Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σωματικό λίπος και περίμετρος μέσης παίζουν ρόλο στη ρευματοειδή αρθρίτιδαΠληθυσμιακή μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR 2017) δείχνει ότι στις γυναίκες, που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες, βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος, η κοιλιακή παχυσαρκία και το υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους προδιαθέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ωστόσο, δεν εντοπίζεται ξεκάθαρος συσχετισμός μεταξύ κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας και υπέρβαρος ή παχύσαρκων ανδρών.

Παλαιότερες μελέτες πάντως που είχαν εξετάσει τη σχέση βάρους και ρευματοειδούς αρθρίτιδας είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

«Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι ενώ ο ΔΜΣ είναι ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης του βάρους, δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την συνολική ποσότητα του σωματικού λίπους και δεν αντανακλά την κατανομή του λίπους στο σώμα», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ Αστα Λιναουσκας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ααρχους στη Δανία.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν 54.284 άτομα (52% γυναίκες), 50-64 ετών, το διάστημα 1993-1997. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών που διήρκεσε η ιατρική παρακολούθησή τους, 283 γυναίκες και 110 άνδρες εκδήλωσαν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο μέσος χρόνος για εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ήταν τα επτά χρόνια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα για το σωματικό λίπος και τον τρόπο ζωής του δείγματος, ενώ συνεκτιμήθηκαν και συνεισφέροντες παράμετροι, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η ημερήσια ποσότητα των τσιγάρων, η διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας, η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η σωματική δραστηριότητα και συνολική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.

Στις γυναίκες, ο σχετικός κίνδυνος για ΔΜΣ 25-29.99 kg/m2 (υπέρβαρες) ήταν 1,48 και για ΔΜΣ >30 kg/m2 (παχύσαρκες) 1,54. Στην περίπτωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, δηλαδή περίμετρο μέσης >88 εκατοστά ο σχετικός κίνδυνος ήταν 1,24 και για κάθε 1% υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, ο σχετικός κίνδυνος στις γυναίκες ήταν 1,03.

Στους άνδρες, ο σχετικός κίνδυνος για ΔΜΣ 25-29.99 kg/m2 ήταν 0,83 και για ΔΜΣ 30 kg/m2 ήταν 0,69. Στην περίπτωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, δηλαδή περίμετρο μέσης >102 εκατοστά, ο σχετικός κίνδυνος ήταν 1,16 και για κάθε 1% επιπλέον ποσοστό σωματικού λίπους ο σχετικός κίνδυνος στους άνδρες ήταν 0,99.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…