Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύνδρομο σεροτονίνης: Αίτια, συμπτώματα, θεραπείαΤο σύνδρομο σεροτονίνης είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται όταν το σώμα έχει αφύσικα υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται στον εγκέφαλο.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται συχνότερα όταν οι άνθρωποι που παίρνουν ορισμένες χημικές ουσίες ή φάρμακα που δρουν στα επίπεδα της σεροτονίνης αυξήσουν τη δόση των φαρμάκων τους ή λάβουν άλλη φαρμακευτική αγωγή την ίδια στιγμή που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης τους. Ενώ τα κατάλληλα επίπεδα της σεροτονίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, η υπερβολική σεροτονίνη ενέχει σοβαρό ιατρικό κίνδυνο.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της σεροτονίνης γενικά εμφανίζονται αμέσως μετά από μια αγωγή ή ακόμα και ένα μόνο φάρμακο που αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Είναι δύσκολο να αγνοηθούν και το άτομο μπορεί να βρεθεί σε σύγχυση καθώς η καρδιά φαίνεται να πάλλεται ή να επιταχύνει πραγματικά, οι μύες συσπώνται και ένα αίσθημα εσωτερικής ανησυχίας και άγχους που ονομάζεται ακαθησία εμφανίζεται. Αλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν άσχημο πονοκέφαλο και εφίδρωση. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κρύο και τρέμουλο και ανατριχιάζει το δέρμα τους.

Εάν αυτά τα συμπτώματα αγνοηθούν και το άτομο συνηθίζει να έχει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, παίρνοντας περισσότερα φάρμακα, μπορεί να αναπτύξει πυρετό ή επιληπτικές κρίσεις και απειλητικές για τη ζωή του αρρυθμίες. Μπορεί ακόμα να έχει απώλεια των αισθήσεων. Αυτά τα συμπτώματα χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη και αν εμφανιστούν θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό για να πάρετε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε.

Η θεραπεία για το σύνδρομο σεροτονίνης, όταν αυτό είναι σοβαρό, μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία και μια ποικιλία από φάρμακα που σκοπό έχουν να ηρεμήσουν τους μύες. Κάποιες περιπτώσεις απαιτούν αναστολείς σεροτονίνης, ενώ σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να παραλύσουν, καθώς τα επίπεδα της σεροτονίνης θα πέφτουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί συνήθως μέσω τοπικής αναισθησίας, ώστε το άτομο να κοιμάται κατά το μεγαλύτερο διάστημα αυτής της εμπειρίας. Σε γενικές γραμμές αυτές οι θεραπείες συνδυάζονται με την σταδιακή σταθεροποίηση της ανάκαμψης των προϊόντων σεροτονίνης αν και μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μετά από περιστατικό υψηλού επιπέδου σεροτονίνης για να αισθανθεί το άτομο εντελώς καλά.

Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης (SNRIs). Μία άλλη κατηγορία φαρμάκων που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα είναι οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης ή εναλλακτικά λίθιο, ένα φάρμακο που σταθεροποιεί τη διάθεση και μπορεί να συσχετιστεί με αυτό το σύνδρομο, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άλλα φάρμακα.

Αλλα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για το σύνδρομο σεροτονίνης περιλαμβάνουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το βήχα, τα φάρμακα για τον πόνο και τα φάρμακα για την ημικρανία. Θα πρέπει να θυμάστε αν αυτή η κατάσταση σάς παρουσιάζεται όταν συνδυάσετε ένα απ’ αυτά τα φάρμακα, ώστε να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Το πρόβλημα με αυτή την κατάσταση είναι πως οι γιατροί μπορεί συχνά να συνδυάσουν φάρμακα για την ενίσχυση της σεροτονίνης, ιδιαίτερα για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Ενα άτομο με διπολική διαταραχή θα μπορούσε εύκολα να πάρει επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης μαζί με λίθιο. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αναστολείς μονοαμινοξειδάσης, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνουν.

Γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να σταθμίσουν τον κίνδυνο σε σχέση με τα οφέλη που έχει ο συνδυασμός περισσότερων από έναν παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύνδρομο σεροτονίνης. Συνήθως τα οφέλη, ειδικά κατά τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως είναι οι ψυχικές ασθένειες, αντισταθμίζουν τον κίνδυνο του συνδρόμου, αλλά ακόμα κι έτσι οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται το γιατρό για το τι σημάδια πρέπει να παρατηρήσουν αν αυξήσουν τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής που παίρνουν για την αύξηση της σεροτονίνης ή αν πάρουν άλλο φάρμακο που θα αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης τους, ώστε να είναι σε επιφυλακή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…