Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε αναζήτηση κοινού ορισμού του θανάτου η παγκόσμια ιατρική κοινότηταΤην ανάγκη καθιέρωσης και εφαρμογής ενός κοινού ορισμού του θανάτου αναγνωρίζει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, προς αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ιατρικών αποφάσεων στην κοινωνία, όπως προέκυψε από ειδική συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιο συνέδριο Euroanaesthesia, στη Γενεύη της Ελβετίας. 

«Αν και με την υπάρχουσα ιατρική τεχνολογία σήμερα, θα πίστευε κανείς ότι ο ορισμός του θανάτου είναι ένα θέμα που έχει επιλυθεί, και παρά την επιστημονική συναίνεση τα τελευταία 40 χρόνια για τον λεγόμενο 'εγκεφαλικό θάνατο', εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές διαφωνίες σχετικά με τον ορισμό του θανάτου βάσει νευρολογικών κριτηρίων. Αποτελεί, λοιπόν, μια ευκαιρία για μελλοντική έρευνα και επιμόρφωση να ξεκαθαρίσουμε ένα τέτοιο θέμα ώστε να μειωθεί η επαγγελματική και κοινωνική διαφωνία. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τον ορισμό του θανάτου, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», επεσήμανεο καθηγητής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Φροντίδας στην Σχολή Χειρουργικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Bicocca του Μιλάνο, Τζιουζέπε Σιτεριο. 

Και συμπλήρωσε πως υπάρχει ευρεία συναίνεση, τουλάχιστον στον Δυτικό Κόσμο, ότι ο θάνατος είναι κυρίως ο θάνατος του εγκεφάλου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αντιπαράθεση για τον τρόπο που αποδεικνύεται η παύση των εγκεφαλικών λειτουργιών ώστε να πληρείται ο ορισμός βάσει νευρολογικών κριτητρίων. «Ο ορισμός βάσει νευρολογικών κριτηρίων μπορεί να έχει διττή ερμηνεία σε διαφορετικές χώρες, ανάλογα με το αν αναφερόμαστε σε ολόκληρο τον εγκέφαλο ή στο στέλεχος του εγκεφάλου», τόνισε. 

Επιπλέον, ο κλινικός ορισμός του θανάτου ολόκληρου του εγκεφάλου και του εγκεφαλικού στελέχους είναι ίδιος, απαιτώντας επιβεβαίωση της απουσίας λειτουργίας το εγκεφαλικό στέλεχος με την αναγνώριση μη ανταποκρινόμενου κώματος και της απουσίας αντανακλαστικών του εγκεφαλικού στελέχους συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας αναπνοής.

Ο καθηγητής Σιτεριο υποστήριξε ακόμα ότι, εφόσον το στέλεχος του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τη συνείδηση, την αναπνοή και τη ρύθμιση του κυκλοφορικού και τη διεξαγωγή σχεδόν όλων των αποδόσεων προς και από τον εγκέφαλο, τότε εάν υπάρχει θανάτου του στελέχους, το άτομο είναι νεκρό, χωρίς όλα τα άλλα μέρη του εγκεφάλου να είναι νεκρά. Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, επιμένουν επίσης να διενεργούν επιπλέον εξετάσεις, όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, αλλά ο καθηγητής Σιτέριο είπε ότι αυτό προκαλεί σύγχυση, καθώς υποδηλώνει ότι ο προσδιορισμός του θανάτου βάσει του εγκεφαλικού στελέχους μόνο δεν είναι αρκετός για να καθορίσει το θάνατο.

Επεσήμανε, λοιπόν, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεργαστεί για να συντάξει έναν παγκόσμιο ορισμό του θανάτου βάσει νευρολογικών κριτηρίων, καθώς και μια παγκόσμια αποδεκτή διαδικασία διάγνωσης του θανάτου. «Παράλληλα, οι εντατικολόγοι θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επαγγελματίες υγείας και τους φορείς χάραξης πολιτικής ώστε να συμμετάσχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι εθνικές κυβερνήσεις σε θέματα που αφορούν στον ορισμό του θανάτου. Μόνο έτσι είναι πιθανόν να πετύχουμε ισοδυναμία μεταξύ θανάτου βάσει νευρολογικών κριτηρίων και καρδιοαναπνευστικού θανάτου στο μυαλό του κοινού και των επαγγελματιών.

Όπως δήλωσε τόσο εύγλωττα ο Δρ Παναγιώτης Βαρελάς το 2014, έφτασε ο καιρός που ο προσδιορισμός του θανάτου βάσει νευρολογικών κριτηρίων θα πρέπει να είναι τόσο εύκολος και αποδεκτός όσο η τοποθέτηση του στηθοσκοπίου στο θώρακα του νεκρού ασθενούς για να αναζητήσουμε καρδιακό παλμό και αναπνοή που δεν υπάρχουν πια», είπε ο Δρ Σιτέριο.  

Και κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι ο έγκαιρος ορισμός του θανάτου βάσει νευρολογικών κριτηρίων και η βελτιωμένη διατήρηση δυνητικών δοτών οργάνων στη ΜΕΘ μετά το θάνατο που έχει καθοριστεί με νευρολογικά κριτήρια, μαζί με άλλες στρατηγικές, θα μπορούσαν να μειώσουν το τεράστιο χάσμα μεταξύ διαθεσιμότητας και ζήτησης οργάνων για μεταμόσχευση, ένα σημαντικό υγειονομικό ζήτημα, παγκοσμίως.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…