Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της χρόνιας δύσπνοιαςΗ ανεξήγητη δύσπνοια μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης καρδιακής ή αναπνευστικής νόσου. Είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί αν κάποιος τρέξει 10 χιλιόμετρα αλλά όχι αν περπατήσει 15 μέτρα.

Η δύσπνοια που επέρχεται ενώ έχετε καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα, προκειμένου να ενισχύσετε την καρδιά σας.

Το να αισθάνεται κανείς δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος μετά από ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, κάθε άλλο παρά φαντάζει φυσιολογικό.

Υπερβολικό σωματικό βάρος
Αν κάποιος έχει υπερβολικό βάρος μπορεί να υποφέρει από δύσπνοια που θα επιδεινωθεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αλλεργίες και ασθένειες των πνευμόνων, της καρδιάς και του αίματος θα επιδεινώσουν την κατάσταση αν κάποιος δεν έχει καλή φυσική κατάσταση και διαθέτει υπερβολικό βάρος. Αυτή η δυσφορία σταδιακά θα χειροτερέψει επειδή ένα τέτοιο άτομο θα τείνει να κάνει ακόμα πιο καθιστική ζωή, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία που υφίσταται με τη δύσπνοια που προκύπτει όταν καταβάλλει έστω και μικρή προσπάθεια.

Καρδιακά νοσήματα
Η καρδιακή νόσος είναι συχνά μια αιτία χρόνιας δύσπνοιας, καθώς η καρδιά προσπαθεί να αντλήσει αίμα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματος σε οξυγόνο (ως γνωστόν το οξυγόνο μεταφέρεται στο σώμα μέσω του αίματος). Το πνευμονικό οίδημα είναι μια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς συσσωρεύεται υγρό στους ιστούς των πνευμόνων και προκαλεί χρόνια δύσπνοια, γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά. Διάφοροι τύποι καρδιακών παθήσεων μπορούν να βελτιωθούν με υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση, συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και φάρμακα, έτσι ώστε η καρδιά να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ευκολότερα στη ζήτηση του οξυγόνου από το σώμα και να μειωθεί το αίσθημα της δύσπνοιας.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα ενίοτε, όλα συστατικά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, θα προκαλέσουν χρόνια δύσπνοια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων μπορεί να τους προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη, αφήνοντάς τους περισσότερο ευάλωτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις αναθυμιάσεις, τη σκόνη ή το κάπνισμα, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα.

Χρόνια βρογχίτιδα
Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια ανηλεής επίθεση στον ήδη φλεγμονώδη ιστό των πνευμόνων και των αεραγωγών, προκαλώντας μόνιμη, μη αναστρέψιμη βλάβη στο βλεννογόνο των βρόγχων. Αυτή η βλάβη εμποδίζει τον αέρα να κινηθεί μέσα και έξω από τον αεραγωγό, προκαλώντας χρόνια δύσπνοια. Η αυξημένη παραγωγή βλέννας προκαλεί βήχα στο άτομο, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δυσκολία στην αναπνοή του. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ασθενής αισθάνεται δυσκολία στην αναπνοή καθώς αναγκάζεται να αναπνέει μέσα από τη βλέννα και τη φλεγμονή.

Kάπνισμα
Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ιδιαίτερα αν ένα άτομο έχει ήδη υποκείμενη πνευμονική νόσο, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την δύσπνοια. Η φλεγμονή των ιστών του πνεύμονα που προκαλείται από την εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, προκαλεί χρόνια δύσπνοια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή έστω να μειώσουν την εξάρτησή τους απ’ αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…