Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικό jet lag: Η πάθηση που δεν γνωρίζετε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχετε



Κάθε εβδομάδα, επί πέντε ημέρες συνεχόμενα, σηκωνόμαστε το πρωί με τον ήχο του ξυπνητηριού και σε μια ώρα που σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να σηκώνεται. Γι' αυτό και όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, κάνουμε συνήθως δύο πράγματα: 1. ξενυχτάμε την Παρασκευή και το Σάββατο, είτε βγαίνοντας έξω είτε βλέποντας σειρές μέχρι αργά, επειδή ξέρουμε πως την επόμενη δεν θα έχουμε πρωινό ξύπνημα και 2. κλείνουμε το ξυπνητήρι και κοιμόμαστε μέχρι να χορτάσουμε ξεκούραση, θεωρώντας πως έτσι αναπληρώνουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας.

Να, όμως, που αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επιδρά και αρνητικά στην υγεία μας. Και το όνομά του; Κοινωνικό jet lag.

Ενώ εμείς μπορεί να πιστεύουμε πως το σώμα μας έχει ανάγκη για περισσότερο ύπνο μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, στην πραγματικότητα το επιπλέον αυτό «χουζούρι» μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, εκνευρισμό, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η κανονικότητα του ύπνου, πέρα από τη διάρκειά του, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας», είπε η επικεφαλής της έρευνας, Sierra B. Forbush, στο EurekAlert.

«Αυτό υποδηλώνει πως ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και ανέξοδη προληπτική θεραπεία για καρδιακές παθήσεις καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας», προσθέτει.

Όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τη σημασία του να κοιμόμαστε αρκετά κάθε μέρα, τώρα όμως γίνεται κατανοητό πως είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε ένα καθορισμένο μοτίβο ύπνου που θα μένει σταθερό, ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερο ή λιγότερο.
  
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «κοινωνικό jet lag» επειδή προκαλείται συνήθως από την κοινωνική νυχτερινή ζωή των ανθρώπων και επειδή η επίδραση που έχει πάνω τους μοιάζει πολύ με αυτή ενός jet lag.

«Η συμπεριφορά αυτή μοιάζει σαν οι περισσότεροι άνθρωποι να πετούσαν την Παρασκευή το απόγευμα από το Παρίσι στην Νέα Υόρκη ή από το Λος Άντζελες στο Τόκιο, και τη Δευτέρα να γυρνούσαν πίσω»», λέει ο Dr. Till Roenneberg, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο WebMD.

«Καθώς αυτό μοιάζει σχεδόν με το φαινόμενο του jet lag μετά από ταξίδι, το αποκαλούμε κοινωνικό jet lag. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν μια ζωή σε σχεδόν διαφορετικές χρονικές ζώνες, σε σχέση με το βιολογικό τους ρολόι».

Παλιότερες έρευνες για το κοινωνικό jet lag έχουν δείξει πως όσοι πάσχουν από αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, να καπνίζουν, να καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο.

Γι' αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε επτά ώρες κάθε βράδυ και να μην πέφτετε στην παγίδα να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Μακροπρόθεσμα, θα ανταμειφθείτε.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...