Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αιματολογικές εξετάσεις: 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας για τα αποτελέσματαΟι αιματολογικές εξετάσεις, η γενική αίματος όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση που πρέπει να γίνεται από άτομα κάθε ηλικίας περίπου κάθε δύο χρόνια. Η γενική αίματος εξετάζει πληθώρα σημαντικών δεικτών, όπως ο αιματοκρίτης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκά αιμοσφαίρια.

Αφού κάνετε την προληπτική εξέταση και πάρετε τα αποτελέσματα, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να τα ερμηνεύσει και πιθανώς να σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες.
Κατά το στάδιο της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, καλό θα ήταν να κάνετε στον γιατρό σας τις 5 παρακάτω ερωτήσεις κλειδιά-ώστε να μπορέσετε να σχηματίσετε μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του υγείας σας και τις ανάγκες του οργανισμού σας.
1. Βλέπετε κάποια ανωμαλία;
Ο κάθε δείκτης που εξετάζει η αιματολογική εξέταση κυμαίνεται σε ένα εύρος φυσιολογικών τιμών και οφείλετε να γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεστε.

2. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σχέση με το οικογενειακό μου ιστορικό;
Το οικογενειακό ιστορικό πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μιας εξέτασης, καθώς προειδοποιεί για τυχόν ευπάθειες.

3. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξετάσεις μου;
Ο λόγος που κάνουμε εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι για να παρακολουθούμε την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Μια σημαντική μεταβολή σε κάποιο δείκτη μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία στον οργανισμό, της οποίας η αιτία πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί.

4. Πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στις καθημερινές μου συνήθειες;
Τα αποτελέσματα μιας αιματολογικής ή άλλης εξέτασης είναι δυνατό να αποτελέσουν αφορμή ώστε να υιοθετήσετε καλύτερες και πιο υγιεινές συνήθειες.

5. Πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα;
Υπάρχει πάντα πιθανότητα για ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις ή συμπτώματα και οι εξετάσεις σας είναι φυσιολογικές, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε και άλλες εξετάσεις.

Πηγή: Medical Daily
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…