Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της χρόνιας δύσπνοιαςΗ ανεξήγητη δύσπνοια μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης καρδιακής ή αναπνευστικής νόσου. Είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί αν κάποιος τρέξει 10 χιλιόμετρα αλλά όχι αν περπατήσει 15 μέτρα.

Η δύσπνοια που επέρχεται ενώ έχετε καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα, προκειμένου να ενισχύσετε την καρδιά σας.

Το να αισθάνεται κανείς δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος μετά από ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, κάθε άλλο παρά φαντάζει φυσιολογικό.

Υπερβολικό σωματικό βάρος
Αν κάποιος έχει υπερβολικό βάρος μπορεί να υποφέρει από δύσπνοια που θα επιδεινωθεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αλλεργίες και ασθένειες των πνευμόνων, της καρδιάς και του αίματος θα επιδεινώσουν την κατάσταση αν κάποιος δεν έχει καλή φυσική κατάσταση και διαθέτει υπερβολικό βάρος. Αυτή η δυσφορία σταδιακά θα χειροτερέψει επειδή ένα τέτοιο άτομο θα τείνει να κάνει ακόμα πιο καθιστική ζωή, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία που υφίσταται με τη δύσπνοια που προκύπτει όταν καταβάλλει έστω και μικρή προσπάθεια.

Καρδιακά νοσήματα
Η καρδιακή νόσος είναι συχνά μια αιτία χρόνιας δύσπνοιας, καθώς η καρδιά προσπαθεί να αντλήσει αίμα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματος σε οξυγόνο (ως γνωστόν το οξυγόνο μεταφέρεται στο σώμα μέσω του αίματος). Το πνευμονικό οίδημα είναι μια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς συσσωρεύεται υγρό στους ιστούς των πνευμόνων και προκαλεί χρόνια δύσπνοια, γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά. Διάφοροι τύποι καρδιακών παθήσεων μπορούν να βελτιωθούν με υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση, συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και φάρμακα, έτσι ώστε η καρδιά να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ευκολότερα στη ζήτηση του οξυγόνου από το σώμα και να μειωθεί το αίσθημα της δύσπνοιας.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα ενίοτε, όλα συστατικά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, θα προκαλέσουν χρόνια δύσπνοια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων μπορεί να τους προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη, αφήνοντάς τους περισσότερο ευάλωτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις αναθυμιάσεις, τη σκόνη ή το κάπνισμα, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα.

Χρόνια βρογχίτιδα
Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια ανηλεής επίθεση στον ήδη φλεγμονώδη ιστό των πνευμόνων και των αεραγωγών, προκαλώντας μόνιμη, μη αναστρέψιμη βλάβη στο βλεννογόνο των βρόγχων. Αυτή η βλάβη εμποδίζει τον αέρα να κινηθεί μέσα και έξω από τον αεραγωγό, προκαλώντας χρόνια δύσπνοια. Η αυξημένη παραγωγή βλέννας προκαλεί βήχα στο άτομο, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δυσκολία στην αναπνοή του. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ασθενής αισθάνεται δυσκολία στην αναπνοή καθώς αναγκάζεται να αναπνέει μέσα από τη βλέννα και τη φλεγμονή.

Kάπνισμα
Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ιδιαίτερα αν ένα άτομο έχει ήδη υποκείμενη πνευμονική νόσο, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την δύσπνοια. Η φλεγμονή των ιστών του πνεύμονα που προκαλείται από την εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, προκαλεί χρόνια δύσπνοια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή έστω να μειώσουν την εξάρτησή τους απ’ αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Αργή η επούλωση των τραυμάτων τη νύχτα

Μεγαλύτερη κατά 60% είναι η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, έναντι των νυχτερινών. Αυτό έδειξε μια βρετανική έρευνα την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νεντ Χόιλ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ,ανέφεραν ότι το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.
Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν …