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ψυχολογία μας και οι προσδοκίες μας μπορούν ενεργά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις
Πρέπει να κάνουμε τακτικά στον εαυτό μας ερωτήσεις, για να μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα αν κάτι που επιλέγουμε είναι βοηθητικό, αν έχει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα:
Πώς με βοηθά αυτό που κάνω;
Ποιες – έστω μικρές – αλλαγές έχω παρατηρήσει;
Αισθάνομαι καλύτερα, σε συναισθηματικό, σωματικό ή ψυχολογικό επίπεδο;
Αν δεν βλέπω αποτελέσματα, μπορεί να έχω μεγάλες προσδοκίες ή οι στόχοι μου να μην είναι ρεαλιστικοί;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ