Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενούρηση: Αίτια, παράγοντες κινδύνου και θεραπεία


  
Ενούρηση είναι η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι απόλυτα φυσιολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με μελέτη του 2011, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, το 15% των παιδιών ηλικίας άνω των τριών ετών, βρέχουν το κρεβάτι τους. Ενώ όμως η ενούρηση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης για κάποια παιδιά, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποκείμενης ασθένειας ή αποτέλεσμα νόσου στους ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2% των ενηλίκων υποφέρουν από νυχτερινή ενούρηση.

Αιτίες της ενούρησης
Οι σωματικές και ψυχολογικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε ενούρηση μερικούς ανθρώπους. Οι πιο συχνές αιτίες της ενούρησης των παιδιών και των ενηλίκων περιλαμβάνουν:

•  μικρό μέγεθος της ουροδόχου κύστης

•  λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

•  άγχος, φόβο, ανασφάλεια

•  διεύρυνση του αδένα του προστάτη

•  υπνική άπνοια (μη φυσιολογικές παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου)

• δυσκοιλιότητα

• Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν ενούρηση σε μερικούς ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος κάνει μια ορμόνη που ονομάζεται αντιδιουρητική ορμόνη (ADH). Η αντιδιουρητική ορμόνη λέει στο σώμα να επιβραδύνει την παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο μικρότερος όγκος των ούρων βοηθά να υπάρχει μια κανονική αναμονή της ουροδόχου κύστης τη νύχτα. Οι άνθρωποι που δεν παράγουν επαρκή επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης, μπορεί να εμφανίσουν νυχτερινή ενούρηση, επειδή η κύστη τους δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο όγκο ούρων.

• Ο διαβήτης είναι μία ακόμα διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ενούρηση. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη δεν έχουν σωστή διαδικασία της γλυκόζης και μπορεί να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Η αύξηση της παραγωγής ούρων μπορεί να κάνει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να βρέχουν το βράδυ το κρεβάτι τους.

Παράγοντες κινδύνου για την ενούρηση
Το φύλο και η κληρονομικότητα είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για ενούρηση. Τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια, μπορεί να εμφανίσουν επεισόδια νυχτερινής ενούρησης κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να βρέχουν το κρεβάτι τους από τα κορίτσια, σύμφωνα με μελέτη του 2012, από τη Mayo Clinic.

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Είναι πιο πιθανό ένα παιδί να βρέχει το κρεβάτι του αν ένας γονέας, αδερφός ή άλλο μέλος της οικογένειας είχε το ίδιο θέμα πριν απ’ αυτό.

Η ενούρηση είναι επίσης πολύ συχνή μεταξύ των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Η σχέση, ωστόσο, μεταξύ ενούρησης και ΔΕΠΥ δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους ερευνητές.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής – Τρόποι διαχείρισης
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σταματήσουν την ενούρηση. Ο καθορισμός των ορίων για την πρόσληψη υγρών παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της ενούρησης. Προσπαθήστε να μην πίνετε πολύ νερό ή άλλα υγρά λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο για να μειώσετε τον κίνδυνο να έχετε ένα βραδινό «ατύχημα». Πιείτε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων αναγκών σας σε υγρά πριν από το βράδυ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η κύστη σας θα είναι σχετικά άδεια πριν από τον ύπνο. Κόψτε την καφεΐνη ή τα αλκοολούχα ποτά το βράδυ, επειδή ερεθίζουν την κύστη και μπορεί να σας προκαλέσουν ανάγκη για ούρηση.

Επινοήστε ένα χρονοδιάγραμμα ούρησης που θα σας βοηθήσει να μείνετε στεγνοί το βράδυ. Ένα χρονοδιάγραμμα ούρησης σημαίνει με απλά λόγια να ουρείτε με συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάθε μία με δύο ώρες. Χρησιμοποιήστε το μπάνιο πριν πάτε για ύπνο για να αδειάσετε την κύστη σας πριν από τον ύπνο.

Η ενούρηση μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός αγχωτικού γεγονότος στη ζωή, ειδικά ενός νεαρού ατόμου. Μια σύγκρουση στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή ενούρηση στο παιδί σας. Η έλευση ενός νέου μωρού στο σπίτι, η αλλαγή στη ρουτίνα της ζωής του, μπορεί να είναι αγχωτική για το παιδί και να προκαλέσει βραδινά «ατυχήματα». Μιλήστε στο παιδί σας και ρωτήστε το τι αισθάνεται. Κατανοήστε τι νοιώθει και βοηθήστε το να αισθανθεί καλύτερα για την κατάστασή του, γιατί αυτό μπορεί να βάλει τέλος στην ενούρηση σε πολλές περιπτώσεις.

Μην τιμωρείτε το παιδί για περιστατικά ενούρησης, επαινέστε το, ωστόσο, όταν παραμένει στεγνό. Αυτό θα το βοηθήσει να νοιώσει καλά και θα βρέχει όλο και πιο αραιά το κρεβάτι του.

Ιατρική περίθαλψη για την ενούρηση
Η ενούρηση που πηγάζει από μια ιατρική κατάσταση απαιτεί θεραπεία πέρα από τις αλλαγές του τρόπου ζωής. Τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν μια ποικιλία των συνθηκών στις οποίες η ενούρηση είναι ένα σύμπτωμα. Για παράδειγμα:

• Τα αντιβιοτικά μπορούν να εξαλείψουν τις ουρολοιμώξεις

•  Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπορούν να ηρεμήσουν μια ερεθισμένη κύστη

•  Η οξική δεσμοπρεσσίνη αυξάνει τα επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) και επιβραδύνει την νυχτερινή παραγωγή ούρων

• Οι αποκλειστές διυδροτεστοστερόνης μειώνουν την διεύρυνση του προστάτη αδένα

Είναι επίσης σημαντικό να ελεγχθούν οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπνική άπνοια. Η ενούρηση που σχετίζεται με ιατρικά θέματα είναι πιθανό να επιλυθεί με την κατάλληλη διαχείριση.

Προοπτικές
Τα περισσότερα παιδιά τείνουν να σταματούν την ενούρηση περίπου στην ηλικία των επτά ετών. Από αυτή την ηλικία ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης είναι ισχυρότερος και η ουροδόχος κύστη έχει αναπτυχθεί περισσότερο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η ιατρική περίθαλψη και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους ενήλικες να ξεπεράσουν την ενούρηση.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Αργή η επούλωση των τραυμάτων τη νύχτα

Μεγαλύτερη κατά 60% είναι η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, έναντι των νυχτερινών. Αυτό έδειξε μια βρετανική έρευνα την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νεντ Χόιλ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ,ανέφεραν ότι το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.
Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν …