Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί ζαλίζομαι στο αυτοκίνητο;Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από ναυτία όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο – κάποιοι ακόμη και σε πολύ σύντομες διαδρομές. Τι ακριβώς συμβαίνει που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα ξεπεράσουμε;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την αιτία της ναυτίας ταξιδιωτών, όμως η πιο αποδεκτή προς το παρόν είναι η θεωρία των συγκρούσεων. Αυτή η θεωρία εξηγεί τη ναυτία ως ασυμφωνία μεταξύ των σημάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο από διαφορετικούς αισθητήρες του σώματος.

Ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε ένα αυτοκίνητο το οποίο τρέχει, για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται την κίνηση με τα μάτια του, καθώς το τοπίο αλλάζει γύρω του. Ωστόσο, οι αισθητήρες που βρίσκονται στις αρθρώσεις και στο εσωτερικό αυτί και οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας, θα μπορούσαν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, πως δηλαδή το άτομο κάθεται και είναι ακίνητο – και ως εκ τούτου να στέλνουν ένα εντελώς αντίθετο σήμα στον εγκέφαλο.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να κοιτάζετε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το οποίο είναι ακίνητο για τα μάτια, ενώ οι αισθητήρες στο εσωτερικό αυτί αντιλαμβάνονται την κίνηση καθώς το αυτοκίνητο κινείται πάνω-κάτω στις ανηφόρες/κατηφόρες ή στρίβει στις στροφές. Και πάλι, ο εγκέφαλος θα πάρει αντικρουόμενα μηνύματα από τους αισθητήρες του σώματος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα αντικρουόμενα σήματα πηγαίνουν σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση εμετού όταν εντοπιστεί κατάποση τοξινών ή όταν υπάρχουν «διαφορές» μεταξύ των αισθητήρων του εσωτερικού αυτιού και του οπτικό νεύρου. Ως αποτέλεσμα, τα πιο κοινά συμπτώματα της ναυτίας ταξιδιωτών είναι η ζάλη, η κόπωση και η ναυτία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εμετό.

Πώς να την αντιμετωπίσετε
Είναι ασαφές ακόμη γιατί ορισμένα άτομα υποφέρουν από ναυτία ταξιδιωτών και κάποια άλλα όχι, αλλά η κατάσταση του εσωτερικού αυτιού παίζει σίγουρα καθοριστικό ρόλο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι κωφάλαλοι δεν υποφέρουν ποτέ από αυτή. Η ναυτία παρατηρείται συνήθως σε παιδιά, σε εγκύους και σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες. Τα περισσότερα παιδιά την ξεπερνούν μεγαλώνοντας.
Εάν υποφέρετε από ναυτία ταξιδιωτών, υπάρχουν λύσεις.
Κρατήστε το σώμα σας και, ιδίως, το κεφάλι σας όσο το δυνατόν ακίνητο.

Είναι καλύτερα να καθίσετε στη θέση του συνοδηγού – ή στις μπροστινές θέσεις αν είστε σε λεωφορείο, κρατήστε το παράθυρο ανοιχτό και ακουμπήστε το κεφάλι σας σε ένα μαξιλάρι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την κίνησή του.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του κλιματισμού, καθώς η θερμότητα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και φυσικά αποφύγετε την ανάγνωση, τα παιχνίδια στο κινητό ή την παρακολούθηση βίντεο στο laptop, δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώνουν τα συγκρουόμενα σήματα που φτάνουν στον εγκέφαλό σας από τους αισθητήρες του σώματος.
Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κοιτάζετε σε ένα σταθερό σημείο πάνω από τον ορίζοντα και όχι προς το πάτωμα.

Ο ύπνος ή απλώς το κλείσιμο των ματιών, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ταξιδεύετε με γεμάτο στομάχι – ειδικά τα λιπαρά και πολύ πικάντικα τρόφιμα δεν βοηθούν.

Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – μερικές βαθιές ανάσες φρέσκου αέρα θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
Πολλοί άνθρωποι δεν παθαίνουν ναυτία ταξιδιωτών όταν οδηγούν, κάτι που μπορεί να συμβαίνει επειδή το μυαλό είναι απασχολημένο με την οδήγηση και δε δίνει μεγάλη σημασία στα μηνύματα από τους αισθητήρες. Αν έχετε την ευκαιρία λοιπόν, πιάστε το τιμόνι!

Πηγή: iatrikanews
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας