Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλοΛίγο έως πολύ, όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετές φορές στη ζωή μας από πονοκέφαλο. Στις ΗΠΑ, το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών, παραπονούνται για συχνό πονοκέφαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταφεύγουν απαραίτητα σε φαρμακευτική αγωγή. Οι στατιστικές επίσης έδειξαν, ότι το 90% των ανδρών περίπου και το 95% των γυναικών, υποφέρουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από πονοκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα και στην εποχή μας θεωρείται μια φυσιολογική αδιαθεσία. Συνήθως τον αποδεχόμαστε με υπομονή, το αντιμετωπίζουμε με απλά παυσίπονα και ….περιμένουμε να περάσει.

Ας δούμε όμως μερικά γενικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πονοκέφαλο:

Ο πονοκέφαλος χωρίζεται σε πρωτοπαθή πονοκέφαλο, που αφορά το 90% των περιπτώσεων που πάσχουν και τον δευτεροπαθή.

1. Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος εντείνεται προοδευτικά, επηρεάζει άσχημα προκαλώντας πόνο σε ολόκληρο το κεφάλι, με μυϊκούς σπασμούς στη γύρω περιοχή. Προκαλείται πολύ συχνά από άγχος, κούραση ή κακή ψυχολογία.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η λεγόμενη ημικρανία, μια κατάσταση που προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία από τον πονοκέφαλο σε ολόκληρο το κεφάλι. Με την ημικρανία, ο πόνος γίνεται αισθητός στη μία πλευρά του κεφαλιού, ο ασθενής ενοχλείται από το φως, αισθάνεται ναυτία, επιδιώκει την ησυχία. Αυτό το είδος του πονοκεφάλου ταλαιπωρεί κυρίως γυναίκες.
Υπάρχουν επίσης οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε Αυχενικό Σύνδρομο, κάτι που σχετίζεται με την κακή στάση του σώματος και χρειάζεται να γίνουν ειδικές εξετάσεις και θεραπεία που θα συστήσει γιατρός.
Τέλος, υπάρχει και ο πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί σπάνια και ονομάζεται επικεντρωμένος πονοκέφαλος. Αφορά συνήθως το 1% μόνο του πληθυσμού και τους άνδρες κατά ποσοστό 85% περίπου. ΄Εχει μικρή διάρκεια, με δυνατό πόνο, ενοχλεί ιδιαίτερα το ένα μάτι και εμφανίζεται κατά τις νυκτερινές ώρες. Παρουσιάζεται κυρίως σε περιπτώσεις ανδρών που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνίζουν πολύ.

2. Δευτεροπαθής πονοκέφαλος, ονομάζεται ο πονοκέφαλος που οφείλεται σε κάποια πάθηση του ασθενούς, όπως το εγκεφαλικό ανεύρυσμα, τη μηνιγγίτιδα, την εγκεφαλίτιδα, την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα αίτια του πονοκεφάλου
Τα αίτια για τον πονοκέφαλο μπορεί να είναι πολλά. Κάποια από αυτά είναι το διαρκές άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το αλκοόλ και το κάπνισμα, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή ψυχολογική κατάσταση του πάσχοντος, η κατάθλιψη, τα αντισυλληπτικά χάπια κλπ.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα μας προβληματίσουν ώστε να καταφύγουμε σε ειδικό;

Δείτε παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό για τους πονοκεφάλους σας:
Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από δυσκαμψία στον αυχένα και υψηλό πυρετό
Εάν υποφέρετε σε καθημερινή σχεδόν βάση, κάνοντας συνεχή χρήση αναλγητικών φαρμάκων
Εάν ταυτόχρονα με τον πονοκέφαλο έχετε προβλήματα όρασης, ομιλίας, ακοής, αναπνοής
Εάν ο πονοκέφαλος σας δημιουργεί αστάθεια, ζάλη, αδυναμία και διαταραχή στην ομιλία
Εάν αισθάνεστε σύγχυση και τάση για λιποθυμία
Εάν προηγουμένως έχετε κτυπήσει στο κεφάλι
Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από βήχα, δυσκολία στις κινήσεις, δύσπνοια
Εάν οι συχνοί σας πονοκέφαλοι με τον καιρό χειροτερεύουν σε ένταση και τα παυσίπονα δεν έχουν πια το ίδιο αποτέλεσμα
Εάν συνοδεύεται από ναυτία και εμετό
Εάν ταυτόχρονα έχετε προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση.

Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με τον πονοκέφαλο, ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Στην περίπτωση κατά την οποία απλά υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους, χωρίς κάποιο άλλο σοβαρό αίτιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με φυσικό τρόπο.

Θα πρέπει πρώτα να τον ενημερώσετε για το πόσο συχνά σας συμβαίνει, ποιες ώρες της ημέρας, τι ένταση έχει, σε ποιο σημείο σας ενοχλεί περισσότερο. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα αίτια που σας προκαλούν πονοκεφάλους και να τους αντιμετωπίσετε με μια πιο υγιεινή ζωή και διατροφή, άσκηση, καλύτερη ψυχολογία, αποφεύγοντας τη συχνή χρήση των παυσίπονων, που απλά και μόνο ανακουφίζουν προσωρινά, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας