Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η προβιοτική προστασία κατά των αλλεργιών


Μελέτη δείχνει τον συνδυασμό που δίνει λύση στο πρόβλημα


Η έλευση της άνοιξης συνοδεύεται για πολλούς ανθρώπους από την έναρξη των εποχικών αλλεργιών, με ενοχλητικό συνάχι και καταρροή. Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι η εποχική αλλεργία συνδέεται επίσης με την εμφάνιση αϋπνιών, την αισθητή κάμψη της παραγωγικότητας στην εργασία (ή στο σχολείο για τα παιδιά), αλλά και με αύξηση του στρες. 

Κάποιοι καταφεύγουν στα αντιισταμινικά, τα οποία όμως συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ξηροστομία και υπνηλία. Ομως, μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Florida, τεκμηριωμένη με πειραματικά δεδομένα που συνελέγησαν από τη συμμετοχή στις σχετικές δοκιμές 173 ατόμων, τα οποία πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η λήψη προβιοτικών, όχι οποιωνδήποτε, αλλά ενός συνδυασμού γαλακτοβάκιλλων και μπιφιδοβακτηρίων (στις ΗΠΑ ο συνδυασμός τους κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Kyo-Dophilus).

Οι ερευνητές υπό την καθηγήτρια διατροφολογίας Bobbi Langkamp-Henken χορήγησαν τυχαιοποιημένα στους μισούς από τους συμμετέχοντες συνδυασμό των δύο προβιοτικών, ενώ στους υπόλοιπους χορήγησαν ψευδοφάρμακο.

Ανάλυση DNA
Παρακολούθησαν στη συνέχεια για διάστημα οκτώ εβδομάδων τους συμμετέχοντες. Επίσης ανέλυσαν με εξέταση DNA δείγματα κοπράνων, στα οποία ήταν εμφανής η επίδραση που είχαν τα βακτήρια σε όσους είχαν λάβει τα προβιοτικά. 
Οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει τα προβιοτικά βίωσαν αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητά τους, έναντι αυτών στους οποίους είχε χορηγηθεί placebo. Το συνάχι τους κατεστάλη σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύονται στο «American Journal of Clinical Nutrition», τα προβιοτικά αυτά διατηρούν υγιή τον μεταβολισμό, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δρουν αυξάνοντας το ποσοστό των Τα-κυττάρων του ανοσοποιητικού, που με τη σειρά τους βοηθούν τον οργανισμό να ανεχθεί τους αλλεργιογόνους παράγοντες και να μην αντιδράσει με συμπτώματα αλλεργίας.
Αυτό που πάντως τονίζει η Langkamp-Henken είναι ότι στην έρευνα συμμετείχαν μόνον άτομα που εκδηλώνουν ήπιας μορφής εποχική αλλεργία και όχι σοβαρότερα κλινικά περιστατικά.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!