Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στρες εγκυμοσύνης: Πώς επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιώνΕάν είστε έγκυος και ειδικά αν περιμένετε το πρώτο σας παιδί, είναι απολύτως λογικό να έχετε άγχος.

Πρόκειται για μια σπουδαία και πρωτόγνωρη εμπειρία που κυριολεκτικά θα αλλάξει τη ζωή σας.
Το «φυσιολογικό» άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη σε αυτή την ευχάριστη όσο και απαιτητική διαδικασία, αν υποφέρετε όμως από έντονο στρες, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στο παιδί, ειδικά αν είναι κορίτσι.
eating disorder
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, το στρες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο των θηλυκών απογόνων, προδιαθέτοντάς τους να εκδηλώσουν συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που υιοθετούν στην εφηβεία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές.

Η περιοδική βουλιμία ή υπερφαγία είναι η πιο συνηθισμένη διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ, καθώς επηρεάζει το 2,8% του πληθυσμού και πλήττει 2,5 φορές περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Οι ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια τα οποία τέθηκαν σε κατάσταση στρες και απελευθέρωσαν κορτιζόλη (ορμόνη του στρες). Τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν αυξημένα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θηλυκοί απόγονοι των στρεσαρισμένων εγκύων είχαν υποστεί αλλαγές στο DNA. Όταν εκτέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό (μόλις 2 ώρες 3 φορές την εβδομάδα), κατανάλωναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής πολύ γρήγορα.

Τα ποντίκια χωρίς άγχος έτρωγαν φυσιολογικά και οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό είναι ελπιδοφόρο, καθώς με την υιοθέτηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, τα παιδιά μπορούν να έχουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη, παρότι έγινε σε πειραματόζωα, υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής και ελαχιστοποίησης των καταστάσεων που προκαλούν στρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά οι άνθρωποι το παραβλέπουν για διάφορους κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε αργότερα στη ζωή -είτε πρόκειται για ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, μεταβολικό σύνδρομο ή καρδιαγγειακά- σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που προγραμματίζεται ο εγκέφαλος στην αρχή της ζωής», δήλωσε ο Alon Chen, νευροβιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Εάν είστε έγκυος και αισθάνεστε άγχος, χαλαρώστε και φτιάξτε μία λίστα με τα απολύτως απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνετε μέχρι τον τοκετό. Αναζητήστε επίσης τεχνικές που θα απομακρύνουν το άγχος από την καθημερινότητά σας. Εάν το άγχος σας προκαλείται από πόνο ή τις μεταβολές που διαπιστώνετε στο σώμα σας, δοκιμάστε κάποιες ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν στην ανακούφιση των πόνων. Να θυμάστε τέλος ότι κανείς δεν είναι προετοιμασμένος να γίνει γονιός και όλα μαθαίνονται στην πράξη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …