Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος: Επαναστατικές μέθοδοι ανατρέπουν τα δεδομένα!


Αλματώδεις είναι οι εξελίξεις στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν τον ακριβέστερο σχεδιασμό των επεμβάσεων, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στον ασθενή.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο 1ο Συνέδριο Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος “What is new in Hip & Knee Arthroplasty”, που διοργάνωσε το Metropolitan Ηospital από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου 2017, η ακρίβεια τοποθέτησης των προθέσεων που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 99%, ο περιορισμός της ανάγκης μετάγγισης αίματος, αλλά και η ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών καθιστούν την αρθροπλαστική πιο προσιτή από ποτέ!

Το πλήθος των συμμετεχόντων στο συνέδριο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διακεκριμένους επιστήμονες, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, να παρουσιάζουν και να αναλύουν όλες τις εξελίξεις στην αρθροπλαστική -μέσα από έρευνες, μελέτες και σε πραγματικό χρόνο χειρουργικές επεμβάσεις στο θεραπευτήριο Metropolitan. Ενδεικτικά, παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι: ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος (MAKO), AMIS: αρθροπλαστική ισχίου, SUPERPATH®: αρθροπλαστική ισχίου, και Ναvigator: αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση.
Ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου/γόνατος (MAKO)

Η μέθοδος αρθροπλαστικής του ισχίου και του γόνατος με τη χρήση του ρομπότ ΜΑΚΟ για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας παρέχει τη δυνατότητα ακριβέστερης και επαναλήψημης τεχνικής από τον ορθοπαιδικό χειρουργό. 
Η ρομποτική μέθοδος MAKO στην Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος: Πρόκειται για ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση αντικατάστασης τμήματος του χόνδρου του γόνατος. Το σύστημα MAKO διευκολύνει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό της επέμβασης πριν αυτή ξεκινήσει και βοηθά τον χειρουργό να προσδιορίζει και να αφαιρεί με ακρίβεια μόνο την παθολογική περιοχή του χόνδρου,  η οποία αντικαθίσταται με ειδικά εμφυτεύματα. 

Η τμηματική αρθροπλαστική επιφανείας MAKO προσφέρει:
διατήρηση του φυσιολογικού τμήματος του χόνδρου & των συνδέσμων
ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση
ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την επέμβαση  
Σε αντίθεση με πιο επεμβατικές μεθόδους,  η MAKO πραγματοποιείται με μία μικρή τομή (4 - 6 cm), χωρίς μετάγγιση αίματος, ενώ ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο μία ημέρα. Επτά με δέκα ημέρες μετά ο ασθενής είναι σε θέση να περπατά χωρίς καμία υποβοήθηση. 
Η ρομποτική μέθοδος MAKO στην Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου: Η άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο, μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση με χρήση ενθεμάτων που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική εφαρμογή. 

Η μέθοδος προσφέρει:
Εξατομικευμένο,  τρισδιάστατο προεγχειρητικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς
Ρομποτικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστών για να υποδεχθούν τα εμφυτεύματα
Ρομποτικά ελεγχόμενη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με αποτέλεσμα υψηλή ακρίβεια και ευθυγράμμιση
Απόλυτα ακριβή έλεγχο του μήκους του σκέλους
Η ακρίβεια που προσφέρει το MAKO στην προετοιμασία και τοποθέτηση των προθέσεων προσεγγίζει το 99% σε σύγκριση με το 68% που προσφέρουν οι κλασικές τεχνικές.  Έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς, περισσότερες από 85.000 επεμβάσεις με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Το Metropolitan Hospital διαθέτει αποκλειστικά το ΜΑΚΟ και είναι ένα από τα ελάχιστα θεραπευτήρια στην Ευρώπη - και το μοναδικό στην Ελλάδα - στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Η επένδυση του Metropolitan, με τεχνολογία αιχμής, υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και εκπαίδευση και πιστοποίηση στη ρομποτική χειρουργική των ιατρών του, είχαν ως αποτέλεσμα την απονομή του τιμητικού τίτλου “Center of Excellence for Mako”, (Κέντρο Εξαιρετικής Κλινικής Δραστηριότητας) το οποίο κατέχουν ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως. 

AMIS αρθροπλαστική ισχίου
Η μέθοδος AMIS (Αnterior Minimal Invasive Surgery)  είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου με πρόσθια ελάχιστης επεμβατικότητας προσπέλαση, η οποία έχει το πλεονέκτημα της ομαλότερης και ευκολότερης μετεγχειρητικής πορείας καθώς και του περιορισμού της ανάγκης μετάγγισης αίματος.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου 
Μέθοδος αντικατάστασης των φθαρμένων επιφανειών του ισχίου (κοτύλης και μηριαίου) με μηχανικά μέρη και ένθετα, σε μία προσπάθεια μίμησης της φυσιολογικής ανατομίας και κίνησης του ισχίου.

SUPERPATH® ολική αρθροπλαστική ισχίου
Η εξελιγμένη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής SUPERPATH® είναι μια επαναστατική διαδερμικά υποβοηθούμενη  τεχνική που δεν απαιτεί την εξάρθρωση της κεφαλής του μηριαίου, διατηρώντας ανέπαφα τα θυλακοσυνδεσμικά στοιχεία της άρθρωσης, καθώς και τους μύες και τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση. Η άμεση κινητοποίηση από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, οι μηδενικές ανάγκες σε φιάλες αίμα και η ταχεία επάνοδος στην οικία του ασθενούς  είναι τα οφέλη της. Σκοπός είναι να επιτευχθεί η περάτωση της αρθροπλαστικής του ισχίου και να εξέρχεται ο ασθενής την ίδια ημέρα, στηριζόμενος από την ομάδα υποστήριξης (θεράπων ιατρός, αναισθησιολόγος, φυσιοθεραπευτής).  

Ναvigator, Ολική Aρθροπλαστική Γόνατος με Ψηφιακή Υποβοήθηση
Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με τη βοήθεια ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος πλοήγησης, CAS, είναι η εξέλιξη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Ο χειρουργός, μέσω της υποστηρικτικής ψηφιακής υποβοήθησης του συστήματος Νavigator, καθορίζει με μεγάλη ακρίβεια τα στοιχεία, πραγματοποιεί τις οστεοτομίες και επεμβαίνει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης με μικρομετρική ψηφιακή ακρίβεια. 
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: 
ακριβής τοποθέτηση της πρόθεσης προσαρμοσμένης στα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς,
άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα,
ελάχιστη απώλεια αίματος,
μικρός χειρουργικός χρόνος,
ελαχιστοποίηση επιπλοκών
Εγγυάται άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στις δραστηριότητες, ριζική εξάλειψη του πόνου και μακροβιότητα του αποτελέσματος.
Το Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής Γόνατος στο Metropolitan Hospital εκτελεί την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής με τη μέθοδο CAS σε επιλεγμένους ασθενείς ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.

Την ευθύνη του συνεδρίου, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, είχε η Κλινική Ρομποτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος με τους Διευθυντές Ορθοπαιδικής: Δ. Χίσσα, Αν. Τόκη και Κ. Δρεττάκη. Ενεργή συμμετοχή είχαν ο Ορθοπαιδικός Διευθυντής Κλινικής Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής Στ. Αναστασόπουλος, ο Καθηγητής Α. Γεωργούλης, οι Διευθυντές Ορθοπαιδικοί Ε. Ευαγγέλου, Π. Κουλουμέντας, Μ. Λυκίσσας, Χ. Θέος, Β. Πολυζώης, Ν. Κωνσταντίνου, Γ. Κυρίτσης, Φ. Τσούκας, και οι Επιμελητές Β. Κ. Γάτος, Ζώης, Σ. Θεοχαράκης, Λ. Καστριτσέας,  Γ. Τριανταφυλλόπουλος, Γ. Σάσαλος και Γ. Τσακωτός.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…