Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρόνιες παθήσεις: Πότε πρέπει να κάνετε αλλαγές



Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μπορεί να πρόκειται για αλλαγές στη φαρμακευτική σας αγωγή, κάποιο καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής—πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε αυτές τις αλλαγές;
Προφανώς, καμία αλλαγή σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία σας δεν πρέπει να γίνει αν δεν εγκριθεί πρώτα από τον γιατρό σας. Αλλά ας δούμε μερικές έξυπνες συμβουλές για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ζωή σας…

Βάζουμε πάντα ρεαλιστικούς στόχους
Αν είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αλλαγές, πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί, και έπειτα να χωρίσουμε την δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε απλούς, εφικτούς στόχους.

Ψυχραιμία και υπομονή
Δεν γίνεται να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε εν μια νυκτί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στην υγεία μας, ούτε στην διατροφή, ούτε στη γυμναστική. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά, βήματα για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Από την στιγμή που ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας, η αναμονή αξίζει—όπως και η σκληρή δουλειά.

Δεν τα παρατάμε
Ναι, μερικές φορές η αλλαγή χρειάζεται πολύ καιρό για να γίνει εμφανής—ίσως και μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στα παρασκήνια έστω, δεν συμβαίνουν θετικά πράγματα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στην απογοήτευση και να τα παρατήσουμε.

Δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες
Πολλές φορές, από τη φύση μας, ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές όταν τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται καλύτερα. Αν, για παράδειγμα, έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε θετικές αλλαγές πάνω μας, αν δούμε πως εμφανίζονται λιγότερες εξάρσεις ή συμπτώματα της χρόνιας πάθησής μας, είναι πολύ εύκολο να σταματήσουμε αυτές τις καλές συνήθειες που μας οδήγησαν εκεί, πιστεύοντας πως όλα πλέον είναι καλά. Και κάπως έτσι ξεκινά από την αρχή εκείνος ο φαύλος κύκλος.

Δεν ξεχνάμε ότι η ψυχολογία παίζει ρόλο
Για παράδειγμα, τα placebo effect και nocebo effect. Το πρώτο είναι όταν λαμβάνουμε ένα “φάρμακο” που δεν περιέχει κάποια δραστική ουσία, αλλά πιστεύοντας ότι στην πραγματικότητα λαμβάνουμε κανονικό φάρμακο, νιώθουμε καλύτερα. Το δεύτερο είναι αυτό που συμβαίνει όταν λαμβάνουμε κανονική φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μας έχει προειδοποιήσει για πιθανές παρενέργειες και εμείς νομίζουμε ότι τις βιώνουμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ψυχολογία μας και οι προσδοκίες μας μπορούν ενεργά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις
Πρέπει να κάνουμε τακτικά στον εαυτό μας ερωτήσεις, για να μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα αν κάτι που επιλέγουμε είναι βοηθητικό, αν έχει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα:
Πώς με βοηθά αυτό που κάνω;
Ποιες – έστω μικρές – αλλαγές έχω παρατηρήσει;
Αισθάνομαι καλύτερα, σε συναισθηματικό, σωματικό ή ψυχολογικό επίπεδο;
Αν δεν βλέπω αποτελέσματα, μπορεί να έχω μεγάλες προσδοκίες ή οι στόχοι μου να μην είναι ρεαλιστικοί;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...