Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νηστεία: Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία μας;


Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μια πνευματική διαδικασία και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Κάθε χρόνο, όμως, τίθεται το ίδιο ερώτημα: κάνει καλό ή κακό στην υγεία μας; 

«Η νηστεία, όπως ήδη γνωρίζετε, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα πολλών θρησκειών, περιλαμβανομένου του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλαμισμού. Εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής. Αυτό είναι που απωθεί πολλούς εξ ημών από το να νηστέψουμε. Αλλά είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η στέρηση της τροφής είναι το “κλειδί” για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα», εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από  την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής. 
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications έδειξε ότι, μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους. 

«Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσο νεότεροι είμαστε, τόσο πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μεταβολισμό έχουμε. Μια από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα, είναι ο αργός μεταβολισμός. Εύλογα θα αναρωτηθείτε αν μπορούμε να πάμε κόντρα στη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Φυσικά και μπορούμε, με τη νηστεία. Διότι, όσο λιγότερο τρώμε, τόσο μικρότερο το φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα. Η νηστεία ουσιαστικά δίνει στο πεπτικό σύστημα τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Όταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους. Η νηστεία μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη. 

Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας. Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή. Η στέρηση της τροφής βοηθά το σώμα να αυτορυθμιστεί και να επιβιώσει», λέει η Δρ. Κοΐνη.  
Στη φύση, όταν τα ζώα αρρωσταίνουν σταματάνε να τρώνε και επικεντρώνονται στην ανάπαυση. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για να μειώσουν το εσωτερικό στρες, ώστε το σώμα τους να μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα έμβια όντα που αναζητάμε τροφή όταν είμαστε άρρωστοι, δηλαδή ακόμα και όταν δεν την χρειαζόμαστε.

«Όμως η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, είναι ο τρόπος για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία. Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Alzheimer και του Πάρκινσον. Ακόμη, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια», σύμφωνα με την πιστοποιημένη Ιατρό Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι, η νηστεία μας επιτρέπει να αισθανόμαστε καλύτερα τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. «Με ένα ελαφρύτερο σώμα και μυαλό γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και ευγνώμονες για τα πράγματα γύρω μας. Δυστυχώς όμως ο τρόπος που πολλοί άνθρωποι κάνουν σήμερα τη νηστεία είναι λάθος, καθώς τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, πράγμα που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών της λεπτίνης και της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη φαγητού, άρα σε αύξηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό και στο μυαλό πολλών ανθρώπων η νηστεία έχει αρνητική υπόσταση. Όταν όμως γίνεται σωστά, δηλαδή με φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία».

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

7 ερεθίσματα που πυροδοτούν την αγχώδη διαταραχή

Κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι σε κάποια χρονική στιγμή ανήσυχος, υπερκινητικός ή μπερδεμένος, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση και το άγχος είναι μόνιμος σύντροφός του, τότε θα μπορούσε να έχει αγχώδη διαταραχή.
Οι γιατροί κάνουν διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής όταν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα άγχους (συνεχής ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, συχνοί πονοκέφαλοι) για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς κάποιο καλό λόγο.
Από πού, όμως, προκύπτει αυτό το άγχος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως όλες τις αιτίες, αλλά ξέρουν πως το άγχος ενεργοποιείται από μια σειρά εναυσμάτων που θα μπορούσαν να είναι από τα συμπληρώματα απώλειας βάρους μέχρι τα προβλήματα του θυρεοειδή.
Διαβάστε ποια είναι τα 7 πιο σημαντικά εναύσματα που προκαλούν την αγχώδη διαταραχή:
1. Καρδιακά προβλήματα Εάν είχατε ποτέ μια κρίση πανικού είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που τα χέρια σας αρχίζουν να τρέμουν, η αναπνοή σας γίνεται ακανόνιστη και αισθάνεστε πως η καρδιά σας είναι έτοιμη να δρα…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τι είναι το σύνδρομο Couvade

Το σύνδρομο Couvade ή αρρενολοχεία είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι άνδρες βιώνουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όταν η σύντροφός τους περιμένει να φέρει στον κόσμο παιδί.
H λέξη Couvade προέρχεται από τη γαλλική λέξη couver που σημαίνει «εκκόλαψη» (η έξοδος του πουλιού από το αυγό). Αν και είναι σπάνια συμβαίνει σε ορισμένους άνδρες.
Υπήρξε πολύς σκεπτικισμός για το αν είναι μια πραγματική κατάσταση ή όχι. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι είναι μία πραγματική ψυχοσωματική διαταραχή. Σχεδόν το 80% των ανδρών που η σύντροφός τους είναι έγκυος, αισθάνονται κάποια μορφή συμπτωμάτων μιας «συμπαθητικής εγκυμοσύνης», όπως είναι η άλλη ονομασία του συνδρόμου Couvade.
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολυάριθμους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων πολιτισμών και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει αναλωθεί στην προσπάθεια να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα σχετικά με την προέλευσή του. Μόλις η μητέρα γεννήσει, συνήθως το σύνδρομο Couvade υποχωρεί και ο σύζυγο…