Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aλάτι, ο «δούρειος ίππος» που επιταχύνει τη γήρανσηΤα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενου αλατιού, έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με προβλήματα υγείας. Η διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Και όχι μόνο. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον ρυθμό της γήρανσης του πληθυσμού.

Μια ομάδα επιστημόνων πρόσφατα εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι χωρίστηκαν σε δύο διατροφικές ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, λαμβάνοντας 5g νατρίου ανά ημέρα και η άλλη ακολουθούσε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, λαμβάνοντας τη διπλάσια ποσότητα νατρίου.

Τα τελομερή, η γήρανση και τα… κορδόνια των παπουτσιών μας
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι επιτάχυνε τη διαδικασία γήρανσης στις ομάδες των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων, συντομεύοντας τη ζωή των κυττάρων που ήταν στενά συνδεδεμένα με τη γήρανση. Αυτή η ανταλλαγή σε κυτταρικό επίπεδο εμφανίστηκε στα τελομερή, τα προστατευτικά καλύμματα που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου. Οσο πιο μικρά είναι τα τελομερή, τόσο πιο ηλικιωμένο είναι τυπικά το άτομο.

Οπως το πλαστικό κάλυμμα στα κορδόνια των παπουτσιών τα προστατεύει από το ξέφτισμα, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα. Οσο πιο γρήγορα κονταίνουν, τόσο περισσότερο επιταχύνεται η ηλικιακή φθορά
Σκεφτείτε τα τελομερή σαν τις πλαστικές άκρες που βρίσκονται στα κορδόνια των παπουτσιών. Η εργασία τους είναι να προστατεύουν τα κορδόνια από το ξέφτισμα. Αν τα χάσετε, τότε τα κορδόνια καταστρέφονται πιο εύκολα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα κύτταρά σας. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι που στο τέλος γίνονται τόσο μικρά που τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται. Αυτή η διαδικασία συνδέεται με καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται, επίσης, με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Στόχος της έρευνας ήταν να δείξει ότι τα τελομερή σε αρμονία με την παχυσαρκία και την αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορούν να επιταχύνουν την φθορά τους και κατά συνέπεια να συντομεύσει η ζωή τους.

Παρόλο που η μελέτη ασχολήθηκε κυρίως με τους υπέρβαρους εφήβους ηλικίας μεταξύ 14-18 ετών, τα παραπάνω νέα είναι σημαντικά για οποιονδήποτε αγωνίζεται να απαλλαγεί από το περιττό βάρος. Αλλωστε, αν είναι δυνατή η κυτταρική γήρανση στους εφήβους, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιο πιθανή είναι σε άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ηλικιακό στάδιο. Φαίνεται πως η μειωμένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική διαδικασία της γήρανσης, μαζί με την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και να περιορίσει τον κίνδυνο για άνοια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή δυνητικά τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 3,5 γρ. νάτριο την ημέρα με πολλούς να καταναλώνουν ακόμα περισσότερο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μόλις 1,5 γρ. οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περισσότερο νάτριο προσθέτουμε οι περισσότεροι στη διατροφή μας. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν από πού έρχεται όλο αυτό το αλάτι.

Οι κύριοι ένοχοι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρέατα, έτοιμες σούπες και τρόφιμα που έρχονται σε πακέτα ή κονσέρβες, μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Συνήθως, όμως, το «κακό» δεν σταματά εκεί. Τα ψωμιά και τα δημητριακά είναι γεμάτα από νάτριο. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η διατροφή τους είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, γιατί αυτά τα προϊόντα έχουν γεύση μάλλον γλυκιά παρά αλμυρή, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Χαμηλώστε την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας
Για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα των φρέσκων τροφίμων που τρώτε. Αγοράστε ωμό κρέας για να μαγειρέψτε και περιορίστε τα αλλαντικά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μείνετε μακριά από τα προψημένα και τα κατεψυγμένα. Οταν πρόκειται για ψωμί και δημητριακά, διαβάστε τις ετικέτες. Αν θέλετε να προσθέσετε αλάτι για τη γεύση, σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, αντικαθιστώντας το με άλλα μπαχαρικά.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…