Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aλάτι, ο «δούρειος ίππος» που επιταχύνει τη γήρανσηΤα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενου αλατιού, έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με προβλήματα υγείας. Η διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Και όχι μόνο. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον ρυθμό της γήρανσης του πληθυσμού.

Μια ομάδα επιστημόνων πρόσφατα εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι χωρίστηκαν σε δύο διατροφικές ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, λαμβάνοντας 5g νατρίου ανά ημέρα και η άλλη ακολουθούσε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, λαμβάνοντας τη διπλάσια ποσότητα νατρίου.

Τα τελομερή, η γήρανση και τα… κορδόνια των παπουτσιών μας
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι επιτάχυνε τη διαδικασία γήρανσης στις ομάδες των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων, συντομεύοντας τη ζωή των κυττάρων που ήταν στενά συνδεδεμένα με τη γήρανση. Αυτή η ανταλλαγή σε κυτταρικό επίπεδο εμφανίστηκε στα τελομερή, τα προστατευτικά καλύμματα που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου. Οσο πιο μικρά είναι τα τελομερή, τόσο πιο ηλικιωμένο είναι τυπικά το άτομο.

Οπως το πλαστικό κάλυμμα στα κορδόνια των παπουτσιών τα προστατεύει από το ξέφτισμα, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα. Οσο πιο γρήγορα κονταίνουν, τόσο περισσότερο επιταχύνεται η ηλικιακή φθορά
Σκεφτείτε τα τελομερή σαν τις πλαστικές άκρες που βρίσκονται στα κορδόνια των παπουτσιών. Η εργασία τους είναι να προστατεύουν τα κορδόνια από το ξέφτισμα. Αν τα χάσετε, τότε τα κορδόνια καταστρέφονται πιο εύκολα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα κύτταρά σας. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι που στο τέλος γίνονται τόσο μικρά που τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται. Αυτή η διαδικασία συνδέεται με καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται, επίσης, με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Στόχος της έρευνας ήταν να δείξει ότι τα τελομερή σε αρμονία με την παχυσαρκία και την αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορούν να επιταχύνουν την φθορά τους και κατά συνέπεια να συντομεύσει η ζωή τους.

Παρόλο που η μελέτη ασχολήθηκε κυρίως με τους υπέρβαρους εφήβους ηλικίας μεταξύ 14-18 ετών, τα παραπάνω νέα είναι σημαντικά για οποιονδήποτε αγωνίζεται να απαλλαγεί από το περιττό βάρος. Αλλωστε, αν είναι δυνατή η κυτταρική γήρανση στους εφήβους, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιο πιθανή είναι σε άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ηλικιακό στάδιο. Φαίνεται πως η μειωμένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική διαδικασία της γήρανσης, μαζί με την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και να περιορίσει τον κίνδυνο για άνοια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή δυνητικά τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 3,5 γρ. νάτριο την ημέρα με πολλούς να καταναλώνουν ακόμα περισσότερο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μόλις 1,5 γρ. οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περισσότερο νάτριο προσθέτουμε οι περισσότεροι στη διατροφή μας. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν από πού έρχεται όλο αυτό το αλάτι.

Οι κύριοι ένοχοι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρέατα, έτοιμες σούπες και τρόφιμα που έρχονται σε πακέτα ή κονσέρβες, μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Συνήθως, όμως, το «κακό» δεν σταματά εκεί. Τα ψωμιά και τα δημητριακά είναι γεμάτα από νάτριο. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η διατροφή τους είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, γιατί αυτά τα προϊόντα έχουν γεύση μάλλον γλυκιά παρά αλμυρή, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Χαμηλώστε την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας
Για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα των φρέσκων τροφίμων που τρώτε. Αγοράστε ωμό κρέας για να μαγειρέψτε και περιορίστε τα αλλαντικά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μείνετε μακριά από τα προψημένα και τα κατεψυγμένα. Οταν πρόκειται για ψωμί και δημητριακά, διαβάστε τις ετικέτες. Αν θέλετε να προσθέσετε αλάτι για τη γεύση, σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, αντικαθιστώντας το με άλλα μπαχαρικά.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Αργή η επούλωση των τραυμάτων τη νύχτα

Μεγαλύτερη κατά 60% είναι η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, έναντι των νυχτερινών. Αυτό έδειξε μια βρετανική έρευνα την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νεντ Χόιλ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ,ανέφεραν ότι το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.
Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν …

Οι παθήσεις που κρύβονται στα ψηλά τακούνια

Κίνδυνος για άκανθα πτέρνας, κατάγματα και οστεοαρθρίτιδα
Οι γυναίκες λατρεύουμε τα ψηλά τακούνια, γιατί προσθέτουν ύψος, κάνουν το πόδι να φαίνεται πιο ψηλό και πιο λεπτό, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θηλυκότητά μας. Οταν, όμως, τα φοράμε πολύ συχνά, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στα πόδια μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψηλοτάκουνα δημιουργούν προβλήματα στις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα προκαλούν φλεβίτιδα και φυσικά κάλους. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι ορθοπεδικοί τα θεωρούν κατεξοχήν υπεύθυνα για τις παραμορφώσεις των ποδιών και κατά μεγάλο ποσοστό για τα διαστρέμματα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν, επίσης, ότι ένα συχνό πρόβλημα είναι η άκανθα πτέρνας. Τα τακούνια προκαλούν σταδιακά τον σχηματισμό ενός «κόμπου» στο πίσω μέρος της φτέρνας. Πρόκειται για ένα εξόγκωμα που μοιάζει με οστεώδη παραμόρφωση και οι ορθοπεδικοί το ονομάζουν «άκανθα πτέρνας». 
Η πίεση σε εκείνο το σημείο του ποδιού οδηγεί σε φουσκάλες, πρήξιμο, θυλακίτιδα, ακόμη και πόνο στον αχί…