Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρπης ζωστήρας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Νέα μελέτη Νοτιοκορεατών επιστημόνων επιβεβαιώνει ότι η λοίμωξη από τον ιό έρπη ζωστήρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Αφού κάποιος περάσει την ανεμοβλογιά, ο ιός βρίσκεται ανενεργός στο νευρικό ιστό, κοντά στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Χρόνια αργότερα, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί ως έρπης ζωστήρας.
Ο έρπης προκαλεί επώδυνο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, τις περισσότερες φορές όμως εμφανίζεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που εκτείνεται στο δεξί ή στο αριστερό πλευρό.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Asan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας προειδοποιούν ότι ο ιός του έρπητα μπορεί να μετακινηθεί μέσω του δέρματος και να επιτεθεί στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα προκαλώντας φλεγμονή.

Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 40%.
Η φλεγμονή των νεύρων προκαλεί οξύ πόνο, γνωστό και ως μεθερπητική νευραλγία, μια επώδυνη επιπλοκή του έρπη ζωστήρα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο Δρ Sung-Han Kim και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 23.000 ασθενών με έρπη ζωστήρα για το διάστημα 2003 έως 2013 και τα συνέκριναν με εκείνα ασθενών που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Οι άνθρωποι που προσβάλλονταν από τον ιό ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες και είχαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη και μεγαλύτερη ηλικία.
Ήταν όμως λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, έκαναν περισσότερη άσκηση και ήταν υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής τάξης.
Αφού έλαβαν υπ’ όψη όλους τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς και εγκεφαλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο έρπης ζωστήρας συνδέθηκε με 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρδιακού προβλήματος, 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 59% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος.

Οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ιδιαίτερα υψηλές σε άτομα ηλικίας 40 ετών και κάτω, οι οποίοι διέτρεχαν κατά 3,74 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους συνομηλίκους τους χωρίς ιστορικό έρπη.
Οι κίνδυνοι τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα ήταν μεγαλύτεροι τον πρώτο χρόνο μετά την εμφάνιση του έρπη και μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Ο Kim τόνισε ότι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους αυξημένους κινδύνους, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί η σύνδεση των δύο καταστάσεων.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του έρπη ζωστήρα, υπογράμμισε ο συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: MailOnline

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …