Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αιματολογικές εξετάσεις: 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας για τα αποτελέσματαΟι αιματολογικές εξετάσεις, η γενική αίματος όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση που πρέπει να γίνεται από άτομα κάθε ηλικίας περίπου κάθε δύο χρόνια. Η γενική αίματος εξετάζει πληθώρα σημαντικών δεικτών, όπως ο αιματοκρίτης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκά αιμοσφαίρια.

Αφού κάνετε την προληπτική εξέταση και πάρετε τα αποτελέσματα, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να τα ερμηνεύσει και πιθανώς να σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες.
Κατά το στάδιο της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, καλό θα ήταν να κάνετε στον γιατρό σας τις 5 παρακάτω ερωτήσεις κλειδιά-ώστε να μπορέσετε να σχηματίσετε μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του υγείας σας και τις ανάγκες του οργανισμού σας.
1. Βλέπετε κάποια ανωμαλία;
Ο κάθε δείκτης που εξετάζει η αιματολογική εξέταση κυμαίνεται σε ένα εύρος φυσιολογικών τιμών και οφείλετε να γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεστε.

2. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σχέση με το οικογενειακό μου ιστορικό;
Το οικογενειακό ιστορικό πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μιας εξέτασης, καθώς προειδοποιεί για τυχόν ευπάθειες.

3. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξετάσεις μου;
Ο λόγος που κάνουμε εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι για να παρακολουθούμε την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Μια σημαντική μεταβολή σε κάποιο δείκτη μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία στον οργανισμό, της οποίας η αιτία πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί.

4. Πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στις καθημερινές μου συνήθειες;
Τα αποτελέσματα μιας αιματολογικής ή άλλης εξέτασης είναι δυνατό να αποτελέσουν αφορμή ώστε να υιοθετήσετε καλύτερες και πιο υγιεινές συνήθειες.

5. Πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα;
Υπάρχει πάντα πιθανότητα για ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις ή συμπτώματα και οι εξετάσεις σας είναι φυσιολογικές, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε και άλλες εξετάσεις.

Πηγή: Medical Daily
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…