Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προετοιμασία φαγητού: 6 λάθη που μπορεί να σας αρρωστήσουν



Μπορεί το μπάρμπεκιου να αποτελέσει αιτία καρκινογένεσης; Μπορεί το πρωινό να βλάψει τον εγκέφαλό σας; Κρύβουν τα συσκευασμένα κρέατα του σούπερ μάρκετ κάποιο θανάσιμο κίνδυνο;

Οι έρευνες για την ασφάλεια των τροφίμων μπορούν να κόψουν την όρεξή σας.
Ευτυχώς, μπορείτε να απομακρύνετε τις απειλές που κρύβει η προετοιμασία του φαγητού εάν αποφύγετε τα παρακάτω 6 λάθη:

Μην «καρβουνιάζετε» το κρέας
Οι ετεροκυκλικές αμίνες είναι καρκινογόνες ενώσεις που δημιουργούνται όταν ψήνεται το κρέας. Το υπερβολικό ψήσιμο του κρέατος στο μπάρμπεκιου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του στομάχου, του παγκρέατος και του προστάτη. Η λύση βρίσκεται στο μαρινάρισμα.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μαρινάρισμα του κρέατος μπορεί να μειώσει τις καρκινογόνες ενώσεις κατά 99%. Φτιάξτε μια μαρινάδα με δενδρολίβανο που είναι ιδιαίτερα προστατευτική. Συστατικά όπως το τζίντζερ, το δενδρολίβανο και ο κουρκουμάς, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μειώνουν τις ετεροκυκλικές ενώσεις του μαγειρεμένου κρέατος, ακόμη και όταν το μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μειώστε το νευροτοξικό ακρυλαμίδιο
Το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, η οποία όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται. Σουηδοί επιστήμονες εντόπισαν το 2002 ίχνη ακρυλαμιδίου στο ανθρώπινο αίμα μετά την κατανάλωση θερμικά επεξεργασμένων αμυλούχων τροφίμων. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου εμφανίστηκαν κυρίως στις τηγανητές πατάτες ή τα πατατάκια, λιγότερες στο ψωμί, στα μπισκότα, στα αμυλούχα σνακ, στα αρτοσκευάσματα και στον καφέ.

Το ακρυλαμίδιο παράγεται σε υψηλές θερμοκρασίες και η συγκέντρωσή του αυξάνει όσο πιο πολύ μαγειρεύεται ένα αμυλούχο τρόφιμο. Δεν έχει διαπιστωθεί σε ποια ακριβώς θερμοκρασία παράγεται, αλλά δεν έχει ανιχνευτεί σε τρόφιμα τα οποία επεξεργάστηκαν σε θερμοκρασία κάτω από τους 120°C. Πιο αναλυτικά, δεν έχει ανιχνευτεί σε τρόφιμα που βράζονται ή μαγειρεύονται στον ατμό, αλλά σε τρόφιμα που τηγανίζονται ή ψήνονται στο φούρνο. Όσον αφορά την επικινδυνότητά του, οι μελέτες σε πειραματόζωα αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει νευροτοξικό. Μετά την κατανάλωσή του, το ακρυλαμίδιο απορροφάται από το πεπτικό σύστημα και κατανέμεται σε όλα τα όργανα όπου μεταβολίζεται. Τα παιδιά αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα καταναλωτών, γιατί έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση ανά μονάδα σωματικού βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε:
- Να προτιμάτε το βράσιμο ή τον ατμό για το μαγείρεμα αμυλούχων τροφών και να αποφεύγετε τη θερμική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες όπως το τηγάνισμα, το τσιγάρισμα ή το ψήσιμο στο φούρνο και τα κάρβουνα.
- Να προτιμάμε το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο, ώστε να παραμένει υψηλό το ποσοστό υγρασίας στα τρόφιμα.
- Να αποφεύγετε το υπερβολικό τηγάνισμα των αμυλούχων τροφίμων ή τη δημιουργία πολύ παχιάς κρούστας.
- Να αποφεύγετε τη χρήση φρουκτόζης ή γλυκόζης σε αμυλούχα τρόφιμα, τα οποία θα επεξεργαστείτε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 120°C.
- Πριν τηγανίσετε τις πατάτες, καλό είναι να βρίσκονται αρκετή ώρα σε νερό, για να μειωθεί η περιεκτικότητά τους σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα.

Μην ψήνετε πολύ το τοστ
Το ψήσιμο του ψωμιού μέχρι να γίνει σκούρο καφέ, εκτοξεύει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου. Πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως τα κράκερ και τα μπισκότα περιέχουν ακρυλαμίδιο επειδή έχουν πολλούς υδατάνθρακες και ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Να ψήνετε το ψωμί ή το τοστ μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρύ και όχι σκούρο καφέ χρώμα και να απομακρύνετε τα απανθρακωμένα τμήματα του ψωμιού.
Μια μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη δεντρολίβανου στη ζύμη πριν από την παρασκευή αρτοσκευασμάτων μείωσε την περιεκτικότητά τους σε ακρυλαμίδιο κατά 60%.
white rice chicken dinner 1000

Προστατευθείτε από το αρσενικό
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διακινδυνεύουν καθημερινά την υγεία τους μαγειρεύοντας το ρύζι με λάθος τρόπο, προειδοποιούν επιστήμονες. Κατ΄ αρχάς το ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο του αίματος). Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας υποστηρίζει ότι το ρύζι αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν ανιχνευθεί στο ρύζι ίχνη αρσενικού, μιας δηλητηριώδους τοξικής ουσίας που παραμένει στο έδαφος για δεκαετίες. Το αρσενικό υπάρχει μεν στη γη, όμως τα παρασιτοκτόνα και τα λιπάσματα από κοπριά πουλερικών απελευθερώνουν στο έδαφος και στο νερό αρσενικό, αυξάνοντας αισθητά τα επίπεδά του. Το ρύζι, που χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί, απορροφά περισσότερο αρσενικό σε σχέση με άλλες καλλιέργειες γι’ αυτό και ο κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι συγκριτικά μεγαλύτερος.
Η χρόνια έκθεση στην τοξίνη έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται αναπτυξιακά προβλήματα, καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Πειράματα δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος να μειωθεί η έκθεσή μας στο αρσενικό αρκεί να μαγειρεύουμε το ρύζι με συγκεκριμένο τρόπο.

Ο Άντι Μέχαργκ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ δοκίμασε τρεις τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποίησε τον κλασικό τρόπο με δύο μέρη νερού και ένα μέρος ρυζιού, οπότε όλο το νερό απορροφάται από το ρύζι. Στη δεύτερη έβρασε ένα μέρος ρυζιού με πέντε μέρη νερού και σούρωσε το νερό που περίσσεψε, οπότε τα επίπεδα του αρσενικού μειώθηκαν σχεδόν στο μισό. Με την τρίτη μέθοδο, άφησε το ρύζι να μουλιάσει όλη τη νύκτα σε νερό, και τότε τα επίπεδα της τοξίνης μειώθηκαν κατά 80%.

Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Οι δύο βασικοί λόγοι τροφικών δηλητηριάσεων είναι το μαγείρεμα σε θερμοκρασία που δεν εξοντώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία που επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό τους. Μην αφήνετε τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.  Όταν παίρνετε φαγητό από το σπίτι να το διατηρείτε σε ψυγείο με 75% φαγητό 25% πάγο.

Προσοχή στο νωπό κρέας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 87% των κρεάτων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και ισχυρά μικροβιοκτόνα που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποβούν θανατηφόρα.
Η χρήση αντιβιοτικών επιτρέπει την ανάπτυξη ισχυρών βακτηριακών στελεχών που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δυσκολότερα, εφόσον το βακτήριο έχει ήδη αναπτύξει ανοχή σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά. Ειδικά σε άτομα που το ανοσοποιητικό τους δεν είναι σε καλή κατάσταση, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη η λήψη τέτοιων κρεάτων.
Απλά μέτρα ασφάλειας είναι η συντήρηση του κρέατος στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου σας, η χρήση ανεξάρτητων σανίδων κοπής για το κρέας και η συντήρησή του μακριά από τα άλλα τρόφιμα, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή.
Να προτιμάτε τα βιολογικά κρέατα, τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχουν λιγότερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε