Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της χρόνιας δύσπνοιαςΗ ανεξήγητη δύσπνοια μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης καρδιακής ή αναπνευστικής νόσου. Είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί αν κάποιος τρέξει 10 χιλιόμετρα αλλά όχι αν περπατήσει 15 μέτρα.

Η δύσπνοια που επέρχεται ενώ έχετε καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα, προκειμένου να ενισχύσετε την καρδιά σας.

Το να αισθάνεται κανείς δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος μετά από ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, κάθε άλλο παρά φαντάζει φυσιολογικό.

Υπερβολικό σωματικό βάρος
Αν κάποιος έχει υπερβολικό βάρος μπορεί να υποφέρει από δύσπνοια που θα επιδεινωθεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αλλεργίες και ασθένειες των πνευμόνων, της καρδιάς και του αίματος θα επιδεινώσουν την κατάσταση αν κάποιος δεν έχει καλή φυσική κατάσταση και διαθέτει υπερβολικό βάρος. Αυτή η δυσφορία σταδιακά θα χειροτερέψει επειδή ένα τέτοιο άτομο θα τείνει να κάνει ακόμα πιο καθιστική ζωή, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία που υφίσταται με τη δύσπνοια που προκύπτει όταν καταβάλλει έστω και μικρή προσπάθεια.

Καρδιακά νοσήματα
Η καρδιακή νόσος είναι συχνά μια αιτία χρόνιας δύσπνοιας, καθώς η καρδιά προσπαθεί να αντλήσει αίμα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματος σε οξυγόνο (ως γνωστόν το οξυγόνο μεταφέρεται στο σώμα μέσω του αίματος). Το πνευμονικό οίδημα είναι μια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς συσσωρεύεται υγρό στους ιστούς των πνευμόνων και προκαλεί χρόνια δύσπνοια, γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά. Διάφοροι τύποι καρδιακών παθήσεων μπορούν να βελτιωθούν με υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση, συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και φάρμακα, έτσι ώστε η καρδιά να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ευκολότερα στη ζήτηση του οξυγόνου από το σώμα και να μειωθεί το αίσθημα της δύσπνοιας.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα ενίοτε, όλα συστατικά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, θα προκαλέσουν χρόνια δύσπνοια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων μπορεί να τους προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη, αφήνοντάς τους περισσότερο ευάλωτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις αναθυμιάσεις, τη σκόνη ή το κάπνισμα, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα.

Χρόνια βρογχίτιδα
Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια ανηλεής επίθεση στον ήδη φλεγμονώδη ιστό των πνευμόνων και των αεραγωγών, προκαλώντας μόνιμη, μη αναστρέψιμη βλάβη στο βλεννογόνο των βρόγχων. Αυτή η βλάβη εμποδίζει τον αέρα να κινηθεί μέσα και έξω από τον αεραγωγό, προκαλώντας χρόνια δύσπνοια. Η αυξημένη παραγωγή βλέννας προκαλεί βήχα στο άτομο, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δυσκολία στην αναπνοή του. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ασθενής αισθάνεται δυσκολία στην αναπνοή καθώς αναγκάζεται να αναπνέει μέσα από τη βλέννα και τη φλεγμονή.

Kάπνισμα
Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ιδιαίτερα αν ένα άτομο έχει ήδη υποκείμενη πνευμονική νόσο, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την δύσπνοια. Η φλεγμονή των ιστών του πνεύμονα που προκαλείται από την εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, προκαλεί χρόνια δύσπνοια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή έστω να μειώσουν την εξάρτησή τους απ’ αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας