Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες τροφές είναι υπεύθυνες για τις παιδικές αλλεργίες




Περίπου το 8% των παιδιών εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες καθιστώντας το ένα σύνηθες πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως το 1/3 των παιδιών με τροφική αλλεργία εμφανίζει αντίδραση σε παραπάνω από ένα τρόφιμα.

Η αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό παρουσιάζεται συνήθως λίγο μετά την κατανάλωσή του και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, όπως εξανθήματα, φαγούρα, πρήξιμο, φτέρνισμα, μπούκωμα μύτης, βήχα, δύσπνοια, δυσκολία κατάποσης, κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ναυτία, εμετό, διάρροια, ωχρότητα και ζάλη, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, μια κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Σε γενικές γραμμές, αν και οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό είναι ικανό να προκαλέσει αλλεργία, τα τρόφιμα που προκαλούν συχνότερα κάποια αλλεργική αντίδραση είναι το αγελαδινό γάλα, το αυγό, η σόγια, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινά, με τα τρία τελευταία να ευθύνονται συνήθως για τις πιο σοβαρές μορφές αλλεργίας.

Μάλιστα, οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά, στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ενώ μεγάλο ποσοστό των αλλεργιών σε άλλα τρόφιμα μπορεί να ξεπεραστούν μετά την ηλικία των 5 ετών.

Συνεπώς, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, καθώς και τα πιθανά συμπτώματα, προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα το ενδεχόμενο τροφικής αλλεργίας και να προσφέρουν στο παιδί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…