Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενούρηση: Αίτια, παράγοντες κινδύνου και θεραπεία


  
Ενούρηση είναι η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι απόλυτα φυσιολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με μελέτη του 2011, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, το 15% των παιδιών ηλικίας άνω των τριών ετών, βρέχουν το κρεβάτι τους. Ενώ όμως η ενούρηση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης για κάποια παιδιά, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποκείμενης ασθένειας ή αποτέλεσμα νόσου στους ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2% των ενηλίκων υποφέρουν από νυχτερινή ενούρηση.

Αιτίες της ενούρησης
Οι σωματικές και ψυχολογικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε ενούρηση μερικούς ανθρώπους. Οι πιο συχνές αιτίες της ενούρησης των παιδιών και των ενηλίκων περιλαμβάνουν:

•  μικρό μέγεθος της ουροδόχου κύστης

•  λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

•  άγχος, φόβο, ανασφάλεια

•  διεύρυνση του αδένα του προστάτη

•  υπνική άπνοια (μη φυσιολογικές παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου)

• δυσκοιλιότητα

• Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν ενούρηση σε μερικούς ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος κάνει μια ορμόνη που ονομάζεται αντιδιουρητική ορμόνη (ADH). Η αντιδιουρητική ορμόνη λέει στο σώμα να επιβραδύνει την παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο μικρότερος όγκος των ούρων βοηθά να υπάρχει μια κανονική αναμονή της ουροδόχου κύστης τη νύχτα. Οι άνθρωποι που δεν παράγουν επαρκή επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης, μπορεί να εμφανίσουν νυχτερινή ενούρηση, επειδή η κύστη τους δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο όγκο ούρων.

• Ο διαβήτης είναι μία ακόμα διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ενούρηση. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη δεν έχουν σωστή διαδικασία της γλυκόζης και μπορεί να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Η αύξηση της παραγωγής ούρων μπορεί να κάνει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να βρέχουν το βράδυ το κρεβάτι τους.

Παράγοντες κινδύνου για την ενούρηση
Το φύλο και η κληρονομικότητα είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για ενούρηση. Τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια, μπορεί να εμφανίσουν επεισόδια νυχτερινής ενούρησης κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να βρέχουν το κρεβάτι τους από τα κορίτσια, σύμφωνα με μελέτη του 2012, από τη Mayo Clinic.

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Είναι πιο πιθανό ένα παιδί να βρέχει το κρεβάτι του αν ένας γονέας, αδερφός ή άλλο μέλος της οικογένειας είχε το ίδιο θέμα πριν απ’ αυτό.

Η ενούρηση είναι επίσης πολύ συχνή μεταξύ των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Η σχέση, ωστόσο, μεταξύ ενούρησης και ΔΕΠΥ δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους ερευνητές.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής – Τρόποι διαχείρισης
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σταματήσουν την ενούρηση. Ο καθορισμός των ορίων για την πρόσληψη υγρών παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ενούρησης. Προσπαθήστε να μην πίνετε πολύ νερό ή άλλα υγρά λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο για να μειώσετε τον κίνδυνο να έχετε ένα βραδινό «ατύχημα». Πιείτε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων αναγκών σας σε υγρά πριν από το βράδυ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η κύστη σας θα είναι σχετικά άδεια πριν από τον ύπνο. Κόψτε την καφεΐνη ή τα αλκοολούχα ποτά το βράδυ, επειδή ερεθίζουν την κύστη και μπορεί να σας προκαλέσουν ανάγκη για ούρηση.

Επινοήστε ένα χρονοδιάγραμμα ούρησης που θα σας βοηθήσει να μείνετε στεγνοί το βράδυ. Ένα χρονοδιάγραμμα ούρησης σημαίνει με απλά λόγια να ουρείτε με συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάθε μία με δύο ώρες. Χρησιμοποιήστε το μπάνιο πριν πάτε για ύπνο για να αδειάσετε την κύστη σας πριν από τον ύπνο.

Η ενούρηση μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός αγχωτικού γεγονότος στη ζωή, ειδικά ενός νεαρού ατόμου. Μια σύγκρουση στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση στο παιδί σας. Η έλευση ενός νέου μωρού στο σπίτι, η αλλαγή στη ρουτίνα της ζωής του, μπορεί να είναι αγχωτική για το παιδί και να προκαλέσει βραδινά «ατυχήματα». Μιλήστε στο παιδί σας και ρωτήστε το τι αισθάνεται. Κατανοήστε τι νοιώθει και βοηθήστε το να αισθανθεί καλύτερα για την κατάστασή του, γιατί αυτό μπορεί να βάλει τέλος στην ενούρηση σε πολλές περιπτώσεις.

Μην τιμωρείτε το παιδί για περιστατικά ενούρησης, επαινέστε το, ωστόσο, όταν παραμένει στεγνό. Αυτό θα το βοηθήσει να νοιώσει καλά και θα βρέχει όλο και πιο αραιά το κρεβάτι του.

Ιατρική περίθαλψη για την ενούρηση
Η ενούρηση που πηγάζει από μια ιατρική κατάσταση απαιτεί θεραπεία πέρα από τις αλλαγές του τρόπου ζωής. Τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν μια ποικιλία των συνθηκών στις οποίες η ενούρηση είναι ένα σύμπτωμα. Για παράδειγμα:

• Τα αντιβιοτικά μπορούν να εξαλείψουν τις ουρολοιμώξεις

•  Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπορούν να ηρεμήσουν μια ερεθισμένη κύστη

•  Η οξική δεσμοπρεσσίνη αυξάνει τα επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) και επιβραδύνει την νυχτερινή παραγωγή ούρων

• Οι αποκλειστές διυδροτεστοστερόνης μειώνουν την διεύρυνση του προστάτη αδένα

Είναι επίσης σημαντικό να ελεγχθούν οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπνική άπνοια. Η ενούρηση που σχετίζεται με ιατρικά θέματα είναι πιθανό να επιλυθεί με την κατάλληλη διαχείριση.

Προοπτικές
Τα περισσότερα παιδιά τείνουν να σταματούν την ενούρηση περίπου στην ηλικία των επτά ετών. Από αυτή την ηλικία ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης είναι ισχυρότερος και η ουροδόχος κύστη έχει αναπτυχθεί περισσότερο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ιατρική περίθαλψη και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους ενήλικες να ξεπεράσουν την ενούρηση.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…