Το μέλλον είναι τα εμβόλια σε μορφή τσιρότουΔοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους με απόλυτη επιτυχία


Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε ανθρώπους το εμβόλιο σε τσιρότο και σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Το τσιρότο είναι εξοπλισμένο με 100 στερεές αλλά υδατοδιαλυτές μικροσκοπικές βελόνες, με μήκος επαρκές για να διαπεράσουν την επιδερμίδα, που προσκολλώνται στο δέρμα και απελευθερώνουν σταδιακά τη δραστική ουσία του εμβολίου, χωρίς να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Μέσα σε λίγα λεπτά το εμβόλιο απελευθερώνεται μέσα στο σώμα και στη συνέχεια οι μικροβελόνες διαλύονται, οπότε το τσιρότο μπορεί να απορριφθεί. 

Ανοιξε έτσι ο δρόμος για να αντικατασταθεί μελλοντικά η χρήση της επώδυνης συνήθως σύριγγας, που καθιστά τον εμβολιασμό επαχθή ιδίως στα μικρά παιδιά. Παράλληλα τα άκρως οικονομικά τσιρότα εμβολιασμού έχουν μέγεθος μικρού κέρματος, δεν χρειάζονται ψυγείο για να αποθηκευτούν, πακετάρονται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες χωρίς φόβο αλλοίωσης ή καταστροφής τους υπό πίεση και επομένως μπορούν να σταλούν ακόμη και ταχυδρομικά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη εμβολιασμών. Ταυτόχρονα η χρήση τους δεν απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της κλινικής δοκιμής από την ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι της Ατλάντα, με επικεφαλής τους καθηγητές Ναντίν Ρούφαελ και Μαρκ Πράουσνιτς, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνίδα επιστήμονας Ιωάννα Σκούντζου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, ο εμβολιασμός που γίνεται κατά της γρίπης με τη νέα μέθοδο μπορεί να προκαλέσει εξίσου ισχυρή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος (δημιουργία αντισωμάτων) με το παραδοσιακό εμβόλιο.

Μικρή παρενέργεια 
Στα 100 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών που συμμετείχαν στον εμβολιασμό η μοναδική παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν ένας ερεθισμός του δέρματος και μία παροδική -κράτησε το πολύ τρεις ημέρες- φαγούρα στο σημείο τοποθέτησης του τσιρότου, αναφέρουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευση των συμπερασμάτων από την κλινική δοκιμή, στο περιοδικό «The Lancet». 

Αλλά το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμά αυτή έναντι της παραδοσιακής μεθόδου εμβολιασμού. 
Αναμένεται τώρα να ακολουθήσουν ευρύτερες κλινικές δοκιμές του τσιρότου της Micron Biomedical (που διατηρεί τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας), ενώ οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για να ενσωματώσουν σε αυτό και άλλα εμβόλια πέραν της γρίπης (πολιομυελίτιδας, ιλαράς, ερυθράς κ.λπ.).

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις