Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ – Τι δείχνει νέα έρευνα



Ο ύπνος δεν μας βοηθά μόνο να νιώθουμε ξεκούραστοι, να έχουμε καλύτερη διάθεση και να αποδίδουμε καλύτερα στη δουλειά μας αλλά «δουλεύει» πιο βαθιά για να προστατεύσει τον εγκέφαλό μας.

Ο ύπνος, αυτή η καθημερινή συνήθεια και βιολογική ανάγκη που τόσοι από εμάς υποτιμούν και βάζουν χαμηλά στις προτεραιότητές τους προκειμένου να προλάβουν να εκπληρώσουν τον τεράστιο όγκο των εργασιακών, επαγγελματικών και λοιπών υποχρεώσεών τους, αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology, ο κακός ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, της συνηθέστερης αιτίας της άνοιας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 101 άτομα με μέση ηλικία τα 63 έτη, που δεν παρουσίαζαν γνωστικά ελλείμματα. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν αναλυτικά τις συνήθειες του ύπνου τους με τη βοήθεια ειδικών ερωτηματολογίων και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού τους προκειμένου οι ερευνητές να αναζητήσουν σε αυτό βιολογικούς δείκτες του Αλτσχάιμερ, όπως οι πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ και το γονίδιο ApoE που συνδέεται με τη νευροεκφυλιστική νόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση του ύπνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες που είχε κάποιος να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, η κακή ποιότητα ύπνου, οι διαταραχές του ύπνου και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας φάνηκε να σχετίζονται με την ύπαρξη βιολογικών δεικτών Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν πλήρως τη σχέση ύπνου και Αλτσχάιμερ, ωστόσο παρόμοιες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι ο ύπνος βοηθά στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών όπως το βήτα αμυλοειδές. Έτσι, θεωρείται πιθανό ο κακός ύπνος να επεμβαίνει σε αυτή τη σωτήρια διεργασία και στους ανθρώπους.
«Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με προβλήματα ύπνου καταδικασμένοι να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ» διευκρινίζει η Μπάρμπαρα Μπέντλιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και μία εκ των συντακτών της μελέτης, ωστόσο η σύνδεση κακού ύπνου και Αλτσχάιμερ είναι εμφανής σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...