Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι χειρότερες τροφές για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρουΠολλές είναι οι τροφές που ενεργοποιούν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Αυτές περιλαμβάνουν τα περισσότερα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα πάσης φύσεως τηγανητά.

Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα ζωικών πρωτεϊνών σε αυτές τις τροφές τείνει να προκαλεί έξαρση στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Και μπορεί να είναι δύσκολο να κόψει κάποιος εντελώς το κόκκινο κρέας από τη διατροφή του, αλλά ως πρώτο βήμα θα πρέπει να προσπαθήσει τουλάχιστον να περικόψει την κατανάλωσή του, όπως επίσης να μειώσει και τις μερίδες του.

Ο επόμενος «εχθρός» στη λίστα των χειρότερων τροφών ενεργοποίησης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί μπορεί να φαίνονται αρκετά υγιή αλλά έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών ορού γάλακτος και καζεΐνης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν, εξάλλου, να είναι πολύ υψηλά σε λιπαρά, κάτι που επίσης πρέπει να αποφεύγεται όταν προσπαθεί κάποιος να διαχειριστεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Για πολλούς ανθρώπους η εξάλειψη ή η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ήδη γίνει πριν από την διάγνωση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν συνήθως δυσανεξία στη λακτόζη πολύ νωρίτερα και έτσι έχουν αναγκαστικά λάβει μέτρα για να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα γαλακτοκομικά.

Καθώς, μάλιστα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενεργοποιείται ιδιαίτερα εύκολα όταν καταναλώνονται τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι σαφές πως οι τηγανητές τροφές είναι ένα από τα χειρότερα εναύσματα ενεργοποίησης του συγκεκριμένου συνδρόμου. Ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό που θα τηγανίσετε, η ίδια η διαδικασία του τηγανίσματος αυξάνει τη συνολική περιεκτικότητα της τροφής σε λίπος και θερμίδες. Τα τηγανισμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι λιπαρά από τη φύση τους, κάτι που μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το σύνδρομο. Τα φαγητά είναι καλύτερα να ψήνονται, όχι μόνο για να αποφευχθεί το ξεκίνημα των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά και για να βελτιωθούν τα συνολικά επίπεδα λίπους και θερμίδων που καταναλώνονται, σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής.

Εκτός από τις πολλές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν επίσης τα ποτά και ροφήματα που θα πρέπει να αποφευχθούν. Τόσο ο καφές, όσο και τα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτοί οι τύποι των ποτών μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις του εντέρου και η κατανάλωσή τους είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προκληθεί έξαρση του συνδρόμου. Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει ορισμένα ένζυμα, που μπορούν να ερεθίσουν τα έντερα. Μια ασφαλής εναλλακτική λύση, τόσο για τους καφέδες, όσο και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, είναι τα αφεψήματα χωρίς καφεΐνη.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας