Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βαλβίδα «ανασταίνει» καρδιέςΑποκατάσταση λειτουργίας σε ασθενείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση! 


Την πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας μεγάλου ποσοστού ασθενών με πλήρη καρδιακή ανεπάρκεια πέτυχαν Βρετανοί ερευνητές με τη χρήση της νέας μηχανικής βαλβίδας LVAD.

Ενώ ο αρχικός στόχος των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Newcastle ήταν η επιβίωση των ασθενών κατά το κρίσιμο διάστημα της αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς (εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων αποδεικνύεται μοιραίο για πολλούς), η επιτυχής δοκιμή δίνει ελπίδες ότι πολλοί καρδιοπαθείς δεν θα χρειάζονται πια μεταμόσχευση. Η βοηθητική συσκευή αριστερής κοιλίας LVAD λειτουργεί συνδράμοντας στην ώθηση του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας του Newcastle (σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια Cambridge, Leeds και Louisville των ΗΠΑ) δοκίμασαν τη συσκευή σε 58 άνδρες ασθενείς και στα δύο πέμπτα πέτυχαν την αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας σε επίπεδα αντίστοιχα αυτής συνομηλίκων τους χωρίς πρόβλημα. 

Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της κλινικής δοκιμής, όπως επισημαίνεται στη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», ήταν ότι για πρώτη φορά σε τόσο σημαντικό ποσοστό, δηλαδή στους 16 ασθενείς, η αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας ήταν τέτοια που μπόρεσαν να αφαιρέσουν τη συσκευή, με τα συμπτώματα να έχουν εξαλειφθεί πλήρως στο 38% εξ αυτών. 

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Djordje Jakovljevic, έως τώρα αυτές οι συσκευές αντιμετωπίζονταν σαν «γέφυρα» μεταβατικής θεραπείας κατά την αναμονή για τη μεταμόσχευση, που βοηθούσε στο να διατηρηθούν στη ζωή οι ασθενείς μέχρι την εύρεση μοσχεύματος, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. 

«Ομως για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι σε κάποιους ασθενείς η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας επιτυγχάνεται σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση. Σαν να επρόκειτο για άτομα που ουδέποτε αντιμετώπισαν καρδιαγγειακή πάθηση. Αρα μιλάμε πλέον για γέφυρες θεραπείας». 

Ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Stephan Schueler συμπληρώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών η συσκευή βοηθούσε στον έλεγχο των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας (περιορίζοντας την αίσθηση της κόπωσης και της αδυναμίας να αναπνεύσουν), αλλά σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών διαπιστώνεται πραγματική βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας που να επιτρέπει την «αποσύνδεση» της LVAD. 

Το κόστος της συσκευής ανέρχεται στα περίπου 94.000 ευρώ και της επέμβασης στα 81.000 ευρώ. Οι συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη εδώ και περίπου μια δεκαετία, αλλά η συνεχής έρευνα τις έχει καταστήσει πλέον μικρότερες σε μέγεθος, σχετικά αθόρυβες και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Αποτελούνται από αντλία που είτε εμφυτεύεται στο σώμα είτε τοποθετείται εξωτερικά, μια φορητή -εκτός του σώματος- συσκευή ελέγχου για τον προγραμματισμό των ρυθμίσεων της αντλίας και μια εξωτερική πηγή τροφοδοσίας-ενέργειας (μπαταρία).

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας