Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επείγουσα προτεραιότητα για την υγεία: η προσωπική επιθυμία!Κάποτε, ένα πολύ νεαρό και αγαπημένο μου άτομο με πληροφόρησε ότι έπασχε από αυτοάνοσο νόσημα και πρόσθεσε στο τέλος της ιστορίας του, ότι ΤΩΡΑ θα κάνει αυτό που θέλει ΕΚΕΙΝΟ! Ίσως αυτό το δεδομένο καθώς και το αποφασιστικό και αισιόδοξο ύφος του, συγκράτησαν τα πόδια μου, τα οποία νόμισα ότι τα «έχασα» με το άκουσμα της δυσάρεστης είδησης…
Πράγματι, έδωσε την άμεση προτεραιότητα στις προσωπικές του επιθυμίες, σχέδια και όνειρα για τη ζωή του. Αυτό φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αν σκεφτούμε ότι το τυπικό, ελληνικό οικογενειακό του περιβάλλον από το οποίο εξαρτιόταν και οικονομικά, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για προσωπικές… «επαναστάσεις»!..

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε και έως τώρα που γράφω, αυτό το άτομο έχει χαράξει μία πορεία στη ζωή του γεμάτη από τα αποτελέσματα των προσωπικών του επιλογών και επιθυμιών! Πόση ελευθερία αλλά και πόση ευθύνη! Όταν αποφάσιζε να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να αφήσει απέξω όλους τους περισπασμούς και τα εμπόδια, προφανώς είχε συναισθανθεί ότι η κατάσταση της υγείας του δεν έδινε περιθώρια για καθυστερήσεις και άσκοπους αγώνες… Μία γρήγορη συνειδητοποίηση τον έθεσε άμεσα μπροστά στα δεδομένα, τα οποία δεν επέτρεπαν λοξοδρομήσεις και εκπτώσεις από τις επιθυμίες του νου και της καρδιάς! Πόσο μάλλον που το αυτοάνοσο νόσημα επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογία και τους κλυδωνισμούς της.

Έχετε παρατηρήσει στη ζωή μας όταν φοβόμαστε, σε κάποιες περιπτώσεις οπλιζόμαστε με ένα απίστευτο θάρρος και τολμούμε όσα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε; Κάπως έτσι ίσως παροτρύνθηκε και το αγαπημένο μου άτομο. Περιχαράκωσε την ύπαρξή του και έκλεισε αυστηρά μέσα της όσα πηγάζουν από την δική του βούληση και επιθυμία, βάζοντας όρια σε όσα και όσους είναι αντίθετοι. Για το καλό της υγείας του. Για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του. Για να προλάβει να μάθει να ζει με ευχαρίστηση. Για να βάλει στη ζωή του αληθινή ποιότητα. Για να ζήσει αληθινές απολαύσεις και όχι τα ξεροκόμματα από τα ημίμετρα. Για να έχει την εμπειρία της αληθινής ανατροφοδότησης από τον ίδιο του τον εαυτό και να μην ζει μία νοσηρή και ψεύτικη ζωή ως φερέφωνο των άλλων.

Με μία γενναία κίνηση πέταξε την περιττή…νοσηρότητα, όχι μόνο γιατί προφανώς η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη, αλλά πιστεύω και γιατί τότε έλαμψε μέσα του η επίγνωση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα μεγάλο μερίδιο της ψυχοσωματικής μας υγείας και ισορροπίας: να είμαστε ο εαυτός μας! Ο αληθινός εαυτός μας τρέφεται από τις δικές τους επιδιώξεις, επιθυμίες, ανάγκες, όνειρα, σχέδια, προσπάθειες, εμπειρίες, αποτυχίες, επιτυχίες… Όταν αυτός επικρατεί και η αλήθεια του τα έχει όλα…υποτάξει, τότε έχει σίγουρα κερδίσει μία μεγάλη πιθανότητα να είναι ισορροπημένος άρα και υγιής και ας κινδυνεύει η υγεία του!..

Είναι επείγον λοιπόν να δώσουμε την άμεση προτεραιότητα σε αυτά που απεγνωσμένα ποθεί η καρδιά μας, τουλάχιστον πριν κινδυνεύσει η υγεία μας! Μην ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές το παθαίνει γιατί καταπιέζουμε αυτήν την προτεραιότητα…


 "Γίνε αυτό που είσαι",Φ.ΝίτσεΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ
Αλεξάνδρα Γεωργίου
Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Εκπαιδευτικός
( Integrative Counselling, COSCA / Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής)
Απλό Τακτικό Μέλος της Ε.Ε.Σ (Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής) και της E.A.C (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής)
 


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…