Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί δεν κοιμόμαστε όταν πέφτουμε στο κρεβάτι, αν και νυσταγμένοι;



Έχουμε αγωνιστεί με νύχια και με δόντια να μείνουμε ξύπνιοι όλη την ημέρα, να σταματήσουμε το χασμουρητό με καφέδες και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο, πέρα από το πότε θα έρθει η ώρα να πέσουμε στο κρεβάτι. Όμως, τη στιγμή που -επιτέλους- γυρίζουμε σπίτι και πέφτουμε κάτω από τα παπλώματα, το μάτι γίνεται γαρίδα και νιώθουμε ξύπνιοι και ξεκούραστοι.

Αποδεικνύεται ότι το να είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε αν και κουρασμένοι είναι στην πραγματικότητα μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται επίκτητη διέγερση και θεωρείται ένα από τα πιο κοινά προβλήματα ύπνου.
Σύμφωνα με τον ειδικό της ιατρικής ύπνου Philip Gehrman, επίκουρο καθηγητή της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αυτό συμβαίνει επειδή κάτι στο περιβάλλον που κοιμόμαστε δίνει σήμα στον εγκέφαλό μας ότι το να πέφτουμε στο κρεβάτι θα πρέπει να μας ξυπνάει αντί να μας προετοιμάζει να κοιμηθούμε.

«Αν κάποιος κοιμάται εύκολα, κάθε βράδυ που πέφτει στο κρεβάτι κοιμάται κατευθείαν. Έτσι, το να πέσει στο κρεβάτι τού δημιουργεί ως αυτόματη αντίδραση την υπνηλία», λέει ο Gehrman.
«Αλλά, αν περνάει κάποιος τη μια νύχτα μετά την άλλη στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί, τότε το σώμα του συνδέει το κρεβάτι του με αυτή τη διέγερση αντί για την υπνηλία».

Εξαιτίας της κυριαρχίας των smartphones, των tablets και των φορητών υπολογιστών στη ζωή μας, το στριφογύρισμα στο κρεβάτι έχει γίνει μια κοινή διαταραχή για πολλούς, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως τα προβλήματα στην εργασία ή η ανησυχία για το μέλλον, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο μας.

Ο πιο προφανής τρόπος για την αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είναι να μην περνάμε καθόλου χρόνο μπροστά σε μια οθόνη ή σε έντονα φώτα για τουλάχιστον μία ώρα πριν από τη στιγμή που θα πέσουμε στο κρεβάτι. Αυτό, επειδή το φως, ειδικά το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες, καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά το σώμα μας να κοιμηθεί.
Επίσης, οι ειδικοί στην επιθεώρηση Psychology Today συνιστούν τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφυγή της καφεΐνης, του αλκοόλ και του καπνού το βράδυ και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας να κοιμηθεί. Αντ’ αυτού, εάν έχουμε πρόβλημα να μας πάρει ο ύπνος, καλύτερα θα είναι να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να κάνουμε κάτι χαλαρωτικό, μέχρι να νιώσουμε έτοιμοι να κοιμηθούμε.

Πηγή: iatrikanews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε