Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βαλβίδα «ανασταίνει» καρδιές



Αποκατάσταση λειτουργίας σε ασθενείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση! 


Την πλήρη αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας μεγάλου ποσοστού ασθενών με πλήρη καρδιακή ανεπάρκεια πέτυχαν Βρετανοί ερευνητές με τη χρήση της νέας μηχανικής βαλβίδας LVAD.

Ενώ ο αρχικός στόχος των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Newcastle ήταν η επιβίωση των ασθενών κατά το κρίσιμο διάστημα της αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς (εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων αποδεικνύεται μοιραίο για πολλούς), η επιτυχής δοκιμή δίνει ελπίδες ότι πολλοί καρδιοπαθείς δεν θα χρειάζονται πια μεταμόσχευση. Η βοηθητική συσκευή αριστερής κοιλίας LVAD λειτουργεί συνδράμοντας στην ώθηση του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας του Newcastle (σε συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια Cambridge, Leeds και Louisville των ΗΠΑ) δοκίμασαν τη συσκευή σε 58 άνδρες ασθενείς και στα δύο πέμπτα πέτυχαν την αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας σε επίπεδα αντίστοιχα αυτής συνομηλίκων τους χωρίς πρόβλημα. 

Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της κλινικής δοκιμής, όπως επισημαίνεται στη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», ήταν ότι για πρώτη φορά σε τόσο σημαντικό ποσοστό, δηλαδή στους 16 ασθενείς, η αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας ήταν τέτοια που μπόρεσαν να αφαιρέσουν τη συσκευή, με τα συμπτώματα να έχουν εξαλειφθεί πλήρως στο 38% εξ αυτών. 

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Djordje Jakovljevic, έως τώρα αυτές οι συσκευές αντιμετωπίζονταν σαν «γέφυρα» μεταβατικής θεραπείας κατά την αναμονή για τη μεταμόσχευση, που βοηθούσε στο να διατηρηθούν στη ζωή οι ασθενείς μέχρι την εύρεση μοσχεύματος, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. 

«Ομως για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι σε κάποιους ασθενείς η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας επιτυγχάνεται σε τέτοιο βαθμό που να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση. Σαν να επρόκειτο για άτομα που ουδέποτε αντιμετώπισαν καρδιαγγειακή πάθηση. Αρα μιλάμε πλέον για γέφυρες θεραπείας». 

Ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Stephan Schueler συμπληρώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών η συσκευή βοηθούσε στον έλεγχο των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας (περιορίζοντας την αίσθηση της κόπωσης και της αδυναμίας να αναπνεύσουν), αλλά σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών διαπιστώνεται πραγματική βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας που να επιτρέπει την «αποσύνδεση» της LVAD. 

Το κόστος της συσκευής ανέρχεται στα περίπου 94.000 ευρώ και της επέμβασης στα 81.000 ευρώ. Οι συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη εδώ και περίπου μια δεκαετία, αλλά η συνεχής έρευνα τις έχει καταστήσει πλέον μικρότερες σε μέγεθος, σχετικά αθόρυβες και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Αποτελούνται από αντλία που είτε εμφυτεύεται στο σώμα είτε τοποθετείται εξωτερικά, μια φορητή -εκτός του σώματος- συσκευή ελέγχου για τον προγραμματισμό των ρυθμίσεων της αντλίας και μια εξωτερική πηγή τροφοδοσίας-ενέργειας (μπαταρία).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε