Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αιματολογικές εξετάσεις: 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας για τα αποτελέσματα



Οι αιματολογικές εξετάσεις, η γενική αίματος όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση που πρέπει να γίνεται από άτομα κάθε ηλικίας περίπου κάθε δύο χρόνια. Η γενική αίματος εξετάζει πληθώρα σημαντικών δεικτών, όπως ο αιματοκρίτης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκά αιμοσφαίρια.

Αφού κάνετε την προληπτική εξέταση και πάρετε τα αποτελέσματα, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να τα ερμηνεύσει και πιθανώς να σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες.
Κατά το στάδιο της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, καλό θα ήταν να κάνετε στον γιατρό σας τις 5 παρακάτω ερωτήσεις κλειδιά-ώστε να μπορέσετε να σχηματίσετε μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του υγείας σας και τις ανάγκες του οργανισμού σας.
1. Βλέπετε κάποια ανωμαλία;
Ο κάθε δείκτης που εξετάζει η αιματολογική εξέταση κυμαίνεται σε ένα εύρος φυσιολογικών τιμών και οφείλετε να γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεστε.

2. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σχέση με το οικογενειακό μου ιστορικό;
Το οικογενειακό ιστορικό πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μιας εξέτασης, καθώς προειδοποιεί για τυχόν ευπάθειες.

3. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξετάσεις μου;
Ο λόγος που κάνουμε εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι για να παρακολουθούμε την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Μια σημαντική μεταβολή σε κάποιο δείκτη μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία στον οργανισμό, της οποίας η αιτία πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί.

4. Πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στις καθημερινές μου συνήθειες;
Τα αποτελέσματα μιας αιματολογικής ή άλλης εξέτασης είναι δυνατό να αποτελέσουν αφορμή ώστε να υιοθετήσετε καλύτερες και πιο υγιεινές συνήθειες.

5. Πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα;
Υπάρχει πάντα πιθανότητα για ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις ή συμπτώματα και οι εξετάσεις σας είναι φυσιολογικές, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε και άλλες εξετάσεις.

Πηγή: Medical Daily

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε