Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aλάτι, ο «δούρειος ίππος» που επιταχύνει τη γήρανσηΤα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενου αλατιού, έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με προβλήματα υγείας. Η διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Και όχι μόνο. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον ρυθμό της γήρανσης του πληθυσμού.

Μια ομάδα επιστημόνων πρόσφατα εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι χωρίστηκαν σε δύο διατροφικές ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, λαμβάνοντας 5g νατρίου ανά ημέρα και η άλλη ακολουθούσε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, λαμβάνοντας τη διπλάσια ποσότητα νατρίου.

Τα τελομερή, η γήρανση και τα… κορδόνια των παπουτσιών μας
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι επιτάχυνε τη διαδικασία γήρανσης στις ομάδες των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων, συντομεύοντας τη ζωή των κυττάρων που ήταν στενά συνδεδεμένα με τη γήρανση. Αυτή η ανταλλαγή σε κυτταρικό επίπεδο εμφανίστηκε στα τελομερή, τα προστατευτικά καλύμματα που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου. Οσο πιο μικρά είναι τα τελομερή, τόσο πιο ηλικιωμένο είναι τυπικά το άτομο.

Οπως το πλαστικό κάλυμμα στα κορδόνια των παπουτσιών τα προστατεύει από το ξέφτισμα, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα. Οσο πιο γρήγορα κονταίνουν, τόσο περισσότερο επιταχύνεται η ηλικιακή φθορά
Σκεφτείτε τα τελομερή σαν τις πλαστικές άκρες που βρίσκονται στα κορδόνια των παπουτσιών. Η εργασία τους είναι να προστατεύουν τα κορδόνια από το ξέφτισμα. Αν τα χάσετε, τότε τα κορδόνια καταστρέφονται πιο εύκολα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα κύτταρά σας. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι που στο τέλος γίνονται τόσο μικρά που τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται. Αυτή η διαδικασία συνδέεται με καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται, επίσης, με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Στόχος της έρευνας ήταν να δείξει ότι τα τελομερή σε αρμονία με την παχυσαρκία και την αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορούν να επιταχύνουν την φθορά τους και κατά συνέπεια να συντομεύσει η ζωή τους.

Παρόλο που η μελέτη ασχολήθηκε κυρίως με τους υπέρβαρους εφήβους ηλικίας μεταξύ 14-18 ετών, τα παραπάνω νέα είναι σημαντικά για οποιονδήποτε αγωνίζεται να απαλλαγεί από το περιττό βάρος. Αλλωστε, αν είναι δυνατή η κυτταρική γήρανση στους εφήβους, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιο πιθανή είναι σε άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ηλικιακό στάδιο. Φαίνεται πως η μειωμένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική διαδικασία της γήρανσης, μαζί με την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και να περιορίσει τον κίνδυνο για άνοια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή δυνητικά τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 3,5 γρ. νάτριο την ημέρα με πολλούς να καταναλώνουν ακόμα περισσότερο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μόλις 1,5 γρ. οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περισσότερο νάτριο προσθέτουμε οι περισσότεροι στη διατροφή μας. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν από πού έρχεται όλο αυτό το αλάτι.

Οι κύριοι ένοχοι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρέατα, έτοιμες σούπες και τρόφιμα που έρχονται σε πακέτα ή κονσέρβες, μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Συνήθως, όμως, το «κακό» δεν σταματά εκεί. Τα ψωμιά και τα δημητριακά είναι γεμάτα από νάτριο. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η διατροφή τους είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, γιατί αυτά τα προϊόντα έχουν γεύση μάλλον γλυκιά παρά αλμυρή, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Χαμηλώστε την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας
Για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα των φρέσκων τροφίμων που τρώτε. Αγοράστε ωμό κρέας για να μαγειρέψτε και περιορίστε τα αλλαντικά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μείνετε μακριά από τα προψημένα και τα κατεψυγμένα. Οταν πρόκειται για ψωμί και δημητριακά, διαβάστε τις ετικέτες. Αν θέλετε να προσθέσετε αλάτι για τη γεύση, σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, αντικαθιστώντας το με άλλα μπαχαρικά.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…