Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tips περιποίησης για υγιές στήθοςΠαπαγεωργάκη Νατάσα-  Αισθητικός

Ένα από τα πιο θελκτικά σημεία του σώματος της γυναίκας το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ωραίας εμφάνισής της είναι το στήθος. Τα αισθητικά προβλήματα του στήθους όπως είναι το μέγεθος και η έλλειψη σφριγηλότητας μπορεί να επηρεάσουν τη ψυχολογία της γυναίκας και να την οδηγήσουν σε χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης για το σώμα της αλλά και σε αισθήματα ντροπής προς τον σύντροφό της. Η κατασκευή του στήθους όπως και οι αναλογίες του οφείλονται ως ένα σημείο στον κληρονομικό παράγοντα που λέγεται ‘’μητέρα’’ , χωρίς όμως πάντα αυτό να είναι απόλυτο. Το μέγεθος του στήθους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό βάρος του ατόμου αλλά και από το λίπος, μιας και αποτελεί μια περιοχή –μαγνήτη για αυτό, ιδιαίτερα μετά από απότομη πρόσληψη βάρους.

Αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του στήθους
Διάφορες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας όπως η εγκυμοσύνη, η γαλουχία και η εμμηνόπαυση φέρουν  αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του στήθους οι οποίες οφείλονται στις απότομες ορμονικές αλλαγές και στο γήρας. Εκεί, γύρω στα 20-20+ το στήθος είναι σφριγηλό και στητό. Το δέρμα είναι ελαστικό κάτι  όμως ,το οποίο μπορεί να αλλάξει από απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους ή και από την κακή στάση του σώματος. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας το στήθος εμφανίζει αλλαγές λόγω των διαφοροποιήσεων και της καταπόνησης που υφίσταται. Έτσι, στην εγκυμοσύνη το στήθος αυξάνεται λόγω της αύξησης του λιπώδους ιστού του αδένα με αποτέλεσμα να ‘’ξεχειλώνει’’ και να εμφανίζει ραβδώσεις, ενώ μετά την γαλουχία δείχνει να ‘’ξεπρήζεται’’ και να χαλαρώνει κάτι που το οδηγεί στην πτώση. Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, η γήρανση ‘’χτυπάει’’ προοδευτικά και το στήθος. Η όψη του αλλάζει καθώς παρουσιάζεται χαλάρωση-πλαδαρότητα, πτώση των μαστών , ζάρες, απώλεια σφριγηλότητας και νεανικής μορφής.

Οδηγίες για την υγεία του στήθους
Κάποιες οδηγίες-προφυλάξεις που μπορούν να ληφθούν για την υγεία του στήθους είναι η σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και λήψη υγρών με παράλληλη αποχή από πολύ λιπαρές τροφές. Το σταθερό σωματικό βάρος και η αποφυγή αυξομειώσεων αυτού θα καθυστερήσουν την χαλάρωσή του στήθους, ενώ η άσκηση του σώματος και  ιδιαίτερα οι ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής θα δράσουν συσφικτικά. Ακόμα, καλό θα ήταν να μειώσουμε το κάπνισμα, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μιας και όλα τα παραπάνω συμβάλουν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα επιφέροντας νωρίτερα τη γήρανση στο δέρμα. Η επιλογή του κατάλληλου στηθόδεσμου (σουτιέν) είναι μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε για ένα νεανικό στήθος, και η οποία θα πρέπει να έχει ως στόχο την σωστή συγκράτησή του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η σωστή στάση του σώματος, αφού  η προς τα εμπρός κλίση του είναι πιθανόν να αλλάξει την ανατομία του στήθος και να φέρει πτώση.

Περιποίηση του στήθους
Στο πλαίσιο των αισθητικών περιποιήσεων που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η σωστή ενυδάτωση με κάποια κρέμα ή γαλάκτωμα, η εφαρμογή κατάλληλης μάσκας με δραστικά συστατικά τα οποία θα τονώσουν την περιοχή αποφεύγοντας την περιοχή των θηλών. Η εφαρμογή μάλαξης επίσης, είναι διεγερτική για την κυκλοφορία του αίματος της περιοχής και θα πρέπει να γίνεται με απαλούς χειρισμούς και ελαφρές ανατρίψεις, ενώ η υδροθεραπεία αποτελεί ένα μέσο γύμνασης των μυών και μπορεί να γίνεται είτε στο ντουζ είτε με ειδικά μηχανήματα.
Ακολουθώντας, λοιπόν ένα πλάνο περιποίησης και φροντίδας του στήθους θα πετύχουμε να διατηρήσουμε ή και να βελτιώσουμε την εμφάνισή του με διαφορά… στήθους!

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …