Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aλάτι, ο «δούρειος ίππος» που επιταχύνει τη γήρανσηΤα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενου αλατιού, έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με προβλήματα υγείας. Η διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Και όχι μόνο. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον ρυθμό της γήρανσης του πληθυσμού.

Μια ομάδα επιστημόνων πρόσφατα εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι χωρίστηκαν σε δύο διατροφικές ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, λαμβάνοντας 5g νατρίου ανά ημέρα και η άλλη ακολουθούσε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, λαμβάνοντας τη διπλάσια ποσότητα νατρίου.

Τα τελομερή, η γήρανση και τα… κορδόνια των παπουτσιών μας
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι επιτάχυνε τη διαδικασία γήρανσης στις ομάδες των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων, συντομεύοντας τη ζωή των κυττάρων που ήταν στενά συνδεδεμένα με τη γήρανση. Αυτή η ανταλλαγή σε κυτταρικό επίπεδο εμφανίστηκε στα τελομερή, τα προστατευτικά καλύμματα που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου. Οσο πιο μικρά είναι τα τελομερή, τόσο πιο ηλικιωμένο είναι τυπικά το άτομο.

Οπως το πλαστικό κάλυμμα στα κορδόνια των παπουτσιών τα προστατεύει από το ξέφτισμα, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα. Οσο πιο γρήγορα κονταίνουν, τόσο περισσότερο επιταχύνεται η ηλικιακή φθορά
Σκεφτείτε τα τελομερή σαν τις πλαστικές άκρες που βρίσκονται στα κορδόνια των παπουτσιών. Η εργασία τους είναι να προστατεύουν τα κορδόνια από το ξέφτισμα. Αν τα χάσετε, τότε τα κορδόνια καταστρέφονται πιο εύκολα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα κύτταρά σας. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι που στο τέλος γίνονται τόσο μικρά που τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται. Αυτή η διαδικασία συνδέεται με καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται, επίσης, με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Στόχος της έρευνας ήταν να δείξει ότι τα τελομερή σε αρμονία με την παχυσαρκία και την αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορούν να επιταχύνουν την φθορά τους και κατά συνέπεια να συντομεύσει η ζωή τους.

Παρόλο που η μελέτη ασχολήθηκε κυρίως με τους υπέρβαρους εφήβους ηλικίας μεταξύ 14-18 ετών, τα παραπάνω νέα είναι σημαντικά για οποιονδήποτε αγωνίζεται να απαλλαγεί από το περιττό βάρος. Αλλωστε, αν είναι δυνατή η κυτταρική γήρανση στους εφήβους, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιο πιθανή είναι σε άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ηλικιακό στάδιο. Φαίνεται πως η μειωμένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική διαδικασία της γήρανσης, μαζί με την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και να περιορίσει τον κίνδυνο για άνοια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή δυνητικά τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 3,5 γρ. νάτριο την ημέρα με πολλούς να καταναλώνουν ακόμα περισσότερο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μόλις 1,5 γρ. οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περισσότερο νάτριο προσθέτουμε οι περισσότεροι στη διατροφή μας. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν από πού έρχεται όλο αυτό το αλάτι.

Οι κύριοι ένοχοι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρέατα, έτοιμες σούπες και τρόφιμα που έρχονται σε πακέτα ή κονσέρβες, μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Συνήθως, όμως, το «κακό» δεν σταματά εκεί. Τα ψωμιά και τα δημητριακά είναι γεμάτα από νάτριο. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η διατροφή τους είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, γιατί αυτά τα προϊόντα έχουν γεύση μάλλον γλυκιά παρά αλμυρή, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Χαμηλώστε την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας
Για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα των φρέσκων τροφίμων που τρώτε. Αγοράστε ωμό κρέας για να μαγειρέψτε και περιορίστε τα αλλαντικά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μείνετε μακριά από τα προψημένα και τα κατεψυγμένα. Οταν πρόκειται για ψωμί και δημητριακά, διαβάστε τις ετικέτες. Αν θέλετε να προσθέσετε αλάτι για τη γεύση, σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, αντικαθιστώντας το με άλλα μπαχαρικά.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας