Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρκίνος του προστάτη & κόκκινο κρέας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες



Πολλές έρευνες των τελευταίων ετών συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου.

Μία από αυτές είναι και ο καρκίνος του προστάτη από τον οποίο κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, αλλά και προϊόντα κόκκινου κρέατος, όπως και το μπέικον και τα λουκάνικα.

Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται όταν αυτά είναι ψημένα στο γκριλ ή στα κάρβουνα.
Για τα παραπάνω προειδοποιούν οι επιστήμονες από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) οι οποίοι παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 175.000 ανδρών.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας όχι μόνον είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προχωρημένες μορφές του καρκίνου αυτού.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 175.343 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής, τα οποία μεταξύ άλλων περιείχαν ερωτήματα για την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, καθώς και τον τρόπο μαγειρέματος.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα ορισμένων δυνητικά καρκινογόνων ουσιών στη διατροφή των εθελοντών τους.

Τα 9 χρόνια που ακολούθησαν, 10.313 από τους άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού και 419 πέθαναν από τη νόσο.
Κατά μέσον όρο, το 20% των ανδρών που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (κυρίως μοσχάρι και χοιρινό) είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάθε μορφής καρκίνο του προστάτη - σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας.
Ειδικά, όμως, ο κίνδυνος αναπτύξεως προχωρημένου καρκίνου του προστάτη ήταν κατά 33% υψηλότερος στους άντρες που έτρωγαν πολύ κρέας.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για όσους έτρωγαν πολλά προϊόντα κρέατος. Όταν, όμως, οι ερευνητές ανέλυσαν πιο λεπτομερειακά τι έτρωγαν οι άντρες, διαπίστωσαν πως τα προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως το μπέικον, τα λουκάνικα από κόκκινο κρέας και τα χοτ ντογκ) σχετίζονταν με πολύ υψηλότερο κίνδυνο απ’ ότι τα προϊόντα λευκού κρέατος (όπως το κοτόπουλο).
Αυτό ίσχυε αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως το κάπνισμα και ο τρόπος ζωής.

Όσον αφορά τις μεθόδους μαγειρέματος, το ψήσιμο στο γκριλ ή στο μπάρμπεκιου, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι τα κρέατα που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο, επειδή κατά το ψήσιμο παράγονται ορισμένες χημικές ουσίες (όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες) οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.

Πασκαλίδης Αριστοτέλης- Ουρολογικό Ανδρολογικό Ιατρείο
Θεραπεία ουρολογικών παθήσεων
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…