Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοβαρή απειλή για την καρδιά οι συχνές και απότομες αυξομειώσεις βάρουςΗ απότομη μείωση του βάρους που ακολουθείται από εξίσου απότομη αύξησή του –το λεγόμενο «φαινόμενο γιογιό»– μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την καρδιά, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Σριπάλ Μπανγκαλόρ, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διαπίστωσαν ότι η αξιοσημείωτη και συστηματική αυξομείωση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 9.509 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία αρτηριοπάθεια, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, οι ερευνητές εξέταζαν συστηματικά (κατά μέσο όρο δύο με τρεις φορές τον χρόνο) την πορεία της σωματικής τους υγείας και επίσης κατέγραφαν το βάρος τους. Η μέση διακύμανση στο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων ήταν 1,72 κιλά ανά εξέταση, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των The New York Times.
Αφού συνυπολόγισαν και άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που παρουσίαζαν τη μικρότερη διακύμανση στο σωματικό τους βάρος, όσοι παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις βάρους ήταν 78% πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη, 117% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα, 136% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό και 124% πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

«Είναι σημαντικό να χάνει κανείς [το περιττό] βάρος» δηλώνει ο Δρ Μπανγκαλόρ «όμως τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πρέπει να το διατηρήσει κιόλας. Κάποιοι συχνά δείχνουν ενθουσιασμό μέχρι να χάσουν κιλά και μετά αισθάνονται ότι μπορούν να χαλαρώσουν. Ίσως τα στοιχεία αυτά λειτουργήσουν σαν κίνητρο για να διατηρήσει κανείς το νέο, χαμηλότερο βάρος του».

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας