Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλοΛίγο έως πολύ, όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετές φορές στη ζωή μας από πονοκέφαλο. Στις ΗΠΑ, το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών, παραπονούνται για συχνό πονοκέφαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταφεύγουν απαραίτητα σε φαρμακευτική αγωγή. Οι στατιστικές επίσης έδειξαν, ότι το 90% των ανδρών περίπου και το 95% των γυναικών, υποφέρουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από πονοκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα και στην εποχή μας θεωρείται μια φυσιολογική αδιαθεσία. Συνήθως τον αποδεχόμαστε με υπομονή, το αντιμετωπίζουμε με απλά παυσίπονα και ….περιμένουμε να περάσει.

Ας δούμε όμως μερικά γενικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πονοκέφαλο:

Ο πονοκέφαλος χωρίζεται σε πρωτοπαθή πονοκέφαλο, που αφορά το 90% των περιπτώσεων που πάσχουν και τον δευτεροπαθή.

1. Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος εντείνεται προοδευτικά, επηρεάζει άσχημα προκαλώντας πόνο σε ολόκληρο το κεφάλι, με μυϊκούς σπασμούς στη γύρω περιοχή. Προκαλείται πολύ συχνά από άγχος, κούραση ή κακή ψυχολογία.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η λεγόμενη ημικρανία, μια κατάσταση που προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία από τον πονοκέφαλο σε ολόκληρο το κεφάλι. Με την ημικρανία, ο πόνος γίνεται αισθητός στη μία πλευρά του κεφαλιού, ο ασθενής ενοχλείται από το φως, αισθάνεται ναυτία, επιδιώκει την ησυχία. Αυτό το είδος του πονοκεφάλου ταλαιπωρεί κυρίως γυναίκες.
Υπάρχουν επίσης οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε Αυχενικό Σύνδρομο, κάτι που σχετίζεται με την κακή στάση του σώματος και χρειάζεται να γίνουν ειδικές εξετάσεις και θεραπεία που θα συστήσει γιατρός.
Τέλος, υπάρχει και ο πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί σπάνια και ονομάζεται επικεντρωμένος πονοκέφαλος. Αφορά συνήθως το 1% μόνο του πληθυσμού και τους άνδρες κατά ποσοστό 85% περίπου. ΄Εχει μικρή διάρκεια, με δυνατό πόνο, ενοχλεί ιδιαίτερα το ένα μάτι και εμφανίζεται κατά τις νυκτερινές ώρες. Παρουσιάζεται κυρίως σε περιπτώσεις ανδρών που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνίζουν πολύ.

2. Δευτεροπαθής πονοκέφαλος, ονομάζεται ο πονοκέφαλος που οφείλεται σε κάποια πάθηση του ασθενούς, όπως το εγκεφαλικό ανεύρυσμα, τη μηνιγγίτιδα, την εγκεφαλίτιδα, την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα αίτια του πονοκεφάλου
Τα αίτια για τον πονοκέφαλο μπορεί να είναι πολλά. Κάποια από αυτά είναι το διαρκές άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το αλκοόλ και το κάπνισμα, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή ψυχολογική κατάσταση του πάσχοντος, η κατάθλιψη, τα αντισυλληπτικά χάπια κλπ.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα μας προβληματίσουν ώστε να καταφύγουμε σε ειδικό;

Δείτε παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό για τους πονοκεφάλους σας:
Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από δυσκαμψία στον αυχένα και υψηλό πυρετό
Εάν υποφέρετε σε καθημερινή σχεδόν βάση, κάνοντας συνεχή χρήση αναλγητικών φαρμάκων
Εάν ταυτόχρονα με τον πονοκέφαλο έχετε προβλήματα όρασης, ομιλίας, ακοής, αναπνοής
Εάν ο πονοκέφαλος σας δημιουργεί αστάθεια, ζάλη, αδυναμία και διαταραχή στην ομιλία
Εάν αισθάνεστε σύγχυση και τάση για λιποθυμία
Εάν προηγουμένως έχετε κτυπήσει στο κεφάλι
Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από βήχα, δυσκολία στις κινήσεις, δύσπνοια
Εάν οι συχνοί σας πονοκέφαλοι με τον καιρό χειροτερεύουν σε ένταση και τα παυσίπονα δεν έχουν πια το ίδιο αποτέλεσμα
Εάν συνοδεύεται από ναυτία και εμετό
Εάν ταυτόχρονα έχετε προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση.

Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με τον πονοκέφαλο, ιδιαίτερα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Στην περίπτωση κατά την οποία απλά υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους, χωρίς κάποιο άλλο σοβαρό αίτιο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με φυσικό τρόπο.

Θα πρέπει πρώτα να τον ενημερώσετε για το πόσο συχνά σας συμβαίνει, ποιες ώρες της ημέρας, τι ένταση έχει, σε ποιο σημείο σας ενοχλεί περισσότερο. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα αίτια που σας προκαλούν πονοκεφάλους και να τους αντιμετωπίσετε με μια πιο υγιεινή ζωή και διατροφή, άσκηση, καλύτερη ψυχολογία, αποφεύγοντας τη συχνή χρήση των παυσίπονων, που απλά και μόνο ανακουφίζουν προσωρινά, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …