Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αργό βάδισμα: Τι δείχνει για την κατάσταση του εγκεφάλου



Ο αργός ρυθμός βαδίσματος θεωρείται χαρακτηριστικό γνώρισμα των ηλικιωμένων, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι φυσιολογική απόρροια της γήρανσης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ διαπίστωσαν ότι το αργό βάδισμα οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και μάλιστα κατάφεραν να εντοπίσουν από ποιο ακριβώς σημείο πηγάζει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι ηλικιωμένοι που παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιβράδυνση στον ρυθμό του βαδίσματός τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν συρρίκνωση στον δεξιό ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους. Η περιοχή αυτή ελέγχει κυρίως τη μνήμη, τον προσανατολισμό στον χώρο και την ικανότητα διατήρησης της στάσης του σώματος.

Έτσι, το αργό βάδισμα αναδεικνύεται πιθανώς σε χρήσιμο δείκτη για τον έγκαιρο εντοπισμό της άνοιας και άλλων συναφών παθήσεων.

«Η πρόληψη και η πρώιμη αντιμετώπιση της άνοιας μπορεί να αποτελεί το “κλειδί” για να μειωθεί η παγκόσμια επιβάρυνση που προκύπτει από την πάθηση, ωστόσο οι διαθέσιμες προσεγγίσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι πολύ επεμβατικές και δαπανηρές για να εφαρμοστούν ευρέως» εξηγεί η Άντρεα Ρόσσο, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ. «Για τη μελέτη μας χρειάστηκε μόνο ένα χρονόμετρο, ταινία και ένας διάδρομος μήκους 5 μέτρων» αναφέρει η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι η διάρκεια ενός τέτοιου τεστ αξιολόγησης δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 175 άτομα ηλικίας 70-79 ετών, εκ των οποίων κανένας δεν είχε προβλήματα υγείας και δεν παρουσίαζε ελλείμματα νοητικής λειτουργίας. Για διάστημα 14 ετών, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ βαδίσματος καθώς και σε απεικονιστικές εξετάσεις και τεστ νοητικής οξύτητας.

Ο δεξιός ιππόκαμπος ήταν η μόνη περιοχή του εγκεφάλου που διαπιστώθηκε ότι συρρικνώνεται όσο επιβραδύνεται το βάδισμα και ταυτόχρονα επιδεινώνονται οι νοητικές επιδόσεις.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επιβράδυνση στον ρυθμό του βαδίσματός τους χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο σε όσους η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη κατά 0,1 δευτερόλεπτο τον χρόνο συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους οι πιθανότητες νοητικών δυσκολιών ήταν αυξημένες κατά 47%.

Τα ευρήματα των ερευνητών παρέμειναν σταθερά ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η μυϊκή αδυναμία ή παθήσεις των αρθρώσεων ώστε να εξηγηθούν οι αλλαγές στο βάδισμα.

Το διαβάσαμε στο onmed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε