Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το (επιστημονικό) σημάδι που αποκαλύπτει ότι ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστήςΠολλές φορές χρησιμοποιούμε επιπόλαια τη λέξη «ναρκισσιστής» για να περιγράψουμε έναν άνθρωπο που μιλάει πολύ για τον εαυτό του ή είναι κάπως εγωκεντρικός. Ως στοιχείο της προσωπικότητας όμως ο ναρκισσισμός είναι πολλά παραπάνω από αυτό και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση φιλική, οικογενειακή αλλά κυρίως ερωτική.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως ένα άτομο με ναρκισσιστικές τάσεις επιδιώκει τον έλεγχο και την τόνωση της αυτοπεποίθησής του χρησιμοποιώντας σαν «όπλο» τη ζήλεια.
Υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι ναρκισσισμού, ο «μεγαλεπήβολος» (grandiose narcissism) και ο «ευάλωτος» (vulnerable narcissism). 

Τα άτομα που ανήκουν στον πρώτο τύπο χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα δικαιοδοσίας (ότι δηλαδή δικαιούνται όλα όσα ζητούν), εξωστρέφεια και υψηλή αυτοεκτίμηση. Από την άλλη, όσοι ανήκουν στον δεύτερο τύπο είναι φαινομενικά ντροπαλοί, εκδηλώνουν κοινωνικό άγχος και είναι εσωστρεφείς, χαρακτηρίζονται όμως ταυτόχρονα από μια υπεροψία.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ναρκισσιστές γενικώς έχουν την τάση να σαμποτάρουν τις ερωτικές τους σχέσεις με καταστροφικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, συνηθίζουν να φλερτάρουν σκόπιμα με άλλα άτομα, συζητούν για το πόσο θα ήθελαν να βγουν ραντεβού με ένα τρίτο πρόσωπο, επισημαίνουν πόσο ελκυστικό είναι ένα άλλο άτομο ενώ βρίσκονται με το ταίρι τους ή συγκρίνουν το ταίρι τους με τρίτους.

Στόχος της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences, ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο οι ναρκισσιστές προκαλούν εσκεμμένα τη ζήλεια στο έτερόν τους ήμισυ και επίσης εάν υπάσχουν διαφορές ως προς τη συμπεριφορά αυτή ανάμεσα σε «μεγαλεπήβολους» και «ευάλωτους» ναρκισσιστές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία βασίστηκαν στις απαντήσεις 237 νέων, οι ναρκισσιστές πράγματι προσπαθούν να προκαλούν στον σύντροφό τους τη ζήλεια, ωστόσο οι απώτεροι στόχοι της συμπεριφοράς αυτής διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο ναρκισσισμού. Οι «μεγαλεπήβολοι» ναρκισσιστές θέλουν να προκαλούν τη ζήλεια με στόχο να νιώσουν πιο ισχυροί και να έχουν τον έλεγχο της σχέσης, ενώ οι «ευάλωτοι» ναρκισσιστές το κάνουν κυρίως από ανασφάλεια.
Με λίγα λόγια, εάν ο σύντροφος προκαλεί συνεχώς με τη διαχυτική συμπεριφορά του προς άλλα άτομα πιθανότατα το κάνει επίτηδες και πιθανότατα είναι ναρκισσιστής!


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας