Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα αποφύγετε την υπνηλία στο τιμόνι



Οι μέρες του Πάσχα είναι συνυφασμένες με μακρινές ή σύντομες αποστάσεις τις οποίες θα διανύσετε μεταξύ άλλων και με το αυτοκίνητο.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι και να αποφύγετε το ενδεχόμενο τροχαίου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου και τα κουρασμένα μάτια είναι εξίσου επικίνδυνα για τους οδηγούς με την κακή κατάσταση του δρόμου και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
Τα συμπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τη νύχτα, κατά την οποία οι θάνατοι σε τροχαία είναι τριπλάσιοι απ’ ό,τι την ημέρα.

Ύπνος στο τιμόνι
Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι το 64% των οδηγών που εργάζονται πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα, έχουν οδηγήσει τουλάχιστον μία φορά νιώθοντας υπνηλία, ενώ το 36% έχουν κοιμηθεί στο τιμόνι.
Όπως συμβαίνει με το αλκοόλ, έτσι και η υπνηλία επηρεάζει την όραση, επιβραδύνει τις αντιδράσεις, μειώνει την εγρήγορση και αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο τροχαίου.
Τροχαία που σχετίζονται με τον ύπνο κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πάθουν οι εξής πληθυσμιακές ομάδες:
- Οι νέοι
- Οι άνδρες
- Όσοι δεν έχουν σταθερό ωράριο αλλά εργάζονται σε βάρδιες
- Οι επαγγελματίες οδηγοί
- Τα άτομα με διαταραχές ύπνου για τις οποίες δεν κάνουν θεραπεία.
Τι να κάνετε

Το Συμβούλιο Οράσεως και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστούν τα εξής για να αυξήσετε την όρασή σας εν ώρα οδήγησης και να αποφύγετε την υπνηλία στο τιμόνι:
- Να επισκέπτεστε 1 φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο για εξετάσεις.
- Να φοράτε διορθωτικά γυαλιά ακόμα κι αν έχετε μικρού βαθμού διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης (μυωπία, αστιγματισμό κ.α.)
- Να φροντίζετε τα γυαλιά σας ναι είναι καθαρά.
- Να προτιμάτε γυαλιά με φακούς που μειώνουν τις αντανακλάσεις, για να μην σας «τυφλώνουν» εύκολα τα φώτα κατά τη νυχτερινή οδήγηση.
- Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε ενόχληση στα μάτια σας (λ.χ. αν είναι ξερά ή σας «τρώνε», απευθυνθείτε αμέσως σε έναν οφθαλμίατρο για να σας πει τι πρέπει να κάνετε.
- Να κοιμάστε αρκετά το βράδυ (7 έως 9 ώρες, αναλόγως με τις ανάγκες του οργανισμού σας).
- Όταν κάνετε μεγάλα οδικά ταξίδια, να κάνετε στάση κάθε 2 ώρες.
- Να έχετε το νου σας για τυχόν προειδοποιητικά συμπτώματα της κούρασης. Τα συμπτώματα αυτά είναι: επιβράδυνση του χρόνου αντιδράσεως, διαταραχή της κρίσης, μειωμένες επιδόσεις και εγρήγορση, δυσκολίες στην συγκέντρωση, τάση των ματιών να κλείνουν, τάση του κεφαλιού να γέρνει προς τα εμπρός, συνεχές χασμουρητό ή τρίψιμο των ματιών και αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής στο τιμόνι (μπορεί να σκέφτεστε συνεχώς κάτι άλλο ή να είστε αφηρημένοι).

Μπορεί επίσης να σας «φεύγει» το αυτοκίνητο από την λωρίδα, να μην προσέξετε κάποια πινακίδα ή έξοδο, να αισθάνεστε βιαστικοί, οξύθυμοι ή εκνευρισμένοι, ή να ανοίγετε το παράθυρο ή να δυναμώνετε τη μουσική για να μείνετε ξύπνιοι. Αν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, σταματήστε αμέσως σε ένα ασφαλές σημείο για να κάνετε μία σιέστα (ένας σύντομος ύπνος για 20 λεπτά έχει διαπιστωθεί ότι τονώνει καλά τον οργανισμό). Αν ταξιδεύετε, σταματήστε σε ένα ξενοδοχείο για να κοιμηθείτε κανονικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...