Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι χειρότερες τροφές για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου



Πολλές είναι οι τροφές που ενεργοποιούν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Αυτές περιλαμβάνουν τα περισσότερα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα πάσης φύσεως τηγανητά.

Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα ζωικών πρωτεϊνών σε αυτές τις τροφές τείνει να προκαλεί έξαρση στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Και μπορεί να είναι δύσκολο να κόψει κάποιος εντελώς το κόκκινο κρέας από τη διατροφή του, αλλά ως πρώτο βήμα θα πρέπει να προσπαθήσει τουλάχιστον να περικόψει την κατανάλωσή του, όπως επίσης να μειώσει και τις μερίδες του.

Ο επόμενος «εχθρός» στη λίστα των χειρότερων τροφών ενεργοποίησης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί μπορεί να φαίνονται αρκετά υγιή αλλά έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών ορού γάλακτος και καζεΐνης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν, εξάλλου, να είναι πολύ υψηλά σε λιπαρά, κάτι που επίσης πρέπει να αποφεύγεται όταν προσπαθεί κάποιος να διαχειριστεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Για πολλούς ανθρώπους η εξάλειψη ή η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ήδη γίνει πριν από την διάγνωση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν συνήθως δυσανεξία στη λακτόζη πολύ νωρίτερα και έτσι έχουν αναγκαστικά λάβει μέτρα για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα γαλακτοκομικά.

Καθώς, μάλιστα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενεργοποιείται ιδιαίτερα εύκολα όταν καταναλώνονται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι σαφές πως οι τηγανητές τροφές είναι ένα από τα χειρότερα εναύσματα ενεργοποίησης του συγκεκριμένου συνδρόμου. Ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό που θα τηγανίσετε, η ίδια η διαδικασία του τηγανίσματος αυξάνει τη συνολική περιεκτικότητα της τροφής σε λίπος και θερμίδες. Τα τηγανισμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι λιπαρά από τη φύση τους, κάτι που μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το σύνδρομο. Τα φαγητά είναι καλύτερα να ψήνονται, όχι μόνο για να αποφευχθεί το ξεκίνημα των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά και για να βελτιωθούν τα συνολικά επίπεδα λίπους και θερμίδων που καταναλώνονται, σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής.

Εκτός από τις πολλές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν επίσης τα ποτά και ροφήματα που θα πρέπει να αποφευχθούν. Τόσο ο καφές, όσο και τα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτοί οι τύποι των ποτών μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις του εντέρου και η κατανάλωσή τους είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προκληθεί έξαρση του συνδρόμου. Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει ορισμένα ένζυμα, που μπορούν να ερεθίσουν τα έντερα. Μια ασφαλής εναλλακτική λύση, τόσο για τους καφέδες, όσο και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, είναι τα αφεψήματα χωρίς καφεΐνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε