Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρόνιες παθήσεις: Πότε πρέπει να κάνετε αλλαγές



Αν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Μπορεί να πρόκειται για αλλαγές στη φαρμακευτική σας αγωγή, κάποιο καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής—πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε αυτές τις αλλαγές;
Προφανώς, καμία αλλαγή σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία σας δεν πρέπει να γίνει αν δεν εγκριθεί πρώτα από τον γιατρό σας. Αλλά ας δούμε μερικές έξυπνες συμβουλές για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ζωή σας…

Βάζουμε πάντα ρεαλιστικούς στόχους
Αν είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε αλλαγές, πρέπει να γνωρίζουμε τα όριά μας. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί, και έπειτα να χωρίσουμε την δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε απλούς, εφικτούς στόχους.

Ψυχραιμία και υπομονή
Δεν γίνεται να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε εν μια νυκτί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στην υγεία μας, ούτε στην διατροφή, ούτε στη γυμναστική. Πρέπει πάντα να αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά, βήματα για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Από την στιγμή που ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας, η αναμονή αξίζει—όπως και η σκληρή δουλειά.

Δεν τα παρατάμε
Ναι, μερικές φορές η αλλαγή χρειάζεται πολύ καιρό για να γίνει εμφανής—ίσως και μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, στα παρασκήνια έστω, δεν συμβαίνουν θετικά πράγματα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στην απογοήτευση και να τα παρατήσουμε.

Δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες
Πολλές φορές, από τη φύση μας, ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές όταν τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται καλύτερα. Αν, για παράδειγμα, έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε θετικές αλλαγές πάνω μας, αν δούμε πως εμφανίζονται λιγότερες εξάρσεις ή συμπτώματα της χρόνιας πάθησής μας, είναι πολύ εύκολο να σταματήσουμε αυτές τις καλές συνήθειες που μας οδήγησαν εκεί, πιστεύοντας πως όλα πλέον είναι καλά. Και κάπως έτσι ξεκινά από την αρχή εκείνος ο φαύλος κύκλος.

Δεν ξεχνάμε ότι η ψυχολογία παίζει ρόλο
Για παράδειγμα, τα placebo effect και nocebo effect. Το πρώτο είναι όταν λαμβάνουμε ένα “φάρμακο” που δεν περιέχει κάποια δραστική ουσία, αλλά πιστεύοντας ότι στην πραγματικότητα λαμβάνουμε κανονικό φάρμακο, νιώθουμε καλύτερα. Το δεύτερο είναι αυτό που συμβαίνει όταν λαμβάνουμε κανονική φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μας έχει προειδοποιήσει για πιθανές παρενέργειες και εμείς νομίζουμε ότι τις βιώνουμε. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ψυχολογία μας και οι προσδοκίες μας μπορούν ενεργά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

Οι κατάλληλες ερωτήσεις
Πρέπει να κάνουμε τακτικά στον εαυτό μας ερωτήσεις, για να μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα αν κάτι που επιλέγουμε είναι βοηθητικό, αν έχει αποτέλεσμα. Για παράδειγμα:
Πώς με βοηθά αυτό που κάνω;
Ποιες – έστω μικρές – αλλαγές έχω παρατηρήσει;
Αισθάνομαι καλύτερα, σε συναισθηματικό, σωματικό ή ψυχολογικό επίπεδο;
Αν δεν βλέπω αποτελέσματα, μπορεί να έχω μεγάλες προσδοκίες ή οι στόχοι μου να μην είναι ρεαλιστικοί;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...