Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φιστίκια: Γιατί δρουν ευεργετικά στις αρτηρίες μας



Τα φιστίκια και ειδικά η πρωτεΐνη που περιέχεται στο φιστίκι, μπορεί να βοηθήσει και να κρατήσει τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι τα φιστίκια και ειδικά η πρωτεΐνη που περιέχεται στο φιστίκι, μπορεί να βοηθήσει και να κρατήσει τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες. Για να απομονωθούν οι επιδράσεις των πρωτεϊνών του φυστικέλαιου και των βιοδραστικών, οι ερευνητές παρασκεύασαν 2 μείγματα: ένα μείγμα που περιείχε τα υγιεινά έλαια, τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη από τα ασπράδια του αυγού και ένα μείγμα που περιείχε φυστίκια.
Η περιεκτικότητα σε λίπος στο μείγμα με το αυγό ήταν αντίστοιχη με αυτή του μείγματος με το φιστίκι, επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα της πρωτεΐνης φυστικιού και των βιοδραστικών συγκεκριμένα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων σε υπέρβαρους και παχύσαρκους υγιείς άνδρες χρησιμοποιώντας μια τεχνική υπερήχων που ονομάζεται διαστολή ροής και μεσολαβούμενη (FMD). Επιπλέον, πήραν δείγματα αίματος για τη μέτρηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έφαγαν φιστίκια, ως μέρος ενός γεύματος που περιείχε 50% λίπος, μείωσαν την αύξηση των τριγλυκεριδίων του αίματος τους κατά 32%. Επιπλέον, τα φιστίκια προκάλεσαν ευελιξία και άφησαν ανοιχτό τον σωλήνα των αρτηριών στους συμμετέχοντες.

Τα επίπεδα λίπους στο αίμα αυξάνονται ταχέως, μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά, έτσι έχουν ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να γίνουν σκληρότερα. Αυτό κάνει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη του φιστικιού, μαζί με τα βιοδραστικά του, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτής της σκλήρυνσης.
«Από τα μακροθρεπτικά συστατικά που παρακολουθήθηκαν ανάμεσα στα 2 μείγματα, δεν πιστεύω ότι ήταν τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στα φιστίκια που επηρέασαν την απάντηση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Penny Kris-Etherton, του Pennsylvania State University. «Η φυτική πρωτεΐνη στα φιστίκια και συγκεκριμένα το αμινοξύ αργινίνη που περιέχετε σε αυτά, μαζί με τα πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά τους είναι πολύ πιθανόν να έπαιξαν σημαντικό ρόλο».

Πηγή: Λόγω Διατροφής
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

7 ερεθίσματα που πυροδοτούν την αγχώδη διαταραχή

Κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι σε κάποια χρονική στιγμή ανήσυχος, υπερκινητικός ή μπερδεμένος, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση και το άγχος είναι μόνιμος σύντροφός του, τότε θα μπορούσε να έχει αγχώδη διαταραχή.
Οι γιατροί κάνουν διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής όταν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα άγχους (συνεχής ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, συχνοί πονοκέφαλοι) για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς κάποιο καλό λόγο.
Από πού, όμως, προκύπτει αυτό το άγχος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως όλες τις αιτίες, αλλά ξέρουν πως το άγχος ενεργοποιείται από μια σειρά εναυσμάτων που θα μπορούσαν να είναι από τα συμπληρώματα απώλειας βάρους μέχρι τα προβλήματα του θυρεοειδή.
Διαβάστε ποια είναι τα 7 πιο σημαντικά εναύσματα που προκαλούν την αγχώδη διαταραχή:
1. Καρδιακά προβλήματα Εάν είχατε ποτέ μια κρίση πανικού είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που τα χέρια σας αρχίζουν να τρέμουν, η αναπνοή σας γίνεται ακανόνιστη και αισθάνεστε πως η καρδιά σας είναι έτοιμη να δρα…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τι είναι το σύνδρομο Couvade

Το σύνδρομο Couvade ή αρρενολοχεία είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι άνδρες βιώνουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όταν η σύντροφός τους περιμένει να φέρει στον κόσμο παιδί.
H λέξη Couvade προέρχεται από τη γαλλική λέξη couver που σημαίνει «εκκόλαψη» (η έξοδος του πουλιού από το αυγό). Αν και είναι σπάνια συμβαίνει σε ορισμένους άνδρες.
Υπήρξε πολύς σκεπτικισμός για το αν είναι μια πραγματική κατάσταση ή όχι. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι είναι μία πραγματική ψυχοσωματική διαταραχή. Σχεδόν το 80% των ανδρών που η σύντροφός τους είναι έγκυος, αισθάνονται κάποια μορφή συμπτωμάτων μιας «συμπαθητικής εγκυμοσύνης», όπως είναι η άλλη ονομασία του συνδρόμου Couvade.
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολυάριθμους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων πολιτισμών και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει αναλωθεί στην προσπάθεια να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα σχετικά με την προέλευσή του. Μόλις η μητέρα γεννήσει, συνήθως το σύνδρομο Couvade υποχωρεί και ο σύζυγο…