Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο



Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε Δημόσιο Νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ, σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς και με πολλές συννοσηρότητες.

Πρόκειται για μία σημαντική ιατρική εξέλιξη, η οποία δίνει το στίγμα, ότι παρά την ύφεση και τα χιλιάδες προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στο ΕΣΥ, τα δημόσια νοσοκομεία αντιστέκονται (για την ακρίβεια οι γιατροί και νοσηλευτές τους) και δημιουργούν μικρά καθημερινά «θαύματα» με το λαμπρό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Γι αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους Έλληνες επιστήμονες και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αιμορραγία ελληνικών «μυαλών».
Ήρθε η ώρα, το brain drain να γίνει brain gain, μέσα από ένα μεγαλόπνοο αναπτυξικό σχέδιο για την οικονομία την υγεία, την κοινωνία, προς όφελος του Έλληνα που ταλανίζεται εδώ και πολλά χρόνια, υπό την «μπότα» των μνημονιακών πολιτικών.

Μέχρι τώρα, η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις. Απαιτείται βέβαια ο συντονισμός της Ομάδας Καρδιάς, που αποτελείται από Καρδιολόγους και Καρδιοχειρουργούς.
Η καινοτομία αφορά δύο ενότητες: 1) Την πρώτη επιτυχή διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας από τους θεράποντες ιατρούς και 2) τον συντονισμό της Ομάδας Καρδιάς σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο. Έτσι δίνεται μία ακόμα δυνατότητα στο Δημόσιο Τομέα για να αντιμετωπισθούν επιτυχώς ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς που πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Διευθυντής της οποίας είναι ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΙΓΝΑ που διευθύνει ο Συντονιστής Διευθυντής κ. Κώστας Τριανταφύλλου.
Οι θεράποντες ιατροί που συμμετείχαν στην επέμβαση: υπεύθυνος για το επεμβατικό σκέλος ήταν ο κ. Κώστας Τούτουζας μαζί με τον κ. Γιώργο Λάτσιο, για το χειρουργικό σκέλος υπεύθυνος ήταν ο κ. Βασίλης Λόζος και για το απεικονιστικό σκέλος υπεύθυνη ήταν η κυρία Κων/να Αγγέλη μαζί με την κυρία Μαρία Δρακοπούλου. Αναισθησιολόγος ήταν ο κ. Ιωάννης Τόλιος. Υπεύθυνος νοσηλευτής ήταν ο κ. Νίκος Κουφάκης.

Να σημειωθεί, ότι στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ υπάρχει μακρά παράδοση στην καινοτομία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των νόσων της μιτροειδούς βαλβίδας. Η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση στην Ελλάδα έγινε το 1962, η πρώτη σημαντική δημοσίευση για τη λειτουργία της μιτροειδούς το 1978 και η πρώτη διαδερμική ανάδρομη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς το 1990.
«Συνεχίζοντας λοιπόν στο δρόμο της συνεχούς ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων στην Ιατρική, παρά την οικονομική κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου με επικεφαλής την κυρία Αναστασία Μπαλασοπούλου, «ανοίχθηκε μία νέα δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο Νοσοκομείο που είναι στη διάθεση των ασθενών χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από το εξωτερικό».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...