Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι αλλάζει με το νέο rebate στα φάρμακα“Φωτιά” έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) προς τον ΕΟΠΥΥ.
Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν γίνει και από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, οι οποίες έχουν εντάξει στο πληροφοριακό σύστημα το νέο rebate, όπως προβλέπεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4472/2017.
Οι εκτιμήσεις και οι προβολές για το τέλος του έτους δείχνουν πως η συνολική επιβάρυνση από rebate και clawback για τις εταιρείες θα παραμείνει μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2016.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν θα έχει διαφοροποιήσεις στο σύνολο, ενώ ένας ελάχιστος αριθμός εταιρειών αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Το νέο rebate χαρακτηρίζεται δικαιότερο από το προηγούμενο, δεδομένου πως κατανέμει μεγαλύτερα βάρη σε εταιρείες με υψηλότερους τζίρους, καθώς και σε εταιρείες οι οποίες διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία μέχρι σήμερα είχαν εξαιρετικά χαμηλή έκπτωση.
Η κατάσταση με τις “οριζόντιες” περικοπές – τύπου εκπτώσεων (rebates) και αυτόματου μηχανισμού επιστροφών στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού (clawback) – αναμένεται να βελτιωθεί και με ένα επιπλέον “εργαλείο” που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Συμπεριλαμβάνεται στη γνωστή πρόταση του Οργανισμού για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πρόκειται για το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου, το οποίο θα εντοπίζει υπερβάσεις συνταγογράφησης “στην πηγή”. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση στη ζήτηση, προκειμένου να μη διαχέεται το κόστος των υπερβάσεων στο σύνολο των παρόχων.

Ενημέρωση
Σχετική ενημέρωση παρείχε την Παρασκευή στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, έπειτα από αίτημα του κλάδου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το νέο rebate συνδέεται πλέον με τον τζίρο κάθε φαρμακευτικής εταιρείας, με τη λογική πως “όποιος πουλάει περισσότερο, κάνει και μεγαλύτερη έκπτωση”.
Τι σημαίνει αυτό στην αμείλικτη γλώσσα των αριθμών; Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:
Η φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου τριμήνου του 2017 εμφανίζει μικρή αύξηση της τάξης του 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 (696 εκατομμύρια ευρώ έναντι 678 εκατομμυρίων πέρυσι).

Κατανομή
Η κατανομή, όμως, της δαπάνης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η δαπάνη για φάρμακα της “κοινότητας” (διατίθενται από τα φαρμακεία) έχουν στο τρίμηνο μείωση 1,5% σε σχέση με πέρυσι.
Αντίθετα, το ίδιο διάστημα καταγράφεται αύξηση κατά 13,55% στη δαπάνη των φαρμάκων υψηλού κόστους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων υψηλού κόστους ενδέχεται να προκύψει αύξηση του rebate πάνω από 30%.
Για το θέμα αυτό ο ΣΦΕΕ έχει ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση από τη διοίκηση του Οργανισμού.
Η συνολική επιβάρυνση, ωστόσο, rebate – clawback, ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει σε σχέση με πέρυσι.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεύρυσμα στο κεφάλι - Πώς θα αναγνωρίσετε τη ρήξη πριν να είναι πολύ αργά

Ανεύρυσμα ονομάζεται η αποδυνάμωση που παρατηρείται σε κάποιο σημείο του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου, η οποία επιτρέπει να σχηματιστεί στο σημείο αυτό ένα εξόγκωμα, καθώς το αίμα διαπερνά το αγγείο και ασκεί πίεση. Το ανεύρυσμα μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι που μπορεί να «σκάσει» οποιαδήποτε στιγμή.
Η ρήξη του ανευρύσματος αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν το ανεύρυσμα έχει σχηματιστεί σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η ρήξη συνεπάγεται ότι διαρρέει αίμα στους γύρω ιστούς.
Το ανεύρυσμα δεν γίνεται αντιληπτό εκτός κι αν επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ποσοστό 6-9% του πληθυσμού έχει ανεύρυσμα χωρίς να το γνωρίζει.
Η ρήξη βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, ακόμη κι αν το ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξέτασης (π.χ. μαγνητική ή άλλη απεικονιστική εξέταση), οι γιατροί δεν συνιστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση εκτός κι αν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό ρήξης ανευρύσματος.
Τι συμβαίνει κατά τη ρήξη του ανευ…

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (ποσοστό 33,1%) που έχει λάβει διάγνωση για άσθμα τελικά δεν πάσχει από αυτήν την πάθηση αλλά από κάποια άλλη, όπως κάποιο νόσημα καρδιοαναπνευστικής φύσης, αλλεργίες ή καούρες.

Δεν είναι όμως μόνο το άσθμα πάθηση που μπερδεύει τους γιατρούς. Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί, τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και μεταξύ των ίδιων των ασθενών, όταν πρόκειται για ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.

Στις νεαρές ηλικίες, η διάγνωση για κατάθλιψη συχνά «συγκαλύπτει» τον υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή του θυρεοειδούς που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή θυροξίνης από τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό. Όπως αναφέρει η Λιν Μάινοτ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Thyroid UK, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες, να δίνεται διάγνωση για κατάθλιψη και κατ’ επέκταση συνταγή για αντικαταθλιπτικά ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη…

Yποτίμηση, συγκρούσεις, εξάρτηση στις ερωτικές σχέσεις - Τι κρύβεται από πίσω;

Πώς εξηγούνται αυτά τα χαρακτηριστικά στις ερωτικές σχέσεις; Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει ακροατές διάφoρων ερωτικών ιστοριών που κατέλειξαν άδοξα.
Οι πρωταγωνιστές συνήθως, υποτιμούν τον πρώην σύντροφο τους, παραπονιούνται ότι είχαν χάσει τον εαυτό τους και περιγράφουν την σχέση ως «ασφυκτικά εξαρτητική».
Πώς όμως θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε την συνύπαρξη των παραπάνω προβλημάτων στις περισσότερες «προβληματικές» σχέσεις;
Η εξήγηση του παραπάνω φαινομένου θα μπορούσε να συνοψιστεί περιεκτικά, περιγράφοντας τον μηχανισμό της προβολικής ταύτισης .
Τι είναι λοιπόν αυτός ο μηχανισμός ;
Οι άνθρωποι έχουμε μια πολύ ισχυρή τάση να επαναλαμβάνουμε στο εδώ και το τώρα το τραυματικό αλλά υπερβολικά οικείο σενάριο του παρελθόντος μας . Αυτό επιτυγχάνεται με τον ασυνείδητο μηχανισμό άμυνας της προβολικής ταύτισης. Η συγκεκριμένη ψυχολογική διεργασία ενεργοποιείται μεταξύ ατόμων που ανταλλάσσουν έντονα συναισθήματα , πράγμα το οποίο συμβαίνει στα ζευγάρια.
Κατά την διάρκεια αυτής τ…