Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γυναικείες ουρολοιμώξεις: Τα 6 βασικά συμπτώματα και πώς θα ανακουφιστείτε


Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες. Λόγω της ανατομίας τους, οι γυναίκες έχουν πάνω από 50% πιθανότητες να πάθουν ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

Υπολογίζεται ότι μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο λόγω των αλλαγών στο pH του κόλπου, που καθιστούν ευκολότερο για τα βακτήρια να εισχωρήσουν σε αυτόν μέσω της ουρήθρας.

Οι ουρολοιμώξεις είναι επίσης πολύ συχνές στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες και στις πάσχουσες από διαβήτη.

Δείτε 6 συμπτώματα της ουρολοίμωξης που πρέπει να ξέρετε:

Πόνος, κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση
Ο πόνος ή το κάψιμο κατά την ούρηση είναι συχνά το πρώτο σημάδι μιας ουρολοίμωξης ή της ύπαρξης βακτηρίων στην ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη. Αν αυτό συμβεί μόνο μία φορά και δεν παρατηρείτε άλλα συμπτώματα, πιθανώς το σώμα σας έχει απομακρύνει τα βακτήρια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μόλις αισθανθείτε τσούξιμο ή πόνο, πίνετε όσα περισσότερα υγρά μπορείτε, προκειμένου να αποβάλλετε τα βακτήρια και να προλάβετε την δημιουργία ουρολοίμωξης.

Επείγουσα ούρηση
Αν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε επειγόντως στην τουαλέτα ενώ πήγατε πριν από λίγο, πιθανότατα έχετε ουρολοίμωξη. Τα βακτήρια ερεθίζουν την ουρήθρα και το εσωτερικό της ουροδόχου κύστη προκαλώντας συνεχώς την ανάγκη ούρησης.

Η ούρηση δεν σας ανακουφίζει
Η συχνοουρία είναι σύμπτωμα της λοίμωξης του ουροποιητικού. Το άτομο που έχει ουρολοίμωξη νομίζει ότι η κύστη του είναι γεμάτη με ούρα, όταν πηγαίνει όμως τουαλέτα, διαπιστώνει ότι αποβάλλει μόνο μερικές σταγόνες. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα που δεν προσφέρουν τελικά ανακούφιση είναι σημάδια που πρέπει να ελέγξετε.

Θολά, αποχρωματισμένα ή ούρα με αίμα
Το χρώμα των ούρων σας μπορεί να πει πολλά για την υγεία σας, όπως το αν πάσχετε από ουρολοίμωξη. Τα θολά, κόκκινα ή καφέ ούρα είναι σημάδια της λοίμωξης. Πριν πανικοβληθείτε πάντως, σκεφτείτε τι φάγατε το τελευταίο 24ωρο. Κάποιες τροφές όπως τα παντζάρια, μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα των ούρων σας, επίδραση που διαρκεί για κάποιες ώρες.

Δύσοσμα ούρα
Η δυσοσμία των ούρων αποτελεί κοινό σύμπτωμα της ουρολοίμωξης. Μυρωδιά των ούρων μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες τροφές, όπως ο καφές και τα σπαράγγια. Αν όμως συνεχίζουν να έχουν ασυνήθιστη μυρωδιά μετά από 1-2 επισκέψεις στην τουαλέτα σε συνδυασμό με περίεργο χρώμα, πρέπει να το ελέγξετε.

Αίσθημα πίεσης, κράμπες ή πόνος στην πύελο
Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που αισθάνονται κράμπες, πίεση ή πόνο στην κοιλιά είναι πιθανό να έχουν ουρολοίμωξη. Σε κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε πρόβλημα του πεπτικού ή ασθένειες των νεφρών όταν συνδυάζονται με μυϊκούς πόνους και αίσθημα κόπωσης. Επειδή πρόκειται για κοινά συμπτώματα που μπορεί να αποδοθούν σε κάτι άλλο, καλό είναι να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Πώς θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης συχνά διαρκούν αρκετές ημέρες. Μπορεί να ξεκινήσουν με τσούξιμο κατά την ούρηση και στη συνέχεια να επιδεινωθούν με συχνουρία και αίμα στα ούρα. Η ουρολοίμωξη μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και να επιβαρύνει την καθημερινότητά σας, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα. Η κατάλληλη αντιβίωση προκαλεί άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων. Για να ανακουφιστείτε συντομότερα πίνετε πολλά υγρά, αλλά αποφεύγετε τον καφέ, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τους χυμούς εσπεριδοειδών που είναι πιθανό να ερεθίσουν την κύστη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ