Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τη διάρκεια ζωής των ασθενών


 

Τη δυνατότητα πρόγνωσης της διάρκειας ζωής ενός ασθενούς απλά και μόνο μέσω ανάλυσης εικόνων των οργάνων του από έναν υπολογιστή «ξεκλειδώνει» νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τομέα των διαγνώσεων, ειδικά για σοβαρές ασθένειες.

Επιστήμονες από το School of Public Health και το School of Computer Science του πανεπιστημίου, μαζί με άλλους συνεργάτες από την Αυστραλία και το εξωτερικό, χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη, για να αναλύσουν ιατρικές εικόνες από τα στήθη 48 ασθενών. Η ανάλυση αυτή μπόρεσε να οδηγήσει σε προβλέψεις σχετικά με το ποιοι θα πέθαιναν μέσα σε πέντε χρόνια, με ακρίβεια της τάξης του 69%, η οποία πλησιάζει αυτήν των «κανονικών» προγνώσεων από γιατρούς. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, πρόκειται για την πρώτη μελέτη τέτοιου τύπου που περιλαμβάνει ιατρικές εικόνες και τεχνητή νοημοσύνη.

«Η πρόγνωση του μέλλοντος ενός ασθενούς είναι χρήσιμη επειδή μπορεί να επιτρέψει σε γιατρούς να προσαρμόζουν θεραπείες σε ασθενείς», είπε ο δρ Λουκ Οουκντεν- Ρέινερ, επικεφαλής ερευνητής, ακτινολόγος και διδακτορικός στο School of Public Health του πανεπιστημίου.

«Η ακριβής αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας και η πρόβλεψη της μακροζωίας ενός ασθενούς μέχρι τώρα περιορίζονταν από την αδυναμία των γιατρών να δουν μέσα στο σώμα και να εκτιμήσουν την υγεία του κάθε οργάνου. Η έρευνά μας διερεύνησε τη χρήση του «deep learning», μιας τεχνικής όπου τα συστήματα υπολογιστή μπορούν να μαθαίνουν πώς να κατανοούν και να αναλύουν εικόνες. Αν και για αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε μόλις ένα μικρό δείγμα ασθενών, η έρευνά μας υποδεικνύει πως ο υπολογιστής έχει μάθε να αναγνωρίζει τις εμφανίσεις ασθενειών, κάτι που απαιτεί εκτενή εκπαίδευση ανθρώπων ειδικών», λέει ο Οουκντεν-Ρέινερ.

Αν και οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν επακριβώς τι ήταν αυτό που έβλεπε το σύστημα στις εικόνες για να κάνει τις προβλέψεις του, οι πιο «σίγουρες» εξ αυτών είχαν να κάνουν με ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως το εμφύσημα κ.ά.

«Αντί να επικεντρώνουν στη διάγνωση ασθενειών, τα αυτόματα συστήματα μπορούν να προβλέπουν ιατρικές εξελίξεις με τρόπο που οι γιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί να το κάνουν, αξιοποιώντας μεγάλους όγκους δεδομένων και εντοπίζοντας λεπτά μοτίβα», προσθέτει ο Οουκντεν-Ρέινερ.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας