Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μέλλον είναι τα εμβόλια σε μορφή τσιρότουΔοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους με απόλυτη επιτυχία


Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε ανθρώπους το εμβόλιο σε τσιρότο και σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Το τσιρότο είναι εξοπλισμένο με 100 στερεές αλλά υδατοδιαλυτές μικροσκοπικές βελόνες, με μήκος επαρκές για να διαπεράσουν την επιδερμίδα, που προσκολλώνται στο δέρμα και απελευθερώνουν σταδιακά τη δραστική ουσία του εμβολίου, χωρίς να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Μέσα σε λίγα λεπτά το εμβόλιο απελευθερώνεται μέσα στο σώμα και στη συνέχεια οι μικροβελόνες διαλύονται, οπότε το τσιρότο μπορεί να απορριφθεί. 

Ανοιξε έτσι ο δρόμος για να αντικατασταθεί μελλοντικά η χρήση της επώδυνης συνήθως σύριγγας, που καθιστά τον εμβολιασμό επαχθή ιδίως στα μικρά παιδιά. Παράλληλα τα άκρως οικονομικά τσιρότα εμβολιασμού έχουν μέγεθος μικρού κέρματος, δεν χρειάζονται ψυγείο για να αποθηκευτούν, πακετάρονται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες χωρίς φόβο αλλοίωσης ή καταστροφής τους υπό πίεση και επομένως μπορούν να σταλούν ακόμη και ταχυδρομικά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη εμβολιασμών. Ταυτόχρονα η χρήση τους δεν απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής από την ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι της Ατλάντα, με επικεφαλής τους καθηγητές Ναντίν Ρούφαελ και Μαρκ Πράουσνιτς, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνίδα επιστήμονας Ιωάννα Σκούντζου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, ο εμβολιασμός που γίνεται κατά της γρίπης με τη νέα μέθοδο μπορεί να προκαλέσει εξίσου ισχυρή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος (δημιουργία αντισωμάτων) με το παραδοσιακό εμβόλιο.

Μικρή παρενέργεια 
Στα 100 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών που συμμετείχαν στον εμβολιασμό η μοναδική παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν ένας ερεθισμός του δέρματος και μία παροδική -κράτησε το πολύ τρεις ημέρες- φαγούρα στο σημείο τοποθέτησης του τσιρότου, αναφέρουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευση των συμπερασμάτων από την κλινική δοκιμή, στο περιοδικό «The Lancet». 

Αλλά το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμά αυτή έναντι της παραδοσιακής μεθόδου εμβολιασμού. 
Αναμένεται τώρα να ακολουθήσουν ευρύτερες κλινικές δοκιμές του τσιρότου της Micron Biomedical (που διατηρεί τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας), ενώ οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για να ενσωματώσουν σε αυτό και άλλα εμβόλια πέραν της γρίπης (πολιομυελίτιδας, ιλαράς, ερυθράς κ.λπ.).

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…