Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα αποφύγετε την υπνηλία στο τιμόνι



Οι μέρες του Πάσχα είναι συνυφασμένες με μακρινές ή σύντομες αποστάσεις τις οποίες θα διανύσετε μεταξύ άλλων και με το αυτοκίνητο.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι και να αποφύγετε το ενδεχόμενο τροχαίου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου και τα κουρασμένα μάτια είναι εξίσου επικίνδυνα για τους οδηγούς με την κακή κατάσταση του δρόμου και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
Τα συμπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τη νύχτα, κατά την οποία οι θάνατοι σε τροχαία είναι τριπλάσιοι απ’ ό,τι την ημέρα.

Ύπνος στο τιμόνι
Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι το 64% των οδηγών που εργάζονται πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα, έχουν οδηγήσει τουλάχιστον μία φορά νιώθοντας υπνηλία, ενώ το 36% έχουν κοιμηθεί στο τιμόνι.
Όπως συμβαίνει με το αλκοόλ, έτσι και η υπνηλία επηρεάζει την όραση, επιβραδύνει τις αντιδράσεις, μειώνει την εγρήγορση και αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο τροχαίου.
Τροχαία που σχετίζονται με τον ύπνο κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πάθουν οι εξής πληθυσμιακές ομάδες:
- Οι νέοι
- Οι άνδρες
- Όσοι δεν έχουν σταθερό ωράριο αλλά εργάζονται σε βάρδιες
- Οι επαγγελματίες οδηγοί
- Τα άτομα με διαταραχές ύπνου για τις οποίες δεν κάνουν θεραπεία.
Τι να κάνετε

Το Συμβούλιο Οράσεως και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστούν τα εξής για να αυξήσετε την όρασή σας εν ώρα οδήγησης και να αποφύγετε την υπνηλία στο τιμόνι:
- Να επισκέπτεστε 1 φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο για εξετάσεις.
- Να φοράτε διορθωτικά γυαλιά ακόμα κι αν έχετε μικρού βαθμού διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης (μυωπία, αστιγματισμό κ.α.)
- Να φροντίζετε τα γυαλιά σας ναι είναι καθαρά.
- Να προτιμάτε γυαλιά με φακούς που μειώνουν τις αντανακλάσεις, για να μην σας «τυφλώνουν» εύκολα τα φώτα κατά τη νυχτερινή οδήγηση.
- Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε ενόχληση στα μάτια σας (λ.χ. αν είναι ξερά ή σας «τρώνε», απευθυνθείτε αμέσως σε έναν οφθαλμίατρο για να σας πει τι πρέπει να κάνετε.
- Να κοιμάστε αρκετά το βράδυ (7 έως 9 ώρες, αναλόγως με τις ανάγκες του οργανισμού σας).
- Όταν κάνετε μεγάλα οδικά ταξίδια, να κάνετε στάση κάθε 2 ώρες.
- Να έχετε το νου σας για τυχόν προειδοποιητικά συμπτώματα της κούρασης. Τα συμπτώματα αυτά είναι: επιβράδυνση του χρόνου αντιδράσεως, διαταραχή της κρίσης, μειωμένες επιδόσεις και εγρήγορση, δυσκολίες στην συγκέντρωση, τάση των ματιών να κλείνουν, τάση του κεφαλιού να γέρνει προς τα εμπρός, συνεχές χασμουρητό ή τρίψιμο των ματιών και αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής στο τιμόνι (μπορεί να σκέφτεστε συνεχώς κάτι άλλο ή να είστε αφηρημένοι).

Μπορεί επίσης να σας «φεύγει» το αυτοκίνητο από την λωρίδα, να μην προσέξετε κάποια πινακίδα ή έξοδο, να αισθάνεστε βιαστικοί, οξύθυμοι ή εκνευρισμένοι, ή να ανοίγετε το παράθυρο ή να δυναμώνετε τη μουσική για να μείνετε ξύπνιοι. Αν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, σταματήστε αμέσως σε ένα ασφαλές σημείο για να κάνετε μία σιέστα (ένας σύντομος ύπνος για 20 λεπτά έχει διαπιστωθεί ότι τονώνει καλά τον οργανισμό). Αν ταξιδεύετε, σταματήστε σε ένα ξενοδοχείο για να κοιμηθείτε κανονικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε