Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικό τζετ λαγκ: Τι είναι και ποιες οι επιπτώσεις του για την καρδιά


Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο κοινωνικό τζετ λαγκ για να περιγράψουν τη διαφορά στην ώρα που κοιμόμαστε και ξυπνάμε τις ημέρες που δουλεύουμε και τα Σαββατοκύριακα, η οποία πολλές φορές είναι τεράστια.

Όσο δύσκολο κι αν μας φαίνεται να τηρούμε ένα αυστηρό και σταθερό πρόγραμμα ύπνου τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή τη συνήθεια, ιδίως για την καρδιά, είναι μια καλή αφορμή για να το προσπαθήσουμε.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο των Επαγγελματικών Ενώσεων Ύπνου (SLEEP 2017), το κοινωνικό τζετ λαγκ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά και με χειρότερη υγεία γενικώς, χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και χειρότερη διάθεση.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι το άστατο πρόγραμμα ύπνου συνδέεται μεταξύ άλλων με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, με επικεφαλής τον Μάικλ Γκράντνερ, διευθυντή του Ερευνητικού Προγράμματος για τον Ύπνο και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 984 ενήλικες ηλικίας 22 έως 60 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συνήθειες του ύπνου των συμμετεχόντων καθώς και βασικές παραμέτρους της υγείας τους (γενική υγεία, αϋπνία, κατάθλιψη, κόπωση, υπνηλία, ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων), συνυπολογίζοντας παράγοντες-κλειδιά όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και η συνολική διάρκεια του ύπνου τους.

Έπειτα από ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 11,1%. Επίσης, κάθε ώρα κοινωνικού τζετ λαγκ συσχετίστηκε με 22,1% και 28,3% περισσότερες πιθανότητες ένα άτομο να έχει απλώς «καλή» ή «κακή» γενική υγεία αντίστοιχα αντί για «άριστη» υγεία. Τέλος, το κοινωνικό τζετ λαγκ συσχετίστηκε και με χειρότερη διάθεση και αυξημένη υπνηλία μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συνολική διάρκεια του ύπνου ή μια διαταραχή του ύπνου όπως η αϋπνία δεν φάνηκε να επηρέασαν τα αποτελέσματα, επομένως το κοινωνικό τζετ λαγκ θεωρείται μεμονωμένα υπεύθυνο για τις παραπάνω αρνητικές εκβάσεις.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα του ύπνου, πέρα από τη διάρκεια του ύπνου, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας» επισημαίνει η Σιέρρα Φόρμπους, ερευνήτρια που συμμετέχει στο Ερευνητικό Πρόγραμμα για τον Ύπνο και την Υγεία. «Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και ανέξοδη στρατηγική πρόληψης της καρδιοπάθειας και άλλων προβλημάτων υγείας» προσθέτει.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…