Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να συγκρίνετε υγιεινές και μη υγιεινές τροφέςΚάποια πράγματα «φωνάζουν» πως είναι πρόχειρο φαγητό. Οπως τα διπλογεμιστά μπισκότα ή τα γαριδάκια που βάφουν πορτοκαλί τα δάχτυλά σας. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο προφανής ο διαχωρισμός του ανθυγιεινού από το υγιεινό.

Είναι φορές που χρειάζεται περισσότερη… έρευνα. Συγκρίνοντας το πρόχειρο φαγητό με το υγιεινό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάσετε και να κατανοήσετε τις διατροφικές ετικέτες που αναγράφουν τα συστατικά και να σκεφτείτε πώς παρασκευάζονται.

Ας δούμε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό:

Βήμα 1
Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα ενός τροφίμου από πάνω προς τα κάτω.

Βήμα 2
Κοιτάξτε τον αριθμό των θερμίδων ανά μερίδα και εξετάστε τον αριθμό των θερμίδων σε λίπος. Το πρόχειρο φαγητό παρέχει συνήθως ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων ανά μερίδα, με την πλειοψηφία των θερμίδων να προέρχονται από λίπος. Τα υγιεινά τρόφιμα θα πρέπει να είναι χαμηλά σε θερμίδες και ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες από το λίπος. Σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερα από 65 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Βήμα 3
Αναλύστε τα είδη λίπους που περιέχει το τρόφιμο. Το πρόχειρο φαγητό είναι συνήθως υψηλά στα «κακά» λίπη, trans και κορεσμένα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση λιγότερου από το 1% του συνόλου των τρανς λιπαρών από θερμίδες, ή λιγότερο από 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών την ημέρα, αν έχετε καθημερινή διατροφή με 2.000 θερμίδες. Λιγότερο από 20 γραμμάρια ή 10% των συνολικών θερμίδων σας πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη. Τα υγιεινά τρόφιμα έχουν ελάχιστα ή καθόλου trans και κορεσμένα λίπη.

Βήμα 4
Μελετήστε την ποσότητα χοληστερόλης και νατρίου στα τρόφιμα. Για μια καθημερινή διατροφή 2.000 θερμίδων, θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερα από 300 mg χοληστερόλης και 2.400 mg νατρίου. Οσο υψηλότεροι είναι οι αριθμοί, τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό.

Βήμα 5
Διαβάστε τις ημερήσιες τιμές επί τοις εκατό των διαιτητικών ινών, της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α, του ασβεστίου και του σιδήρου. Αυτά τα καλά θρεπτικά συστατικά συχνά απουσιάζουν ή είναι χαμηλά στο πρόχειρο φαγητό (λιγότερο από 5% για τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά θεωρείται χαμηλό ποσοστό). Για να είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας του σε θρεπτικά συστατικά.

Βήμα 6
Εξετάστε τη συνολική περιεκτικότητα του τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C. Μια υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι υψηλή σε όλες αυτές τις θρεπτικές ουσίες. Ενα πορτοκάλι, για παράδειγμα, παρέχει 130% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης C, αλλά έχει μόνο 2% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α και δεν περιέχει σίδηρο. Ορισμένα υγιεινά τρόφιμα παρέχουν πολλή μεγάλη ποσότητα από ένα θρεπτικό συστατικό και κάποια άλλα περιέχουν μικρότερες ποσότητες από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Βήμα 7
Αναζητήστε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συγκρίνετε με τον κατάλογο των συστατικών του τροφίμου. Τρόφιμα όπως τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα και τα φυσικά σάκχαρα δεν θα εμφανιστούν σε μια λίστα των συστατικών. Το πρόχειρο φαγητό συχνά έχει μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, την οποία θα δείτε κάτω από μια ποικιλία όρους, όπως ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, μαλτόζη, δεξτρόζη, σακχαρόζη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου και συμπυκνωμένο χυμό φρούτων.

Βήμα 8
Διαβάστε τον κατάλογο των συστατικών. Η σειρά των συστατικών στον κατάλογο υποδεικνύει πόσο από το καθένα υπάρχει στο προϊόν. Το πρώτο συστατικό συνιστά συγκριτικά το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος, το δεύτερο συστατικό είναι το δεύτερο πιο άφθονο και ούτω καθεξής. Αν δείτε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος ως ένα από τα πρώτα συστατικά, είναι ένα από τα κύρια συστατικά του συγκεκριμένου τροφίμου. Το πρόχειρο φαγητό συχνά έχει υψηλές ποσότητες και από τα τρία.

Συμβουλές
Οταν τρώτε έξω, εξετάστε πώς είναι μαγειρεμένο το φαγητό. Το πρόχειρο φαγητό είναι συχνά τηγανισμένο και βυθισμένο στο λάδι. Μια πιο υγιεινή επιλογή ψήνεται στη σχάρα. Μια υγιεινή σαλάτα μπορεί να γίνει ανθυγιεινή όταν πνιγεί στη σάλτσα σαλάτας, τη μαγιονέζα και το ντρέσινγκ. Τα ζυμαρικά και τα λαχανικά μπορεί να είναι υγιεινά αλλά μια κρεμώδης σάλτσα στην κορυφή τους είναι πιθανό να τούς δίνει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο. Επίσης, η ξινή κρέμα και το τυρί προσθέτουν ακόμα περισσότερες θερμίδες και ακόμα περισσότερο λίπος.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…