Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικό jet lag: Η πάθηση που δεν γνωρίζετε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχετε



Κάθε εβδομάδα, επί πέντε ημέρες συνεχόμενα, σηκωνόμαστε το πρωί με τον ήχο του ξυπνητηριού και σε μια ώρα που σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να σηκώνεται. Γι' αυτό και όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, κάνουμε συνήθως δύο πράγματα: 1. ξενυχτάμε την Παρασκευή και το Σάββατο, είτε βγαίνοντας έξω είτε βλέποντας σειρές μέχρι αργά, επειδή ξέρουμε πως την επόμενη δεν θα έχουμε πρωινό ξύπνημα και 2. κλείνουμε το ξυπνητήρι και κοιμόμαστε μέχρι να χορτάσουμε ξεκούραση, θεωρώντας πως έτσι αναπληρώνουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας.

Να, όμως, που αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επιδρά και αρνητικά στην υγεία μας. Και το όνομά του; Κοινωνικό jet lag.

Ενώ εμείς μπορεί να πιστεύουμε πως το σώμα μας έχει ανάγκη για περισσότερο ύπνο μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, στην πραγματικότητα το επιπλέον αυτό «χουζούρι» μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, εκνευρισμό, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η κανονικότητα του ύπνου, πέρα από τη διάρκειά του, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας», είπε η επικεφαλής της έρευνας, Sierra B. Forbush, στο EurekAlert.

«Αυτό υποδηλώνει πως ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και ανέξοδη προληπτική θεραπεία για καρδιακές παθήσεις καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας», προσθέτει.

Όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τη σημασία του να κοιμόμαστε αρκετά κάθε μέρα, τώρα όμως γίνεται κατανοητό πως είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε ένα καθορισμένο μοτίβο ύπνου που θα μένει σταθερό, ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερο ή λιγότερο.
  
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «κοινωνικό jet lag» επειδή προκαλείται συνήθως από την κοινωνική νυχτερινή ζωή των ανθρώπων και επειδή η επίδραση που έχει πάνω τους μοιάζει πολύ με αυτή ενός jet lag.

«Η συμπεριφορά αυτή μοιάζει σαν οι περισσότεροι άνθρωποι να πετούσαν την Παρασκευή το απόγευμα από το Παρίσι στην Νέα Υόρκη ή από το Λος Άντζελες στο Τόκιο, και τη Δευτέρα να γυρνούσαν πίσω»», λέει ο Dr. Till Roenneberg, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο WebMD.

«Καθώς αυτό μοιάζει σχεδόν με το φαινόμενο του jet lag μετά από ταξίδι, το αποκαλούμε κοινωνικό jet lag. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν μια ζωή σε σχεδόν διαφορετικές χρονικές ζώνες, σε σχέση με το βιολογικό τους ρολόι».

Παλιότερες έρευνες για το κοινωνικό jet lag έχουν δείξει πως όσοι πάσχουν από αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, να καπνίζουν, να καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο.

Γι' αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε επτά ώρες κάθε βράδυ και να μην πέφτετε στην παγίδα να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Μακροπρόθεσμα, θα ανταμειφθείτε.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...