Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία



Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ψυχική νόσος που καθοδηγείται από έναν συνδυασμό κληρονομικών επιδράσεων, στοιχείων της προσωπικότητας και εξωτερικών παραγόντων. Αν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή σωματική υγεία, το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και τα δυσάρεστα συμβάντα της ζωής, προδιαθέτουν κάθε άνθρωπο, ασχέτως της ηλικίας του, απέναντι στην κατάθλιψη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, πιο «εξειδικευμένοι», που επηρεάζουν πιο έντονα επιμέρους ηλικιακές ομάδες.

Η διαπίστωση αυτή αναδύεται από μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από Ολλανδούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Geriatric Psychiatry, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Ένα ευρύ φάσμα παραγόντων κινδύνου για την κατάθλιψη φαίνεται να έχει επίδραση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Roxanne Schaakxs, από το Ιατρικό Κέντρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (VU) του Άμστερνταμ. «Ωστόσο» προσθέτει «παράγοντες κινδύνου που αναμένεται να συσχετίζονται έντονα με την κατάθλιψη σε συγκεκριμένες ηλικίες τελικά μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και άλλες ηλικιακές ομάδες».
Προκειμένου να εξετάσουν ποιοι παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν στην κατάθλιψη ανάλογα με την ηλικία, αλλά και σε ποιο βαθμό επιδρά ο κάθε παράγοντας, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 2.000 ενήλικες. Τα στοιχεία προέρχονταν από δύο πολυετείς μελέτες σχετικά με την κατάθλιψη και το άγχος. Το δείγμα στη μία μελέτη ήταν 18 έως 65 ετών, ενώ στη δεύτερη 60 έως 93 ετών.

Από το συνολικό δείγμα των συμμετεχόντων, 1.431 άτομα είχαν εκδηλώσει συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (κλινικής κατάθλιψης), ενώ 784 δεν είχαν ιστορικό τη διαταραχής.
Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές αξιολόγησαν 19 παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη ανά ηλικιακή ομάδα, συγκρίνοντας τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη με αυτά που δεν είχαν εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου που μελετήθηκαν φάνηκε να επιδρούν σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Μερικοί από αυτούς ήταν το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ένα πρόσφατο δυσάρεστο συμβάν, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η περιορισμένη κοινωνική λειτουργικότητα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η κακή σωματική υγεία.

Ωστόσο, πέντε παράγοντες κινδύνου συσχετίστηκαν με την κατάθλιψη σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Για τα άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών, σημαντικοί παράγοντες για την κατάθλιψη φάνηκε πως ήταν το υπερβολικό βάρος, ο πόνος, η παιδική κακοποίηση και οι χρόνιες παθήσεις, ενώ για τα άτομα άνω των 60 ετών το χαμηλό εισόδημα συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης απ’ ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες.
Παράλληλα, άτομα που παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου αναπάντεχους για την ηλικία τους φάνηκε πως αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Για παράδειγμα, ένα χρόνιο νόσημα συσχετίστηκε πιο έντονα με την κατάθλιψη στα νεαρά άτομα, ενώ ως παράγοντας απαντάται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες και, αντίθετα, το χαμηλό εισόδημα φάνηκε πως επιβαρύνει περισσότερο την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων παρά το γεγονός ότι ήταν πιο συχνό μεταξύ των νέων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε