Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρπης ζωστήρας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Νέα μελέτη Νοτιοκορεατών επιστημόνων επιβεβαιώνει ότι η λοίμωξη από τον ιό έρπη ζωστήρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Αφού κάποιος περάσει την ανεμοβλογιά, ο ιός βρίσκεται ανενεργός στο νευρικό ιστό, κοντά στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Χρόνια αργότερα, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί ως έρπης ζωστήρας.
Ο έρπης προκαλεί επώδυνο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, τις περισσότερες φορές όμως εμφανίζεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που εκτείνεται στο δεξί ή στο αριστερό πλευρό.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Asan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας προειδοποιούν ότι ο ιός του έρπητα μπορεί να μετακινηθεί μέσω του δέρματος και να επιτεθεί στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα προκαλώντας φλεγμονή.

Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 40%.
Η φλεγμονή των νεύρων προκαλεί οξύ πόνο, γνωστό και ως μεθερπητική νευραλγία, μια επώδυνη επιπλοκή του έρπη ζωστήρα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο Δρ Sung-Han Kim και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 23.000 ασθενών με έρπη ζωστήρα για το διάστημα 2003 έως 2013 και τα συνέκριναν με εκείνα ασθενών που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Οι άνθρωποι που προσβάλλονταν από τον ιό ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες και είχαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη και μεγαλύτερη ηλικία.
Ήταν όμως λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, έκαναν περισσότερη άσκηση και ήταν υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής τάξης.
Αφού έλαβαν υπ’ όψη όλους τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς και εγκεφαλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο έρπης ζωστήρας συνδέθηκε με 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρδιακού προβλήματος, 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 59% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος.

Οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ιδιαίτερα υψηλές σε άτομα ηλικίας 40 ετών και κάτω, οι οποίοι διέτρεχαν κατά 3,74 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους συνομηλίκους τους χωρίς ιστορικό έρπη.
Οι κίνδυνοι τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα ήταν μεγαλύτεροι τον πρώτο χρόνο μετά την εμφάνιση του έρπη και μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Ο Kim τόνισε ότι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους αυξημένους κινδύνους, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί η σύνδεση των δύο καταστάσεων.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του έρπη ζωστήρα, υπογράμμισε ο συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: MailOnline

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας