Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέντε μύθοι για τη διατροφή καταρρίπτονται


Δεκάδες είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει ή δεν πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας ή να χάσουμε κιλά.
Παρότι κάποιοι βλέπουν θετικά αποτελέσματα βγάζοντας μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων από τη διατροφή τους ή αντικαθιστώντας ένα τρόφιμο που φημολογείται ότι είναι ανθυγιεινό με ένα άλλο, οι διατροφικοί μύθοι που θα δείτε παρακάτω στην πραγματικότητα δεν έχουν ουσιαστικά οφέλη για τους περισσότερους από εμάς.

1. Το φυτικό γάλα είναι καλύτερο από το ζωικό
Μια τάση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη διατροφή είναι η αντικατάσταση του ζωικού (π.χ. αγελαδινού) γάλακτος με κάποιο φυτικό, όπως το γάλα καρύδας, το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου. Το φυτικό γάλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καλή εναλλακτική μόνο για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Δύο βασικά συστατικά του ζωικού γάλακτος, το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες, είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες στο φυτικό γάλα, οπότε καλό είναι να μην το βγάζουμε από τη διατροφή μας.

2. Δεν πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα γιατί έχουν ζάχαρη
Αν και τα περισσότερα φρούτα πράγματι έχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης, η συγκεκριμένη μορφή της δεν έχει τις ίδιες βλαβερές επιδράσεις με την πρόσθετη λευκή (επεξεργασμένη) ζάχαρη. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη ζάχαρη που καταναλώνουν, είτε από φρούτα είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, πρέπει να είναι οι διαβητικοί.

3. Η δραστική μείωση των υδατανθράκων εξασφαλίζει μείωση του βάρους
Οι δίαιτες με ελάχιστους υδατάνθρακες δεν είναι «βιώσιμες» μακροπρόθεσμα, καθώς προκαλούν σημαντική έλλειψη ενέργειας, κακή διάθεση, αυξημένη πείνα και λιγούρες, καθώς και δυσλειτουργίες στο έντερο. Οι υδατάνθρακες με μέτρο –και ιδιαίτερα αυτοί που λαμβάνουμε από τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τη γλυκοπατάτα– είναι εξαιρετικά υγιεινοί και απαραίτητοι.

4. Η δίαιτα είναι πιο σημαντική από τη γυμναστική
Όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, πολλοί είναι αυτοί που εστιάζουν στη διατροφή τους αφήνοντας κατά μέρος τον παράγοντα «γυμναστική». Ωστόσο, για να δημιουργηθεί έλλειμμα θερμίδων στον οργανισμό –άρα και να μειωθεί το σωματικό βάρος– είναι απαραίτητο να μην κάνουμε καθιστική ζωή αλλά να γυμναζόμαστε τακτικά και γενικώς να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι μέσα στην ημέρα. Επομένως, και στο αδυνάτισμα ισχύει ότι το μέτρο είναι η καλύτερη τακτική για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

5. Η δίαιτα Paleo είναι μία από τις πιο υγιεινές
Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Η δίαιτα Paleo περιλαμβάνει ακατέργαστες τροφές (όπως καρπούς και σπόρους), πολλά λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες. Πρόκειται για μια δίαιτα πλούσια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε υδατάνθρακες. Να σημειωθεί ότι η δίαιτα Paleo απαγορεύει τα γαλακτοκομικά –αφού πρόκειται για επεξεργασμένα προϊόντα– επομένως η έλλειψη ασβεστίου και ό,τι αυτή συνεπάγεται (αποδυνάμωση του σκελετού, οστεοπόρωση) είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μακροπρόθεσμα από τη συγκεκριμένη δίαιτα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε