Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η προβιοτική προστασία κατά των αλλεργιών


Μελέτη δείχνει τον συνδυασμό που δίνει λύση στο πρόβλημα


Η έλευση της άνοιξης συνοδεύεται για πολλούς ανθρώπους από την έναρξη των εποχικών αλλεργιών, με ενοχλητικό συνάχι και καταρροή. Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι η εποχική αλλεργία συνδέεται επίσης με την εμφάνιση αϋπνιών, την αισθητή κάμψη της παραγωγικότητας στην εργασία (ή στο σχολείο για τα παιδιά), αλλά και με αύξηση του στρες. 

Κάποιοι καταφεύγουν στα αντιισταμινικά, τα οποία όμως συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ξηροστομία και υπνηλία. Ομως, μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Florida, τεκμηριωμένη με πειραματικά δεδομένα που συνελέγησαν από τη συμμετοχή στις σχετικές δοκιμές 173 ατόμων, τα οποία πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η λήψη προβιοτικών, όχι οποιωνδήποτε, αλλά ενός συνδυασμού γαλακτοβάκιλλων και μπιφιδοβακτηρίων (στις ΗΠΑ ο συνδυασμός τους κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Kyo-Dophilus).

Οι ερευνητές υπό την καθηγήτρια διατροφολογίας Bobbi Langkamp-Henken χορήγησαν τυχαιοποιημένα στους μισούς από τους συμμετέχοντες συνδυασμό των δύο προβιοτικών, ενώ στους υπόλοιπους χορήγησαν ψευδοφάρμακο.

Ανάλυση DNA
Παρακολούθησαν στη συνέχεια για διάστημα οκτώ εβδομάδων τους συμμετέχοντες. Επίσης ανέλυσαν με εξέταση DNA δείγματα κοπράνων, στα οποία ήταν εμφανής η επίδραση που είχαν τα βακτήρια σε όσους είχαν λάβει τα προβιοτικά. 
Οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει τα προβιοτικά βίωσαν αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητά τους, έναντι αυτών στους οποίους είχε χορηγηθεί placebo. Το συνάχι τους κατεστάλη σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύονται στο «American Journal of Clinical Nutrition», τα προβιοτικά αυτά διατηρούν υγιή τον μεταβολισμό, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δρουν αυξάνοντας το ποσοστό των Τα-κυττάρων του ανοσοποιητικού, που με τη σειρά τους βοηθούν τον οργανισμό να ανεχθεί τους αλλεργιογόνους παράγοντες και να μην αντιδράσει με συμπτώματα αλλεργίας.
Αυτό που πάντως τονίζει η Langkamp-Henken είναι ότι στην έρευνα συμμετείχαν μόνον άτομα που εκδηλώνουν ήπιας μορφής εποχική αλλεργία και όχι σοβαρότερα κλινικά περιστατικά.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας