Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέντε λιγότερο γνωστά σημάδια άγχους & κατάθλιψης



Το στίγμα και η έλλειψη ευαισθητοποίησης που χαρακτηρίζουν το πεδίο της ψυχικής υγείας συχνά οδηγούν στο να παραβλέπονται συμπτώματα ακόμη και κοινών ψυχικών διαταραχών, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Ο τεράστιος όγκος καθημερινών υποχρεώσεων και το αυξημένο στρες κάνουν πολλούς ανθρώπους να μην αντιλαμβάνονται καν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό ζήτημα ψυχικής υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν το συζητούν με κανέναν και ότι δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται.
Πέρα από την κακή διάθεση και τη νευρικότητα, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά, συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, των δύο συχνότερων ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως. Η υπεύθυνη πληροφόρησης του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού ψυχικής υγείας MIND, Λίσι Λάιους, επισημαίνει τα πέντε κυριότερα από αυτά.

1. Απόσυρση από την κοινωνική ζωή
Το άτομο αποφεύγει συναντήσεις με φίλους ή συγγενείς ενώ παλαιότερα δεν το έκανε. «Οι μέρες με κακή διάθεση είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και τα αρνητικά συναισθήματα συνήθως υποχωρούν χωρίς να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή κάποιου. Αν όμως επιμένουν μετά από μία ή δύο βδομάδες, επιδεινώνονται ή επανέρχονται τακτικά και αν το άτομο δεν απολαμβάνει πια πράγματα που κανονικά προσέφεραν ευχαρίστηση, αυτό μάλλον αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης» αναφέρει η Λάιους.

2. Δυσκολία συγκέντρωσης
Αν το μυαλό είναι απασχολημένο με κάποιο ζήτημα που άπτεται της ψυχικής υγείας, τότε το άτομο δυσκολεύεται να σκεφτεί ή να μιλήσει καθαρά. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να απομνημονεύσει πληροφορίες ή να συγκεντρωθεί. «Αν η συγκέντρωση είναι χειρότερη απ’ ό,τι συνήθως, αν υπάρχει δυσκολία σε θέματα συνέπειας ή λήψης αποφάσεων στη δουλειά ή στο σχολείο, τότε αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής» σύμφωνα με τη Λάιους.
bigstock closeup of a young man pattern 127284392
3. Δυσκολίες στον ύπνο

Πολλά άτομα με κατάθλιψη δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί ή κοιμούνται περισσότερες ώρες απ’ ό,τι συνήθως. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι νιώθουν εξάντληση την επόμενη μέρα και ότι δυσκολεύονται αρκετά να φέρουν εις πέρας απλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Αρκετά άτομα με άγχος αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ ή ότι ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα επειδή ταλαιπωρούνται από σκέψεις και ανησυχίες. Επίσης, τα άτομα αυτά συχνά σφίγγουν υπερβολικά τη γνάθο τους όταν κοιμούνται ή τρίζουν τα δόντια τους. Σύμφωνα με τη Λάιους, «υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην ψυχική υγεία».

4. Αίσθημα μουδιάσματος ή κενού
«Διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το μετατραυματικό στρες χαρακτηρίζονται καμιά φορά από μια αίσθηση απομάκρυνσης από την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή» εξηγεί η Λάιους. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο δυσκολεύεται να συνδεθεί με το περιβάλλον του και με τους γύρω του. «Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε μια επαγγελματική συνάντηση και να μην μπορεί να παρακολουθήσει τι λένε οι άλλοι ή να νιώθει ότι δεν βρίσκεται πραγματικά εκεί».

5. Ψυχοσωματικές ενοχλήσεις
Πολλά άτομα με άγχος εκδηλώνουν σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, τρέμουλο, εφίδρωση και κρίσεις πανικού. Από την άλλη, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους. «Μπορεί το άτομο να μη βρίσκει την ενέργεια να μαγειρέψει ή να φάει όπως παλιά ή να δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσωπική του υγιεινή» αναφέρει η Λάιους.
Ο καθένας μας μπορεί να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια ψυχική διαταραχή. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι η συζήτηση με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης, όπως ένας φίλος ή ένας συγγενής, και η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε