Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στρες εγκυμοσύνης: Πώς επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών



Εάν είστε έγκυος και ειδικά αν περιμένετε το πρώτο σας παιδί, είναι απολύτως λογικό να έχετε άγχος.

Πρόκειται για μια σπουδαία και πρωτόγνωρη εμπειρία που κυριολεκτικά θα αλλάξει τη ζωή σας.
Το «φυσιολογικό» άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη σε αυτή την ευχάριστη όσο και απαιτητική διαδικασία, αν υποφέρετε όμως από έντονο στρες, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στο παιδί, ειδικά αν είναι κορίτσι.
eating disorder
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, το στρες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο των θηλυκών απογόνων, προδιαθέτοντάς τους να εκδηλώσουν συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που υιοθετούν στην εφηβεία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές.

Η περιοδική βουλιμία ή υπερφαγία είναι η πιο συνηθισμένη διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ, καθώς επηρεάζει το 2,8% του πληθυσμού και πλήττει 2,5 φορές περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Οι ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια τα οποία τέθηκαν σε κατάσταση στρες και απελευθέρωσαν κορτιζόλη (ορμόνη του στρες). Τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν αυξημένα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θηλυκοί απόγονοι των στρεσαρισμένων εγκύων είχαν υποστεί αλλαγές στο DNA. Όταν εκτέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό (μόλις 2 ώρες 3 φορές την εβδομάδα), κατανάλωναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής πολύ γρήγορα.

Τα ποντίκια χωρίς άγχος έτρωγαν φυσιολογικά και οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό είναι ελπιδοφόρο, καθώς με την υιοθέτηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, τα παιδιά μπορούν να έχουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη, παρότι έγινε σε πειραματόζωα, υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής και ελαχιστοποίησης των καταστάσεων που προκαλούν στρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά οι άνθρωποι το παραβλέπουν για διάφορους κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε αργότερα στη ζωή -είτε πρόκειται για ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, μεταβολικό σύνδρομο ή καρδιαγγειακά- σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που προγραμματίζεται ο εγκέφαλος στην αρχή της ζωής», δήλωσε ο Alon Chen, νευροβιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Εάν είστε έγκυος και αισθάνεστε άγχος, χαλαρώστε και φτιάξτε μία λίστα με τα απολύτως απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνετε μέχρι τον τοκετό. Αναζητήστε επίσης τεχνικές που θα απομακρύνουν το άγχος από την καθημερινότητά σας. Εάν το άγχος σας προκαλείται από πόνο ή τις μεταβολές που διαπιστώνετε στο σώμα σας, δοκιμάστε κάποιες ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν στην ανακούφιση των πόνων. Να θυμάστε τέλος ότι κανείς δεν είναι προετοιμασμένος να γίνει γονιός και όλα μαθαίνονται στην πράξη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ