Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιά λάθη κάνεις όταν μετράς την αρτηριακή πίεσηΤο ποσοστό των ατόμων στο γενικό πληθυσμό που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση ανέρχεται σε 30-45% περίπου και εμφανίζει σημαντική αύξηση αυξανομένης της ηλικίας. Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Πράγματι η αρτηριακή υπέρταση συνδέεται με ένα ευρύ κατάλογο επιπλοκών που αφορούν την καρδιά (εμφάνιση στενωμάτων στις αρτηρίες της καρδιάς με κίνδυνο εμφράγματος, αρρυθμίες κλπ), από το νευρικό σύστημα (εγκεφαλικά επεισόδιο), από τους νεφρούς (νεφρική ανεπάρκεια), οφθαλμούς (βλάβη στο βυθό), περιφερικά αγγεία (αθηρωσκλήρυνση), κλπ. Υπερτασικό θεωρείται ένα άτομο όταν η αρτηριακή πίεση υπερβαίνει τα 140mmHg για τη συστολική πίεση (τη μεγάλη) και τα 90mmHg για τη διαστολική (ή την πίεση της καρδιάς όπως συνηθίζεται να λέγεται). 

Επειδή ο χαρακτηρισμός ενός ατόμου σαν υπερτασικό συνεπάγεται αύξηση ποσοστού όλων των παραπάνω επιπλοκών και απαιτεί χορήγηση φαρμακευτικής αντιυπερτασικής αγωγής για την αποφυγή τους, πιθανά δια βίου, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετρήσεις που πραγματοποιούνται με τα πιεσόμετρα έτσι ώστε αφενός μεν να μη χαρακτηρίσουμε ως υπερτασικά άτομα τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι και στον αντίποδα να μην εφησυχάζουν υπερτασικά άτομα από ψευδώς χαμηλές μετρήσεις της αρτηριακής πιέσεως.

Κατ’ αρχήν σε ότι αφορά τις συσκευές οι παλαιότερες υδραργυρικές συσκευές δεν χρησιμοποιούνται πλέον στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Αντίθετα σήμερα χρησιμοποιούνται συσκευές με μανόμετρα ή τα αυτόματα (ηλεκτρονικά) πιεσόμετρα. Από τα τελευταία τα πιεσόμετρα βραχίονα θεωρούνται πιο αξιόπιστα από τα αντίστοιχα που μετρούν την πίεση στο επίπεδο του καρπού ή του δακτύλου.
Περιοδικά (ανά 6μηνο περίπου) οι συσκευές θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεχνικό έλεγχο για επιβεβαίωση της σωστής τους λειτουργίας. Σε σχέση με τις συσκευές ιδιαίτερη σημασία για την σωστή μέτρηση της πίεσης έχει το μέγεθος της περιχειρίδας που θα πρέπει να προσαρμόζεται στην περίμετρο του βραχίονα.
Μικρή σε σχέση με τη περίμετρο του βραχίονα. Χρήση μικρής ως προς τις διαστάσεις του βραχίονα περιχειρίδας μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης. Η μέσου μεγέθους περιχειρίδα έχει μήκος 35εκατοστά. Εάν η μετρημένη με μεζούρα περίμετρος του άνω άκρου, μετρημένη στο μέσο που βραχίονα, υπερβαίνει τα 32 εκατοστά τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μεγάλου μεγέθους περιχειρίδα για να έχουμε αξιόπιστες μετρήσεις. 

Σε σχέση με τις συνθήκες μέτρησης θα πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα, η καφεΐνη, τα οινοπνευματώδη, η έντονη άσκηση και οι έντονες συγκινήσεις για περίπου 1 ώρα πριν τη μέτρηση. Για 5 περίπου λεπτά πριν τη μέτρηση θα πρέπει το άτομο να παραμένει καθιστό σε ηρεμία και σε χώρο που δεν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες (ιδανικά η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 20-25ο Κελσίου).
Ο βραχίονας θα πρέπει να είναι στο ύψος της καρδιάς και να είναι πάντα υποβασταζόμενος, δηλαδή να ακουμπάει σε μία επιφάνεια όπως γραφείο, τραπέζι κλπ. Η περιχειρίδα θα πρέπει να τοποθετείται λίγα εκατοστά πάνω από τον αγκώνα. Επειδή μπορεί φυσιολογικά να υπάρχει μία μικρή διαφορά πιέσεως μεταξύ των δύο άνω άκρων (συνήθως μικρότερη ή ίση από 10mmHg) την πρώτη φορά η πίεση θα πρέπει να μετριέται και στα 2 χέρια.

Η τιμή η οποία αντιστοιχεί στην πραγματική αρτηριακή πίεση είναι η μεγαλύτερη και το χέρι με τη μεγαλύτερη πίεση είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε για τις μελλοντικές μετρήσεις. Η περιχειρίδα στα μη αυτόματα πιεσόμετρα (στα ηλεκτρονικά το φούσκωμα γίνεται αυτόματα) θα πρέπει να φουσκώνει περίπου 20μονάδες (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) πάνω από την συνήθη συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση. Πάντα στα μη ηλεκτρονικά πιεσόμετρα η περιχειρίδα θα πρέπει να ξεφουσκώνει αργά και η τιμή στην οποία ακούγεται με το στηθοσκόπιο ο πρώτος καρδιακός ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση.

Η αρτηριακή πίεση στην οποία οι καρδιακοί ήχοι εξαφανίζονται αντιστοιχεί στη διαστολική (στη μικρή). Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο ίδιο άκρο θα πρέπει να γίνεται δύο φορές με διαφορά περίπου 2 λεπτά μεταξύ των δύο μετρήσεων και η τιμή της πιέσεως θα αντιστοιχεί στο μέσο όρο των δύο μετρήσεων. Εάν η διαφορά μεταξύ των 2 πραγματοποιηθέντων μετρήσεων είναι σημαντική θα πρέπει να γίνεται και τρίτη μέτρηση και τότε η αρτηριακή πίεση θα υπολογίζεται από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων μετρήσεων. 

Για να αξιολογήσουμε συνολικά την αρτηριακή πίεση και να καθορίσουμε εάν άτομο είναι υπερτασικό και έχει ανάγκη από αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μία σειρά μετρήσεων.
Μία λογική προσέγγιση για μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι η πραγματοποίηση 2 μετρήσεων την ημέρα για μία περίπου εβδομάδα. Επίσης άτομα τα οποία στα πλαίσια μίας ιατρικής επίσκεψης παρουσίασαν αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επιπρόσθετες μετρήσεις στο σπίτι γιατί ενδεχομένως να πάσχουν από την αποκαλούμενη "υπέρταση της λευκής μπλούζας" δηλαδή η αυξημένη πίεση να οφείλεται σε φόβο και άγχος και στην ουσία να μην είναι αληθής υπέρταση.

Σε άτομα που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να μετρήσουν στο σπίτι την αρτηριακή πίεση η παρουσία υπέρτασης με μετρήσεις αποκλειστικά στο ιατρείο απαιτεί 3 τουλάχιστον μετρήσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Σε οριακές ή αμφίβολες περιπτώσεις η 24ωρη καταγραφή της πίεσης με ειδικές συσκευές (αυτό που ονομάζουμε Holter πίεσης) θα ξεκαθαρίσει το "τοπίο".

Γράφει ο Γεώργιος Λάζαρος 
Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ 
Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

ΠΗΓΗ φωτογραφίας: doctormurray.com
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…