Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να συγκρίνετε υγιεινές και μη υγιεινές τροφές



Κάποια πράγματα «φωνάζουν» πως είναι πρόχειρο φαγητό. Οπως τα διπλογεμιστά μπισκότα ή τα γαριδάκια που βάφουν πορτοκαλί τα δάχτυλά σας. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο προφανής ο διαχωρισμός του ανθυγιεινού από το υγιεινό.

Είναι φορές που χρειάζεται περισσότερη… έρευνα. Συγκρίνοντας το πρόχειρο φαγητό με το υγιεινό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάσετε και να κατανοήσετε τις διατροφικές ετικέτες που αναγράφουν τα συστατικά και να σκεφτείτε πώς παρασκευάζονται.

Ας δούμε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό:

Βήμα 1
Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα ενός τροφίμου από πάνω προς τα κάτω.

Βήμα 2
Κοιτάξτε τον αριθμό των θερμίδων ανά μερίδα και εξετάστε τον αριθμό των θερμίδων σε λίπος. Το πρόχειρο φαγητό παρέχει συνήθως ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων ανά μερίδα, με την πλειοψηφία των θερμίδων να προέρχονται από λίπος. Τα υγιεινά τρόφιμα θα πρέπει να είναι χαμηλά σε θερμίδες και ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες από το λίπος. Σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερα από 65 γραμμάρια λίπους την ημέρα.

Βήμα 3
Αναλύστε τα είδη λίπους που περιέχει το τρόφιμο. Το πρόχειρο φαγητό είναι συνήθως υψηλά στα «κακά» λίπη, trans και κορεσμένα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση λιγότερου από το 1% του συνόλου των τρανς λιπαρών από θερμίδες, ή λιγότερο από 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών την ημέρα, αν έχετε καθημερινή διατροφή με 2.000 θερμίδες. Λιγότερο από 20 γραμμάρια ή 10% των συνολικών θερμίδων σας πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη. Τα υγιεινά τρόφιμα έχουν ελάχιστα ή καθόλου trans και κορεσμένα λίπη.

Βήμα 4
Μελετήστε την ποσότητα χοληστερόλης και νατρίου στα τρόφιμα. Για μια καθημερινή διατροφή 2.000 θερμίδων, θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερα από 300 mg χοληστερόλης και 2.400 mg νατρίου. Οσο υψηλότεροι είναι οι αριθμοί, τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό.

Βήμα 5
Διαβάστε τις ημερήσιες τιμές επί τοις εκατό των διαιτητικών ινών, της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α, του ασβεστίου και του σιδήρου. Αυτά τα καλά θρεπτικά συστατικά συχνά απουσιάζουν ή είναι χαμηλά στο πρόχειρο φαγητό (λιγότερο από 5% για τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά θεωρείται χαμηλό ποσοστό). Για να είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας του σε θρεπτικά συστατικά.

Βήμα 6
Εξετάστε τη συνολική περιεκτικότητα του τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C. Μια υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι υψηλή σε όλες αυτές τις θρεπτικές ουσίες. Ενα πορτοκάλι, για παράδειγμα, παρέχει 130% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης C, αλλά έχει μόνο 2% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α και δεν περιέχει σίδηρο. Ορισμένα υγιεινά τρόφιμα παρέχουν πολλή μεγάλη ποσότητα από ένα θρεπτικό συστατικό και κάποια άλλα περιέχουν μικρότερες ποσότητες από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Βήμα 7
Αναζητήστε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συγκρίνετε με τον κατάλογο των συστατικών του τροφίμου. Τρόφιμα όπως τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα και τα φυσικά σάκχαρα δεν θα εμφανιστούν σε μια λίστα των συστατικών. Το πρόχειρο φαγητό συχνά έχει μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, την οποία θα δείτε κάτω από μια ποικιλία όρους, όπως ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, μαλτόζη, δεξτρόζη, σακχαρόζη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου και συμπυκνωμένο χυμό φρούτων.

Βήμα 8
Διαβάστε τον κατάλογο των συστατικών. Η σειρά των συστατικών στον κατάλογο υποδεικνύει πόσο από το καθένα υπάρχει στο προϊόν. Το πρώτο συστατικό συνιστά συγκριτικά το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος, το δεύτερο συστατικό είναι το δεύτερο πιο άφθονο και ούτω καθεξής. Αν δείτε ζάχαρη, αλάτι ή λίπος ως ένα από τα πρώτα συστατικά, είναι ένα από τα κύρια συστατικά του συγκεκριμένου τροφίμου. Το πρόχειρο φαγητό συχνά έχει υψηλές ποσότητες και από τα τρία.

Συμβουλές
Οταν τρώτε έξω, εξετάστε πώς είναι μαγειρεμένο το φαγητό. Το πρόχειρο φαγητό είναι συχνά τηγανισμένο και βυθισμένο στο λάδι. Μια πιο υγιεινή επιλογή ψήνεται στη σχάρα. Μια υγιεινή σαλάτα μπορεί να γίνει ανθυγιεινή όταν πνιγεί στη σάλτσα σαλάτας, τη μαγιονέζα και το ντρέσινγκ. Τα ζυμαρικά και τα λαχανικά μπορεί να είναι υγιεινά αλλά μια κρεμώδης σάλτσα στην κορυφή τους είναι πιθανό να τούς δίνει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο. Επίσης, η ξινή κρέμα και το τυρί προσθέτουν ακόμα περισσότερες θερμίδες και ακόμα περισσότερο λίπος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε